Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.09.2017 11:55 | Správy | Domáce správy

Meteorológovia predpovedajú príjemnú jeseň: Babie leto môže priniesť až 25 °C, kedy k nám ale dorazí?

Počasie ako na hojdačke! Ešte minulý týždeň sme si užívali teplé letné dni, no dnes si už topánky zmáčame v kalužiach a bez dáždnika nevytrčíme ani nos z domu.

Hoci inak tomu nebude ani počas tohto týždňa, letné oblečenie zatiaľ zo šatníka na dobro vyradiť nemusíte. Meteorológovia avizujú, že ak vydržíme ešte niekoľko usmoklených dní, v závere septembra sa môžeme tešiť na príchod babieho leta. Ortuť teplomera tak ešte naposledy v tomto roku prekročí dvadsiatku a podľa niektorých predpovedí sa ustáli až na rozprávkových 25 °C!

 

Jedným z najkrajších období jesene je nepochybne babie leto, kedy sa teplota ovzdušia približuje skôr k jari. „Babie leto je charakteristické tým, že hoci ráno a večer už býva celkom chladno, popoludní sa vplyvom slnečného svitu vzduch ohreje na príjemných aj viac ako 20 °C. Toto obdobie ľuďom pomáha adaptovať sa na príchod zimy,“ vysvetľuje Pavol Faško, klimatológ zo SHMÚ. Hoci ešte nedávno sme si užívali horúčavy, po niekoľkých upršaných a chladných dňoch sa nám za teplom opäť zacnelo.

Nový Čas preto zisťoval, kedy k nám zavíta babie leto a ako dlho teplá jeseň potrvá. Meteorológovia sa zhodujú, že sa vytúženéj rozlúčky s hrejivým slnkom dočkáme najskôr koncom septembra a teplé dni si užijeme aj v priebehu októbra. „Približne v druhej polovici 3. septembrovej dekády (25. - 30. 9.) môže teplota vzduchu dosiahnuť na juhozápade územia hodnotu letného dňa, to je 25 °C,“ hovorí Dávid Ščepka, meteorológ z Meteoinfo.sk.

Pozor na prechladnutie

V časoch, keď je vonku chladno, prší a fúka vietor by sme mali zvýšiť starostlivosť o našu imunitu. Práve v prechodných obdobiach, akým je aj jeseň, treba našej obranyschopnosti často dopomôcť. „Na imunitu odporúčam produkty obsahujúce glukány, čo sú výťažky z húb. U nás je to najčastejšie hliva ustricovitá. Dobré sú však aj rôzne ázijské huby,“ radí imunologička Iveta Salátová Kozlovská.

Rovnako dôležité je aj prispôsobiť ochladeniu naše oblečenie, aby sme predišli zbytočnému prechladnutiu. „Ak sa koncom septembra oteplí a príde babie leto, myslím, že to ľuďom po zdravotnej stránke pomôže. Jednak to povzbudí ich psychiku a v ordináciách nám ubudne prechladnutých pacientov,“ myslí si internistka Etela Janeková.

Otvoriť galériu
Čo sa deje v prírode.
Zdroj: infografika NČ

 

Tlaková výš zakotví nad Európou

Pavol Faško, klimatológ SHMÚ

Otvoriť galériu
Pavol Faško
Zdroj: anc

Babie leto vyžaduje, aby počasie malo stabilný charakter, ktorý býva podmienený tým, že tlaková výš sa ideálne nachádza v blízkosti strednej Európy. Zatiaľ však bývali značné teplotné výkyvy, takže takýto charakter počasia ešte nenastal. Ale, keďže sa teraz tak veľmi ochladilo, malo by to spôsobiť vychladnutie zemského povrchu, čo veľmi praje tomu, aby tlakové výše dlhšie zotrvali nad Európou. Babie leto sa k nám pravdepobne dostaví na konci septembra až v októbri. Dovtedy nás čaká chladné a daždivé počasie.

 

Užijeme si ešte letné teploty!

Dávid Ščepka, meteorológ z Meteoinfo.sk

Teplé počasie nás pravdepodobne čaká ešte na konci septembra. Približne v druhej polovici 3. septembrovej dekády (25. - 30. 9.) može teplota vzduchu dosiahnuť na juhozápade územia hodnotu letného dňa, to je 25 °C. Babie leto, teda dni so slnečným a príjemne teplým počasím, okolo 20 °C, môžeme určite očakávať aj v októbri, no teraz sa ešte presne nedá predikovať, či to budú krátkodobé alebo dlhodobé situácie, bude totiž záležať na dynamike v atmosfére. Posledný nameraný letný deň, teda 25 °C bol zaznamenaný 31.10., takže táto hodnota sa ani v októbri nedá vylúčiť.

 

 

Ako na jeseň naštartovať imunitu?

  • pravideľne saunujte a otužujte organizmus
  • dopĺňajte vitamíny, dokúpiť si môžete najmä vitamíny C, D či zinok
  • znížte stres, ktorý telu uberá veľké množstvo energie aj z imunitného systému
  • spite pri teplote max. 22 °C a izby pravidelne vetrajte
Otvoriť galériu

 

Pomoc z prírody

Cesnak - Obsahuje vitamíny A, C a B. Bojuje proti rôznym baktériám a vírusom.

Med - Jedna polievková lyžica denne pomáha chrániť aj v tomto chladnom počasí.

Chren - Má antibiotický účinok. Dokáže potláčať infekcie, pomáha pri nachladnutí, ale aj ako ochrana proti rôznym vírusom.

Bylinkové čaje - Posilniť imunitu pomôžu najmä detoxikačné, ako žihľavový, mätový či púpavový čaj.

 

 

Predpoveď počasia

Štvrtok: 13 - 18 °C, dážď

Piatok: 15-19 °C, dážď

Sobota: 10 - 15 °C, zamračené

Nedeľa: 10-16 °C, dážď

Pondelok: 13-19 °C, oblačno

 

 

Čo všetko by ste o ňom mali vedieť?

Počasie

Pre babie leto je charakteristické sucho, slabý vietor a slnko. Teploty sa môžu vyšplhať až na 20 stupňov. Babie leto je spôsobené tlakovou výšou nad strednou a južnou Európou.

Začína sa

Podľa meteorológov sa zvyčajne objavuje na prelome septembra a októbra. Trvať zvykne jeden až dva týždne. V roku 1959 však došlo k rekordu. Babie leto trvalo až neuveriteľných 7 týždňov.

Príroda

Počas tohto obdobia dozrievajú posledné plody ostružín, ale aj malín, jabĺk, hrušiek a orechov. Zver si zase pripravuje zásoby na zimu.

Pomenovanie

Na Slovensku sa hovorí, že názov babie leto vznikol preto, lebo poletujúce jemné vlákna pavučín pripomínali v minulosti ľuďom sivé vlasy starých žien, takzvané babské vlasy.

Pranostiky

K najznámejším patria: Babie leto prináša pekné dni v jeseni. Ak okolo Michala hrmí, alebo sa ešte babie leto preťahuje, je výhľad na dlhú jeseň. Svätý Gál – babie leto vzal.

Odchýlka

Babie leto nazývajú meteorológovia aj singularitou v počasí. Znamená to, že ide o odchýlku v určitom ročnom období, ktorá sa pravidelne opakuje. Singularitou je napríklad aj Medardova kvapka alebo vianočný odmäk.

Iné názvy

V každej krajine ho však nazývajú inak. V Česku je to Leto sv. Václava, v Nemecku Leto sv. Michaela či vo Francúzsku Leto sv. Mórica.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO