Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.09.2017 13:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Nový Čas zisťoval ceny obľúbenej pochúťky z lesa na trhoviskách: Čerstvé dubáky kúpite už za 2,50 €!

Hubárska sezóna je v plnom prúde! Horúcim letným dňom odzvonilo, čo poteší najmä vášnivých hubárov.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Výdatné dažde im tohto roku dopriali bohatú úrodu, čo potvrdzujú najmä plné košíky obľúbených dobrôt. Chutné hríby sa tak rýchlo dostali aj na trhoviská. Okrem celých kúskov sa na pultoch objavujú najmä sušené hríby. Nový Čas zisťoval, za koľko voňavé hríby do polievok či omáčok predávajú a na čo si pri ich kúpe treba dávať pozor.

 

Trh na Miletičovej

Kuriatka: 1,60 €/ 100 g

Otvoriť galériu
Kuriatka.
Zdroj: Maroš Herc

Dubáky: 2,50 €/ 100 g

Otvoriť galériu
Dubáky.
Zdroj: Maroš Herc

Ceny sušených hríbov

Fresh Market

Zmes: 0,75 €/10 g

Dubáky: 2,20 €/20 g

Trnavské mýto

Zmes: 0,90 €/10 g

Dubáky: 2,20 €/20 g

Čo si pri kúpe všímajte:

1. Huby nakupujte od serióznych predajcov, ich tovar musí spĺňať isté kritériá.

2. Hríby musia byť rozrezané, aby si zákazník mohol overiť, či v nich nie sú larvy.

3. Už na prvý pohľad musí hríb vyzerať zdravo a nemôže byť naplesnený.

4. Všímajte si, či nie sú ponúkané huby premočené, predajcovia ich zvyknú máčať vo vode, aby boli ťažšie.

Tipy pre hubárov a gazdinky

Otvoriť galériu

Správne sušenie

Hríby nakrájame na 5 mm plátky a necháme usušiť na sitách na slnku alebo v sušičke. Zlý na sušenie je papier alebo plech, huba sa nesuší z oboch strán a vyliahnu sa larvy. Sušiť môžeme veľké dubáky či bedľu.

Ako ich zamraziť

Pred mrazením huby prevaríme v slanej vode niekoľko minút. Po tom, ako vyschnú a sú zbavené baktérií, ich zabalíme do mikroténových vreciek. Mrazíme najmä tvrdé huby, kuriatka či mladé dubáky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Paula Kentošová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu