Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2017 07:59 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Vdova Paulína pred 12 rokmi kúpila byt od falošného majiteľa: Bytová mafia ma pripravila o všetko!

Malo to byť miesto, kde s manželom v pokoji prežije starobu, no nakoniec sa z bežnej kúpy bytu stala nočná mora!

Pani Paulína Michaláková (59) z Bratislavy sa pred viac ako desiatimi rokmi z minúty na minútu ocitlabez strechy nad hlavou, bez celoživotných úspor a v situácii, ktorú dodnes rieši na súdoch. Má totiž zaplatiť niekoľkotisícové nájomné za byt, ktorý bol v čase užívania podľa listu vlastníctva jej.

Manželia Michalákovci prežili život v trojizbovom byte v bratislavskej Petržalke. Keď ich štyri deti odrástli, rozhodli sa nájsť si niečo menšie. „Na internete bol inzerát na dvojgarsónku na Blagoevovej ulici. Bola v dezolátnom stave, no manžel mal presnú predstavu, ako si ju za peniaze z predaja bytu prerobíme,“ začína rozprávanie pani Paulína. Písal sa jún 2005. Byt kúpili, dokonca sa s predávajúcim, vraj majiteľom, dohodli na skvelej zľave.

Milión tristotisíc korún - to bola cena za cestu do pekla, kde sa z poctivých manželov zrazu stali nelegálni obyvatelia bytu. „Bola som sama doma. Niekto zazvonil. Pred dverami stál mladý muž, ktorý tvrdil, že prišiel po poštu nejakej pani,“ vracia sa v spomienkach k osudnému dňu pani Paulína. O nijakej pošte nevedela.

 

Otvoriť galériu

„Myslela som, že tým sa vec vyriešila, no o dve hodiny stáli

 

 pred dverami dve ženy. Jedna z nich mi tvrdila, že je majiteľkou nášho bytu,“ vysvetľuje Paulína. Veci nabrali veľmi rýchly spád. Polícia, výsluch, bezmocnosť. „Takmer som sa zrútila. Obe sme mali v rukách svoj list vlastníctva. Jeden byt, no dvaja majitelia,“ neudrží sa slzám Paulína. „Ešte stále som verila, že ide len o zlý sen. Náš list vlastníctva bol predsa aktuálnejší,“ hovorí.

 

 

Súdne ťahanice

Vyšetrovanie ukázalo, že podpis, ktorým mal byť byt prepísaný na predajcu dvojgarsónky, bol sfalšovaný. Manželia Michalákovci teda svoj vysnívaný byt kúpili od človeka, ktorý v skutočnosti nebol jeho majiteľom. Podľa ich právneho zástupcu Mojmíra Plavca „osoba, ktorá spáchala trestný čin podvodu, si na základe falošnej plnej moci zabezpečila prevod vlastníctva bytu na seba a v katastri bola teda vedená ako jeho vlastník“. Ten ho napokon predal Michalákovcom, ktorí sa v roku 2010 z rozhodnutia súdu dozvedeli, že zmluva je neplatná a byt musia odovzdať majiteľke. „V prípadoch takýchto podvodov je veľmi náročné až nemožné, aby kupujúci, v tomto prípade pani Michaláková, získali peňažné prostriedky späť. Organizované skupiny často nastrčia do týchto pozícií ‚biele kone‘,“ dodal Plavec.

Odchod do Írska

„Psychicky sme to tu nezvládali, rozhodli sme sa odísť,“ vysvetľuje Paulína fakt, že sa s manželom vybrali zarobiť aspoň nejaké peniaze do zahraničia. Ona v miestnej nemocnici v kuchyni, on ako umývač riadu vo fast foode. Ale akoby rán nebolo dosť, prišla tá najtvrdšia. „Manžel nad všetkým neustále premýšľal, nedokázal sa s tým, čo sa nám stalo, zmieriť, utrápil sa,“ konštatuje dnes už vdova Michaláková. O milovaného muža prišla ďaleko od domova a na boj o pokojný život zostala sama.

Tisícové nájomné

Okrem toho, že Paulína prišla o celoživotné úspory, bývanie a manžela, pôvodná vlastníčka bytu od nej žiada aj vysoké nájomné. Krajský súd jej dal za pravdu. „Ide o úhradu za čas, počas ktorého Michalákovci užívali byt. V čase užívania ale boli zapísaní na liste vlastníctva,“ vysvetľuje Plavec. Pani Paulína teda musí platiť nájomné za niečo, čo podľa výpisu z katastra bolo jej. Záleží už len na súdoch, či napokon v celej veci uspeje a dosiahne aspoň náhradu za rekonštrukciu bytu, kde mala dožiť spolu so svojím manželom. O prípade bude rozhodovať Najvyšší súd.

Ako sa vyhnúť podvodu

1. List vlastníctva

List vlastníctva , ktorým sa vlastníctvo preukazuje, je uložený na príslušnom okresnom úrade. Evidujú sa na ňom všetky zmeny vlastníctva nehnuteľnosti. Je možné z neho vyhotoviť kópiu a zistiť, akým spôsobom sa nehnuteľnosť v minulosti nadobúdala.

2. Nadobudnutie

Ak je k dispozícii len bežný výpis z listu vlastníctva, treba si všimnúť tzv. titul nadobudnutia. Definuje spôsob, akým nehnuteľnosť vlastník nadobudol a kedy. Ak niekto predáva byt, ktorý vlastní viac rokov, je riziko podvodu rádovo nižšie, ako keď kupujeme nehnuteľnosť nadobudnutú pred pár mesiacmi.

3. Plná moc

Nebezpečnou môže byť aj plná moc. Jej sfalšovanie je typické pre realitné podvody. Overenie pravosti podpisu na listine je možné na stránkach notar.sk. Opatrne, ak podpis na listine neosvedčil notár, ale „matrika“. Tu absentuje možnosť internetovej kontroly. Odhaliť podvodníka nie je jednoduché. Rovnocenným mu môže byť len príslušný odborník.

Raďte sa s odborníkmi

Otvoriť galériu
Mojmír Plavec.
Zdroj: anc

Keďže sa na realitnom trhu pracuje s vysokými sumami, bude zrejme vždy lákať aj organizované skupiny s nečestnými úmyslami. Preto odporúčam, aby sa klienti vždy poradili s advokátom alebo realitným maklérom. Nejde len o prevenciu pred podvodmi, ale aj o to, aby sa celý proces uskutočnil bez problémov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Denisa Fedoráková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla
Ilustračné foto
Okrem mrazov na Slovensku očakávajte aj NEPRÍJEMNÝ jav! Kde udrie najviac?
V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Juraj nevynechal ani jeden zápas Montrealu v sezóne.
Foto
Hokejoví fanúšikovia sú vo vytržení: Slafkovský zarobil balík a potvrdil štart na MS! Kto ešte príde?
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?
Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...