Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2017 08:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Žitný ostrov ničia usadeniny v Dunaji: Hrozí zdraženie pitnej vody!

Prídeme o najväčší zdroj pitnej vody? Posledné mesiace medzi obyvateľmi Bratislavy a okolia rezonuje téma vrakunskej skládky. Toxické látky, ktoré sa v nej nachádzajú, vážne ohrozujú životy a zdravie ľudí.

Čo je najhoršie, kontaminačný mrak prúdi k Žitnému ostrovu a ohrozuje tak najväščie zásobisko pitnej vody v strednej Európe. To však nie je všetko. Ukázalo sa, že klincom do rakvy pre dôležitý zdroj môžu byť aj usadeniny, ktoré sa nachádzajú v zdrži vodného diela Gabčíkovo. Odpad, ktorý sa v nej nachádza, môže spôsobiť, že pitnú vodu si nakoniec budeme musieť vyrábať a zacvakáme za ňu viac.

V zdrži vodného diela Gabčíkovo sa nachádzajú tony nečistôt a usadenín, ktoré majú dopad na zdroje pitnej vody. Podľa poslankyne NR SR a členky výboru pre životné prostredie Anny Zemanovej dokonca tieto usadeniny obsahujú ťažké kovy, ktoré sú definované ako nebezpečný odpad. Vychádza z jednej z 19 podmienok pôvodného stavebného povolenia na dielo. „Tá hovorí, že medzi sedimentami, ktoré prináša Dunaj, sú aj kaly s vysokým obsahom nebezpečných látok, ktoré musia byť odťažené zo zdrže a umiestnené na skládku nebežpečného odpadu,“ vysvetlila s tým, že zdrž sa neprečisťovala ako mala.

Nový Čas sa obrátil na odborníkov. Hoci o prítomnosti ťažkých kovov v sedimentoch nevedia, ukázal sa iný problém, ktorému musia zdroje pitnej vody kvôli usadeninám čeliť. Sedimenty totiž spôsobujú, že vo vode je menej kyslíka. Ako vysvetlil riaditeľ Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Zsolt Lukáč, jeho nedostatok má za následok iné chemické zloženie vody, ktoré je hygienicky pre pitnú vodu neprípustné.

 

Otvoriť galériu
Aj z tohto dôvodu už BVS prestala ako zdroj využívať Kalinkovo, ktorý získaval vodu priesakom cez dno vodného diela. „Je to pre mňa dvihnutý prst. Ak s tým niečo neurobíme, do budúcna to naozaj môže spôsobiť škody,“ uviedol Lukáč.

Ak by sme chceli takúto alebo povrchovú vodu, ktorá má ešte horšie chemické parametre, upravovať, potrebná je úpravňa vody. Je to však technologicky a najmä finančne oveľa náročnejšie. Buchnúť po vrecku by si potom museli najmä ľudia, ktorí vodu odoberajú. Podľa Lukáča by šla hore takmer o polovicu. Ako príklad uviedol porovnanie s východoslovenskými vodárňami. Kým cena za kubík v BVS je 1,1 €, na východe majú cenu za kubík až 1,5 € a to práve preto, že prechádza viacerými úpravami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, gal

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenila loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?