Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Najstaršia žena Slovenska Mária Čeremugová: Pred očami jej išli dejiny dvoch storočí

Pred jej očami išli celé dejiny dvoch storočí. Zažila cisára, tatíčka Masaryka, dve svetové vojny, fašistickú aj komunistickú totalitu... Už bola na svete, keď Einstein sformuloval svoju teóriu relativity. Dnes má Mária Čeremugová ne­uveriteľných 108 rokov. Ako žila a žije najstaršia žena Slovenska?

V Levoči na sídlisku v prízemnom byte býva pani Mária Čeremugová. Žije sama, doobeda cez pracovné dni sa o ňu chodí starať opatrovateľka a popoludní a cez voľné dni vnučka. Veľa návštev neprijíma, sem-tam zazvoní suseda, raz za mesiac farár, a to je asi celý okruh jej známych. Pani Mária žije dneškom, bez veľkých plánov do budúcna. Rezká starenka s bystrými očami a milým úsmevom skoro celý deň presedí pri okne a pozoruje ľudí, prírodu a svet, kam dovidí. Čo je na tejto babičke nezvyčajné? Dátum jej narodenia! Na svet prišla ešte za vlády cisára Františka Jozefa - 11. septembra 1909 v Spišskom Podhradí vo veľmi chudobnej rodine. Dnes má teda neuveriteľných 108 rokov. Vraj je najstarším človekom na Slovensku, hoci prednedávnom bola zapísaná do Knihy slovenských rekordov ako najstaršia iná, 106 rokov stará pani.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Slniečko

Babička Mária pochádza z piatich detí. Ako 30-ročná sa v roku 1939 vydala za Jozefa a mali dvoch synov. Manžel jej však v roku 1944 zomrel. Viac sa už nevydala. Bohužiaľ, aj jej dvaja synovia sú už mŕtvi. Ján zomrel tragickou smrťou, keď mal šesť rokov. Pri hre so zápalkami uhorel, kým ona slúžila u gazdu na statku. Druhý syn Jozef zomrel ako 61-ročný a od neho má dve vnúčatá. A práve jedno z nich – Gabika (54), sa o babku denne stará. Jej vek je polovica z veku babky.

 

„Ona je také slniečko. Ešte v stovke si sama varila a oprala. Odjakživa sa musela starať o seba a rada pomáhala iným. Starala sa nám o pravnúčatá, pomáhala v kostole a pracovala do svojich 82 rokov. Dnes dostáva dôchodok 320 eur. Z toho jej platím ošetrovateľku, nájom a všetko ostatné, čo treba,“ hovorí vnučka, ktorá sa okrem svojej babky musí starať aj o ťažko chorú vlastnú mamu. „Našťastie mám prácu v Levoči a dokážem to všetko stíhať, lebo k babke treba denne chodiť, aj keď je úžasne vitálna. Keď ju ráno vidím, ako ma strapatá už čaká, až ma stisne pri srdci. Opýtam sa jej, či jej samej nie je smutno. Ona mi s úsmevom odpovie: ,Ja nie som sama a smutná tiež nie, so mnou je Boh. Je veľmi nábožná, modlí sa a to ju tiež povzbudzuje k životu. Raz za mesiac na chvíľu príde aj pán farár. Veľmi sa na neho teší,“ pokračuje Gabika.

 

Čítať až v 60-ke

Z detstva má na babku Máriu milú spomienku. „Keď som chodila do prvej triedy, tak som sa s babkou učila čítať a písať. No neučila ona mňa, ale učili sme sa spolu. Viete, babka nechodila do školy a dovtedy nevedela čítať ani písať, čo ju hrozne hnevalo. A tak sa v šesťdesiatke naučila. Doteraz si večer nahlas číta modlitby a bez okuliarov,“ usmieva sa vnučka. „Babka pije len bylinkové čaje, ale mätu veľmi nemá rada, skôr majoránku a materinu dúšku. Vôbec nepije alkohol. Moja mama mi ale hovorila, že naša babka bude dlho žiť, lebo keď robila v pivovare, pila tam teplé čierne pivo, čo konzervuje organizmus. A to hovorila pred viac ako štyrid­siatimi rokmi.“

Otvoriť galériu

Zdravý režim

Dopoludnia sa o pani Máriu stará profesionálna opatrovateľka Patrícia (35). „Keď prídem, vidím, ako sa babka teší. Táto robota sa nedá robiť bez srdca. S babkou sme veľké kamarátky. Je úžasná, optimistická, plná života. No sú chvíle, keď sa vie aj nahnevať, potom je ududraná a bočí pohľadom. Je to však veľmi zriedka. Smutná je, keď jej poviem, že je piatok a zajtra neprídem,“ hovorí. „Som u nej tri roky a predtým sa o seba starala sama. Aj teraz vstane z postele, prejde k vozíku, pomôže mi vybrať oblečenie, spolu sa umyjeme... Na raňajky má rožok s maslom a čerstvé kravské mlieko. Veľa toho nezje. Teší sa na doobednú kávu pri okne. Tú musí mať presne o desiatej a o pol jednej obed. Trošku polievky a mištičku druhého jedla. Babka vôbec neje mäso. Ak náhodou nájde v rizote kúsok mäsa, vyberie ho. Veľmi má ale rada dukátové buchtičky, ovocie, aj keď jablká práve nemusí. Dá si aj jogurt, keksíky. Keď jej suseda donesie palacinku, polovicu zje a druhú polovicu odloží pre vnučku Gabiku. So všetkým sa chce podeliť. Niekedy akoby ani sebe nedopriala, len aby dala druhému.“

 

Iba na balkón

Opatrovateľka Patrícia sa nám však aj posťažovala. „Babka by rada šla aj na prechádzku von, no keď býva na prízemí, s vozíkom sa von nedostaneme. Chýba maličkosť, koľajnice na schodoch, a o koľko viac radosti by babka zažívala! Pred rokom opravovali bytovku, dúfala som, že ich urobia, bohužiaľ, nestalo sa. Tak chodíme aspoň na chodbu, ktorá má malú terasu. Babka vraví - ideme sa opaľovať. Vyhrnie si rukávy a už sa usmieva do slniečka. Ani lekári nie sú práve najústretovejší. Sme cez ulicu od nemocnice, ale na kontrolu musí prísť sanitka, do ktorej naložia babku a ja s vozíkom musím dobehnúť do nemocnice. Lekárovi by to trvalo pár minút. Našťastie je babka zdravá. Sem-tam ju zabolí chrbát a musí si dávať pozor na žlčník, inak je úplne fit,“ dodáva opatrovateľka. Je smutné, že človek, ktorý toľko prežil, ostal v samote a nezáujme. Tí, ktorí by ho mohli naozaj len maličkosťami potešiť a pomôcť, nemajú záujem.

 

Otvoriť galériu

V chudobe

Naša konverzácia s babkou bola trochu hlučnejšia, lebo už zle počuje, ale s pamäťou nemala žiaden problém. „Mala som ťažké detstvo. Odmala som musela robiť u gazdu. Často som bola hladná. Keď sme dojili a gazdiná nám nechcela dať mlieka, vyrobili sme si slamku zo slamy a potajme ťahali pri dojení mlieko z vedra. Mnohokrát sme žili o suchom chlebe,“ zaspomína si. „Mala som síce ťažký, ale šťastný život. Manžel mi zomrel, keď som mala 35 rokov. Nevydala som sa druhýkrát, starala som sa o moje dve deti. Syn Janko mi zomrel, keď mal šesť rokov a Jozef mi stále vravel: ,Nie že sa opäť vydáš! Dnes má pani Mária dve vnúčatá, päť pravnúčat a jednu prapravnučku.

O politiku sa veľmi nezaujíma, ale vie, kto je naším prezidentom a rada by si s Andrejom Kiskom potriasla ruku. „Veď je taký mladý ako moja vnučka. A primátor Levoče tu bol už tiež. Pýtala som sa ho, či si ma pamätá, ako som ich bila v kostole, lebo tam robili neplechu. A priznal sa, že si pamätá, ako som ho ťahala za ucho!“ potmehúdsky sa usmeje babka Mária. Ešte nám dlho kývala z okna, kým sme odišli.

Na Slovensku podľa Štatistického úradu žije asi 300 ľudí starších ako sto rokov a 14 starších ako 105 rokov. K presnej evidencii najstarších ľudí na Slovensku sme sa nedopracovali ani v Sociálnej poisťovni, ale nenašli sme nikoho staršieho ako 108 rokov.

 

Udalosti (nielen) jej života

1909 - Narodenie 11. septembra v Spišskom Podhradí

1914 - Začiatok 1. svetovej vojny

1916 - Zomrel cisár František Jozef.

1917 - Boľševická revolúcia v Rusku

1918 - Vyhlásenie ČSR

1919 - Pri leteckom nešťastí zahynul Milan Rastislav Štefánik

1926 - Začiatok rozhlasového vysielania na Slovensku

1929 - Britská BBC predstavila prvé televízne vysielanie na svete

1935 - Narodil sa kráľ rokenrolu Elvis Presley

1938 - Svadba s Jozefom (†31), smrť prvého syna, narodenie druhého syna

1939 - Začiatok 2. svetovej vojny

1944 - Smrť manžela

1948 - Komunisti sa ujali moci v Československu

1953 - Edmund Hillary vystúpil na Mt. Everest

1961 - Jurij Gagarin bol ako prvý človek vo vesmíre

1968 - Invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa

1969 - Američania pristáli na Mesiaci

1989 - Nežná revolúcia

1991 - Začal vychádzať Nový Čas

1993 - Vznik Slovenskej republiky

2004 - Spustenie soc. siete Facebook

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Igor Ľudma

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba potvrdil to, čo sa šepkalo: Ukrajina pristúpila k ráznemu kroku!
(ilustr.foto)
Vodiči, v Nitre si dávajte pozor: TU je cesta obmedzená zátarasami! Čo sa tam stalo?
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum