Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2017 00:55 | Správy | Zahraničné správy

Kauza úmrtia migrantov pri Parndorfe: Toto hrozí prevádzačom zodpovedným za 71 životov!

Oboznámením sa s rakúskymi odbornými posudkami pokračoval v stredu v juhomaďarskom Kecskeméte súdny proces s 11-člennou skupinou prevádzačov.

Skupina je obvinená zo zavinenia smrti 71 migrantov, nájdených v auguste 2015 v odstavenom chladiarenskom aute na východe Rakúska. Podľa agentúry MTI z lekárskeho posudku vyplynulo, že po uzatvorení dverí nákladového priestoru vozidla 26. augusta 2015 ráno o 5.00 h sa najneskôr do troch hodín zadusili všetky obete tejto kauzy.

Rakúsky znalec v posudku uviedol, že ľudia v kamióne neutrpeli žiadne vonkajšie či vnútorné poranenia, vzorky odobraté z vnútorných orgánov jednoznačne svedčia o nedostatku kyslíka. Vylúčil aj možnosť podchladenia, pretože chladiace zariadenie vozidla nefungovalo. Podľa technického posudku bol v uzavretom nákladovom priestore, ktorý bol určený výhradne na prevoz chladeného tovaru, pre 71 ľudí k dispozícii vzduch iba na pol hodinu.

Otvoriť galériu
Počas vyšetrovania prípadu v Maďarsku podrobili maďarské orgány psychiatrickému vyšetreniu štyroch z 11 odsúdených. Z posudku vcelku vyplýva, že ani jeden z obvinených netrpí psychickým ochorením a že všetci si boli plne vedomí možných následkov svojho činu. Prokurátor žiada doživotný trest pre štyroch obvinených a trest odňatia slobody pre zvyšných prevádzačov.
Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Pred súdom sa zodpovedá z členstva v prevádzačskej organizácii celkove desať mužov afganského a bulharského pôvodu; štyria z nich - Afganec identifikovaný ako vodca skupiny a traja Bulhari - sú navyše obvinení aj z trestného činu kvalifikovanej vraždy, za čo im hrozí doživotné väzenie. Jedenásty obžalovaný, ktorý pochádza takisto z Bulharska, je stále na úteku a súdia ho v neprítomnosti.

Otvoriť galériu
Chladiarenské vozidlo s mŕtvymi migrantmi, slúžiace pôvodne potravinárskemu podniku zo Slovenska, nechali prevádzači odstavené na diaľnici pri rakúskej obci Parndorf. V nákladnom priestore bolo zatvorených 59 mužov, osem žien a štyri deti, pričom sa predpokladá, že sa zadusili ešte na území Maďarska.

 

Prokuratúra tvrdí, že obžalovaní prepašovali cez Maďarsko smerom do západnej a severnej Európy zhruba 1200 migrantov. Úvodné pojednávanie sa za mimoriadneho záujmu médií začalo 21. júna čítaním obžaloby. Vynesenie rozsudku sa očakáva ešte tento rok.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov