Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Na cestu v centre Popradu sa zrútil strom: Skutočný horor ale nastal potom!

Dramatické ráno! V stredu ráno po ôsmej hodine spadol strom na štvorprúdovú cestu a chodník na Štefánikovej ulici v centre Popradu.

Na zem sa zrútila jedna časť starého statného topoľa, ktorý rástol v parku asi 6 metrov od cesty. Na miesto okamžite prišla štátna aj mestská polícia. „Je obrovské šťastie , že strom nezasiahol žiadne auto a žiadneho chodca. Evidentne sa strom zlomil kvôli tomu, že bol zhnitý a chorý. Momentálne vôbec nefúka vietor a len veľmi jemne prší, nebola žiadna vonkajšia príčina pádu tohto stromu,“ konštatoval zasahujúci policajt.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Stalo sa to v rannej špičke a na ceste sa začali tvoriť dlhé kolóny. Dopravu musela riadiť polícia. Avšak ani po pol hodine od pádu stromu na mieste neboli hasiči a nikto strom z cesty neodpratával. Chceli sme vedieť príčinu, prečo hasiči neprišli na miesto do pár minút, zvlášť, keď sídlia ani nie kilometer od miesta nehody. „O výjazde nás musí informovať dispečing záchrannej služby v Prešove. Nestačí, že sa to dozvieme z civilného čísla, udalosť musí byť nahlásená cez núdzové číslo 112 alebo 150, až potom dostaneme pokyn k výjazdu,“ povedal nám riaditeľ popradských hasičov Ondrej Šproch.

Otvoriť galériu
Strom napokon odstránili hasiči.
Zdroj: iglu, Nový Čas

O vzniknutej situácií a informačnom kolapse záchranného systému sme sa opýtali aj Petra Korža z koordinačného centra z Prešova: „Udalosť bola k nám nahlásená o 8:06 mestskou políciou, ktorá však nechcela náš zásah. Mala si to vyriešiť vo vlastnej réžii. To sa zjavne nestalo a na naše stredisko prichádzali ďalšie hovory, dokonca aj od mestskej polície, tak sme na miesto vyslali jednotku popradských hasičov.“ Po príchode hasičov bola cesta do piatich minút odprataná a doprava v Poprade sa dostala do štandardného režimu.

 

Ako je to zo zdravotným stavom stromov v Popradských parkoch a s bezpečnosťou občanov pri prechádzaním parkov sme sa opýtali hovorcu mestského úradu Mariána Galajdu. "21.09.2017 došlo vplyvom silného vetra k odlomeniu jedného z kmeňov dvojkmeňového jedinca, ktorý mal byť rovnako ošetrený, prípadne po posúdení odborníkom odstránený. Napriek všemožnej snahe a realizovaným opatreniam nie je pri nepriazni počasia úplne možné zamedziť pádu stromu, alebo odlomeniu jeho časti. Každý, aj zdravý strom môže byť vyvrátený alebo zlomený, záleží len od intenzity vonkajších fyzikálnych faktorov. Konkrétne v správe a údržbe Mesta Poprad je do 19 000 ks stromov. Nakoľko ide o živé organizmy, ktoré neustále rastú, museli by byť odborné posudky vykonávané v pravidelných časových intervaloch a aj tak by nik nedokázal zaručiť, že sa niektorý aj zo zdravých stromov nevyvráti, resp. nezlomí, vysvetľuje Galajda.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Igor Ľudma

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hororová lúpež v Štítniku: Traja ozbrojenci vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Chráňte svojich psíkov! Šíri sa NÁKAZA srdcovým červom: Desivé, čo parazit spôsobuje
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?