Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.09.2017 07:18 | Správy | Domáce správy

Hrdý prezident Kiska: Na hlavnom pódiu VZ OSN stáli po prvýkrát dvaja Slováci

Pre Slovensko sa 19. september zapíše do histórie; na hlavnom pódiu 72. zasadania Valného zhromaždenia OSN stáli spolu dvaja Slováci.

"Stál tam predsedajúci VZ a stál tam prezident SR. Ja som sa ešte aj tak usmieval, že tam stoja dvaja Tatranci. Je to skutočne veľkou cťou pre Slovensko, že môže predsedať VZ. Je to nesmierne dôležitá úloha, nesmierna prestíž pre našu krajinu," uviedol v utorok v New Yorku slovenský prezident Andrej Kiska.

Ten vo svojom prejave v rámci všeobecnej rozpravy zdôraznil, aby sa z OSN stala skutočne účinná organizácia. "Mnohokrát ľudia alebo krajiny, ktoré sa dostávajú do obrovských problémov a konfliktov, sa pozerajú na OSN ako na poslednú záchranu, ktorá by mohla krajinu zachrániť. Žiaľ, mnohokrát sa tak nestane. Takzvané sféry politického vplyvu zabraňujú Bezpečnostnej rade OSN a vo všeobecnosti OSN fungovať tak, ako by sme si želali," skonštatoval slovenský prezident. OSN by sa podľa neho mala prispôsobiť požiadavkám doby.

Po prejave sa Kiska stretol s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, s ktorým prebral aktuálnu situáciu na Ukrajine. "S veľkou radosťou som sa dopočul správy, že HDP rastie, pripravujú sa nové reformné kroky. Ukrajinci veľmi vítajú bezvízový režim. Dotkli sme sa aj problémov ohľadom Nordstreamu 2, kde sme presvedčení, že by sa nemal realizovať; že sa dá používať ako politická zbraň proti Ukrajine," zdôraznil Kiska. Lídri sa nevyhli ani téme mierových síl OSN v spojitosti s Ukrajinou. "Prezident Porošenko prišiel už dávno s iniciatívou, aby boli mierové sily OSN nasadené na východe Ukrajiny. Pred pár týždňami prišiel paradoxne s takou istou iniciatívou prezident Putin. Len ako sa vždy hovorí - ten diabol sa skrýva v detailoch a v rozdieloch, ktoré v návrhoch sú," dodal.

 

Slovenský prezident sa stretol i s jedným z najbohatších Američanov Michaelom Bloombergom, ktorý bol niekoľkokrát starostom mesta New York. "Zaujímal sa o dianie v Európe, o to, ako vnímame prezidenta Trumpa u nás v Európe, a vyjadril veľkú podporu tomu, aby všetci ľudia, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty, sa spájali," uzavrel slovenský prezident, ktorého ešte čaká stretnutie s krajanmi a generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

Predseda 72. zasadnutia VZ OSN Miroslav Lajčák otvoril v utorok v New Yorku tohtoročnú všeobecnú rozpravu VZ. V rámci nej vystúpil i americký prezident Donald Trump. Kiska je na niekoľkodňovej pracovnej návšteve USA; dnes sa presunie na západné pobrežie, kde sa zameria na inovačnú a vedecko-výskumnú agendu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!