Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2017 10:00 | Šport | Cyklistika
Foto

Prečo si Peter Sagan nepozrel trať? TOTO sú možné scenáre ako zaútočiť na titul

Súperom ide o veľa, on sa zabáva. Napriek tomu, že Peter Sagan (27) môže dnes prepísať cyklistickú históriu, nerobí si s obhajobou ďalšieho titulu majstra sveta starosti.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Do nórskeho Bergenu, kde sa dnes popoludní okolo 17-ej skončia preteky s hromadným štartom, prišiel uvoľnený a nemá ani potrebu vyskúšať si trať.

„Načo? Veď ten okruh budeme jazdiť dvanásťkrát. Dovtedy to snáď pochopím,“ tradične pobavil Sagan.

Slovenský cyklista svojou ležérnosťou v otázke obhliadky trate možno trocha prekvapil tých, čo ho nepoznajú, ale na druhej strane má jeho postoj svoju logiku. „Pôjdeme ten okruh jedenásťkrát? Alebo dvanásťkrát...? Veď bude dosť času na to, aby som ho spoznal. Mohol by som si ho ešte ísť prejsť, ale nechcem,“ povedal dvojnásobný majster sveta.

 

Na klasikárskej trati v Bergene by rád po druhý raz obhájil dúhový dres, ktorý už získal v USA v roku 2015 a v Katare o rok neskôr. V prípade tretieho titulu by bol jediným cyklistom v histórii, ktorý sa stal majstrom sveta trikrát po sebe. Včera však pôsobil dojmom, že ho to vôbec nevzrušuje. „Aký tlak? Nerád hovorím o budúcnosti, alebo o tom, ako sa prepisuje história. Čo sa stane, to sa stane. Je to rovnaké ako vlani - nemám čo stratiť. Som tu, aby som sa cyklistikou zabavil. Som veľmi spokojný s tým, čo sa mi podarilo v posledných rokoch a aj teraz si to chcem užiť,“ povedal Sagan.

Aj pri otázkach na možné stratégie Sagan iba pokrčil ramenami. Pred štartom celkom logicky nerieši, či pôjde do úniku, alebo bude čakať na špurt pelotónu. „Nerozmýšľam nad takýmito scenármi. Až v poslednom alebo možno predposlednom kole budeme vidieť, ako sa to môže vyvíjať. Skôr nie. Nič neočakávam, na nič sa nepripravujem. Všetko sa ukáže v danom momente. A jasné, že by som bol rád, keby svietilo slnko. Komu sa chce jazdiť 270 km v daždi?“ typicky uzavrel Sagan.

Dva scenáre: Únik alebo špurt?

Sagan má dva tituly majstra sveta v cestnej cyklistike z Richmondu 2015 a Dauhy 2016 a oba získal úplne odlišným spôsobom. Súperi si myslia, že ich už ničím nemôže prekvapiť, ale jeho intuícia a schopnosť byť v správnom čase na správnom mieste by mohli fungovať i dnes.

S mottom „Jeden za všetkých, všetci za Petra“ nastúpi dnes slovenská šestica (Saganovci, Baška, Kolář, Tybor, Čanecký) na štart 276,5 km dlhých pretekov s hromadným štartom. Je zrejmé, že päť tímových kolegov nebude môcť strážiť vývoj pretekov i svojho lídra na takú veľkú vzdialenosť. Preteky sa aj podľa Sagana budú lámať v záverečných dvoch okruhoch a vtedy musí byť adept na titul vpredu. Je veľmi pravdepodobné, že dvojnásobného majstra sveta ďalší favoriti do úniku samého nepustia, takže si bude musieť strážiť čelo pelotónu, voziť sa za silnými reprezentáciami, ako sú Belgičania, Holanďania, Nóri, Francúzi či Taliani a striehnuť na vhodnú príležitosť. Ktorý z dvoch úspešných scenárov by mohol zopakovať?

1. titul majstra sveta

Dnešná trať je trocha podobná tej vo Virgínii, kde Sagan získal prvý titul po úniku v rozhodujúcom kopci a následnom zjazde. Stúpanie v Bergene na Salmon Hill je však až 11 km pred cieľom, čo trocha komplikuje možnosť samostatného úniku. Silná skupina by však mohla mať šancu, ak bude spravodlivo spolupracovať, čo však v prípade Saganovej účasti v nej nie je príliš pravdepodobné.

Otvoriť galériu
Peter Sagan
Zdroj: tasr

2. titul majstra sveta

Hromadný dojazd, v ktorom vlani Sagan po špurte obhájil titul, ovplyvnil vietor v katarskej púšti. Ten rozdelil pelotón na dve časti. To sa asi v Bergene nestane, ale spomínané stúpanie na Salmon Hill, ktoré absolvujú jazdci 12-krát, môže vyselektovať silnú skupinu. V tom prípade by sa v závere mohlo rozhodovať medzi jazdcami ako Sagan, Van Avermaet, Matthews, Trentin či Kristoff.

Otvoriť galériu
Peter Sagan
Zdroj: tasr

Priznal chorobu

Správy o Saganovej chorobe vyzerali ako „hra so súpermi“, ale slovenský cyklista deň pred pretekmi na MS priznal, že mal pre zhoršený zdravotný stav tréningový výpadok. "Forma? Dúfam, že je dobrá. Bol som minulý týždeň trocha chorý. Uvidíme, ako na tom som. Je jasné, že po chorobe na tom nie som najlepšie, ale v každom prípade to odjazdím najlepšie, ako viem," povedal Sagan a poprel, že by správy o jeho stave boli taktickým ťahom. "Tri dni som bol bez bicykla a potom som začal s ľahším tréningom. Teraz som tu a... A uvidíme," dodal.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Matuška, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu