Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.09.2017 09:00 | PR články

Iba zadarmo a iba nezištne

Každý potrebuje občas reštart. Martin Holotňák z VšZP každé tri mesiace reštartuje pri krvi. Už osemnásť rokov.

Je bývalým vojakom z povolania a možno práve preto veci, ktoré my „neostrieľaní“ civili vnímame ako mimoriadne činy, on veľmi neprežíva. Reč je o Ing. Martinovi Holotňákovi z bratislavskej pobočky Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktorý sa v čase nášho stretnutia chystal na svoj už 55. odber krvi. Tento držiteľ Zlatej Janského plakety začal písať príbeh darcu ako 31-ročný. Keď ho oslovil kolega na bývalom pracovisku, že jeho dcérka potrebuje krv, nezaváhal ani na sekundu.

 

Žiaden hrdina

 

Dátum prvého odberu si pamätá dodnes. Bolo to 17. marca 1999. Mobilná transfúzna jednotka prišla za darcami až na bývalé pracovisko, takže naozaj vraj stačilo iba chcieť. Strach nemal, k povolaniu profesionálny vojak sa jednoducho nehodí. Odvtedy má Martin Holotňák poznačené v kalendári štyri čísla: 3, 6, 9 a 12. V každom z týchto mesiacov si v jeden pracovný deň môže ráno pospať o čosi dlhšie, lebo v čase, keď sa na transfúzke začínajú schádzať darcovia, zvykne už pracovať.

Otvoriť galériu
Martin Holotňák
Zdroj: archív

Takto to ide v jeho živote s určitými prestávkami skoro 18 rokov, pretože krv daruje viac-menej pravidelne každé tri mesiace. „Nie som žiadny hrdina, ani výnimočný človek,“ hovorí skromne. Po každom odbere sa cíti dobre a keď mu lekár oznámi, že krvný obraz by mu mohli mnohí závidieť, vždy sa poteší. Spomenie si na svojho kamaráta pripútaného na invalidný vozík, ale aj mnohých ďalších známych i neznámych, ktorí také šťastie, ako on, nemajú.

 

Prospešný reštart pre organizmus

 

Martin Holotňák má rád veci pod kontrolou. Vrátane zdravia. Na preventívne prehliadky chodí pravidelne ešte od čias, keď pracoval v armáde. „Vtedy to bola povinnosť, dnes je to zvyk,“ konštatuje.

Stráži si aj hmotnosť. „V minulosti som hral rekreačne futbal a pravidelne chodil do sauny. Keď prišla rodina, dve dcéry, bolo už času menej. Ale stále si občas zabehám. Ak náhodou nestíham, nedám sa doviesť autobusom až k domu. Vystúpim o zastávku-dve skôr a „pricestujem“ do cieľa po vlastných,“ usmieva sa pri odpovedi na otázku, či si dlhodobé darcovstvo krvi vyžaduje špeciálnu prípravu a veľa odriekania.

Je presvedčený, že pravidelným pohybom sa dá bojovať proti stresu, ktorý je spúšťačom mnohých ochorení.

Organizmu treba sem-tam dopriať aj reštart a pre mňa je takýmto reštartom práve darovanie krvi. Ak si k tejto aktivite pridáte predstavu, že niekomu pomáhate, stane sa pre vás doslova životabudičom,“ dodáva.

 

Ocenenia nezbiera

 

Ak mu to zdravie dovolí, Martin Holotňák sa darcovstva krvi nemieni vzdať. Hoci v jeho súkromnej zbierke Janského plakiet chýba už len posledná, Diamantová plaketa za 80 bezplatných odberov, zdôrazňuje, že pre ocenenia to nerobí. Aj preto by sa na odber krvi za peniaze nikdy nedal nahovoriť:

Moja krv nie je tovar na predaj. Pre mňa je to niečo, čo sa dá iba darovať a iba nezištne,“ zdôrazňuje.

 

VšZP aktívne podporuje darcov

 

Napriek pokroku v medicíne, tekutinu s rovnakými vlastnosťami ako krv sa nepodarilo doteraz vyrobiť. Bez pomoci darcov by preto mnohí vážne chorí ľudia nezvládli svoje zdravotné problémy. Odhaduje sa, že až štvrtina populácie by mohla krv darovať, avšak tejto humánnej aktivite sa venuje iba 2 až 7 percent z nás.

Otvoriť galériu

I keď Martin Holotňák, držiteľ Zlatej Janského plakety, nemá pocit, že robí niečo výnimočné, vo VšZP patrí do skupiny ľudí, ktorí si zaslúžia nielen obdiv, ale aj osobitnú pozornosť. Najväčšia zdravotná poisťovňa na Slovensku niekoľkokrát do roka pozýva do svojich priestorov mobilnú jednotku a darcom krvi na transfúznych staniciach venuje vitamínové balíčky. Cieľom je vytvoriť im čo najlepšie podmienky na realizáciu ich výnimočného poslania.

Je to, samozrejme, iba zlomok aktivít zameraných na podporu a propagáciu darcovstva krvi, za ktoré VšZP nedávno získala diplom a medailu od Slovenského Červeného kríža, keďže práve podpora a osveta sú pre rozvoj darcovstva krvi nenahraditeľné.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia