Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2017 12:00 | Správy | Domáce správy

Najsmutnejšie dievča Slovenska Patrícia (15): Mama ju opustila, braček zomrel, otec bojuje o život!

Koľko toho dokáže uniesť mladý človek?! Ťažko skúšaná Patrícia (15) sa musí popasovať s niekoľkými zákernými ranami osudu.

Pred tromi týždňami sa utopil v žumpe jej milovaný braček Janika († 11), ktorého v osudnú chvíľu zachraňoval otec Ján. Odvtedy v nemocnici bojuje o svoj život. Akoby toho nebolo málo, rodinu pred časom opustila mama. Kto sa teraz postará o úbohé dievča?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Také nešťastie si v Modranoch (okr. Komárno) nepamätajú. Nezmyselná tragédia sa stala vo štvrtok 31. augusta. Talentovaný športovec Janika († 11) spadol na konci prázdnin do žumpy na dvore rodinného domu. Jeho milujúci otec Ján ani sek­undu neváhal a skočil za ním.

Otvoriť galériu

Keď Janikova babička nevedela napoludnie nájsť svojho syna Jána, zavolala jeho brata. Mobil však zvonil pohodený na dvore rodinného domu. Jánov brat si vzápätí všimol gumenú čižmu pri otvorenej žumpe. Na pohľad, ktorý sa mu naskytol, nikdy nezabudne - v  šachte našiel Jánovo telo. Nezaváhal ani na okamih a začal ho okamžite vyťahovať. Najhoršie však prišlo o niečo neskôr - pod Jánom nahmatal telíčko malého Janika. Chlapca vytiahli už mŕtveho, otec je odvtedy v kritickom zdravotnom stave.

Otvoriť galériu

 

U babky nemohla ostať

Rodina bývala spolu s babičkou, Janikova a Patríciina matka totiž od nich už dávnejšie odišla. Aj keď mama chcela, aby Paťka išla po veľkej rodinnej tragédii bývať k nej, dospievajúce dievča túto ponuku odmietlo. Našlo útočisko v rodine otcovho brata. „U babky ostať nemohla, je chorá, potrebuje opatrovateľku. Ani chodiť poriadne nevie. Po tom nešťastí je na tom ešte horšie,“ prezradil Milan Kohút, Janikov tréner v zápasení a rodinný príbuzný.

Otvoriť galériu

Z toho, čo sa stalo, sa rodina stále nevie spamätať. Strata bračeka a neistý osud drahého otca bolestne ovplyvnili Patríciin život. „Mala nastúpiť na strednú školu do Dunajskej Stredy, ale kvôli dochádzaniu nakoniec išla do Kolárova. Je to pre ňu veľmi ťažké, navyše nikto nevie, čo bude s jej otcom,“ vraví smutným hlasom Kohút a pokračuje: „Mne bol ako brat, aj v zápasníckom klube mi bol pravou rukou. Ani neviem, ako bez neho budeme fungovať. Janika mi bol ako syn, ktorého som nikdy nemal. Skvelý chlapec, úspešný zápasník. Ešte hodinu pred smrťou som s ním hovoril, že bol behať a pripravoval sa na turnaj,“ spomína tréner so slzou v oku.

Leží v kritickom stave

Šťastné okamihy neúplnej rodiny, ktorá sa po odchode matky ešte viac zomkla, pripomínajú už len fotky na sociálnej sieti. Krásna Patrícia prišla za pár minút o bračeka a jej otec bojuje o svoj život v nemocnici. „Pacient bol v utorok 19. septembra preložený na neurologickú jisku. Jeho stav je neustále kritický a vo svojej vážnosti nezmenený. Je v stave bezvedomia, no jeho vitálne funkcie sú stabilizované,“ prezradila hovorkyňa komárňanskej nemocnice Alžbeta Sivá.

Jej psychika dostala strašný úder

Eva Fischerová, psychologička

Určite by som v tomto prípade navrhovala odbornú psychologickú podporu. Zastihla ju veľká emočná trauma práve vo veku, ktorý sám je prechodný. Tá trauma ešte neodznela - v šoku nič nebolí, ale čo sa stane, keď odznie... Deti môžu vydržať veľmi veľa, ale aj nemusia. Ide totiž o trojitú stratu, vo dvoch prípadoch nezvratnú.

Psychika dostala strašný úder. Môže sa vyvinúť depresívny stav, ktorý nikto neustráži, ale pokiaľ bude mať silnú emočnú podporu svojich najbližších, určite jej to pomôže. Dôležité je, aby sa s ňou rozprávali vždy, keď o to prejaví záujem. Ten stav sa totiž môže aj mesiace rozvíjať nepredvídateľným smerom.

Ľudský organizmus je nevyspytateľný

Viliam Dobiáš, prezident Slovenského Červeného kríža

Otvoriť galériu

Ak je človek dlho bez kyslíka, mozog utrpí poškodenie a upadne do bezvedomia. Čím dlhšie trvá bezvedomie, tým je menšia šanca na prebratie. Existujú však prípady, keď sa človek preberie aj po niekoľkých mesiacoch či roku. Keď mozog dobre nefunguje, ohrozená je aj jeho koordinačná činnosť, to znamená, že niekedy dochádza k viacorgánovému zlyhaniu. Tri týždňe ale ešte nie je až tak dlhá doba, aby bolo treba lámať nad pacientom palicu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká, Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V Rusku čelia prírodnej katastrofe už niekoľko dní.
Katastrofa v Rusku: Pri Urale sa schyľuje k najhoršiemu, stovky ľudí ostali bez domova
Podľa autora videa nejde o žraloka.
V chorvátskom Dubrovníku natočili zvláštneho tvora: Objaví sa len RAZ za pár rokov!
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Nad konfliktom medzi Izraelom a Iránom sa zaťahujú mraky: Svetoví lídri upozorňujú, dôjde k najhoršiemu?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Chystá sa hlasovanie, na ktoré čaká celý svet: Dočká sa Ukrajina a Izrael pomoci od Spojených štátov?
Ilustračné foto
Obetiam domáceho násilia svitá na lepšie časy: Hlava štátu podpísala zákon, ktorý násilníkom nič nedaruje
Na nedatovanej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objekt, ktorý v marci 2024 poškodil dom na Floride.
Mužovi na Floride zničil dom čudný predmet z vesmíru: NASA musela vyjsť s pravdou von!
Joe Biden so ženou Jill.
Bidenovci prezradili, koľko zarábajú: Jill, oplatí sa ti vôbec pracovať?!
A stock photo of a Police Line 'Do Not Cross' caution tape with a defocused police car with sirens flashing red and blue.
Hororové vyčíňanie v Austrálii: Z desivého incidentu je podozrivý aj 15-ročný chlapec
Líder eurokandidátky za PS Ľudovít Ódor naznačil, že Korčok by mal dostať slušnú ponuku.
Foto
Ódor naznačil záujem progresívcov o Korčoka: Nahradí Šimečku alebo si založí stranu?
Najvyššie prístupné miesto ponúka neuveriteľný výhľad.
Pozrite sa s nami na zrekonštruovaný skvost v Bratislave: Čo Michalská veža (ne)ponúka?
Filip Kuffa odmieta, že by porušil zákon.
Foto
Filip Kuffa čelí vážnym obvineniam: Ohrozuje štátny tajomník envirorezortu prírodu v národných parkoch?
Hana má v obľube prechádzky.
Hana Rapantová prezradila trik na bezchybnú kondíciu: TOTO o nej vedia aj kolegovia v rozhlase!