Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2017 11:55 | Správy | Krimi | Nehody

Letecké nešťastie v Prievidzi, pri ktorej zahynul Miroslav († 31): Posledné sekundy pred tragédiou!

Zábava pre divákov sa zmenila na tragédiu! Takmer 200 ľudí na prievidzskom letisku so zatajeným dychom sledovalo leteckú šou pri príležitosti Dňa otvorených dverí miestneho aeroklubu.

Spoza kopcov od Valašskej Belej prileteli dve malé motorové lietadlá „čmeliaky“ z letiska v Slavnici (okr. Ilava). Predviedli nádhernú akrobaciu, tak, ako už mnohokrát predtým. Posledný akrobatický kúsok sa však skončil tragickým pádom jedného z lietadiel.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Na hrozný obraz, ktorý sa naskytol na leteckej šou, diváci do konca života nezabudnú. „Piloti predvádzali efektnú akrobaciu s práškovacími lietadlami. Leteli spolu, vedľa seba nízko nad zemou, potom sa chystali rozdeliť,“ opísal sekundy pred tragédiou divák David. Počas manévru, pri ktorom sa lietadlá mali rozdeliť, však došlo k nečakanej udalosti. „Jedno lietadlo letelo doprava dohora a druhé tak isto, ale doľava. Spravilo však o dosť ostrejšiu otočku, ako malo, stratilo vztlak a zrútilo sa na zem asi z 30-metrovej výšky. Bola to obrovská rana,“ opísal svedok.

 

Traja na palube

Medzi divákmi zavládlo zdesenie. Prvé momenty po páde vyzerali ešte nádejne. „Na havarovanom lietadle sa otvorila kabína a jeden človek odtiaľ vystúpil,“ povedal David. Mladý pilot Miroslav († 31) však v troskách našiel smrť. V havarovanom stroji ale nebol sám.

 

„V čase udalosti sa v lietadle nachádzali 23-ročná Janka a 34-ročný Michal, obaja z Dubnice nad Váhom. Michal môže po páde lietadla hovoriť o obrovskom šťastí, utrpel len ľahšie zranenia,“ povedala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová. Michalova partnerka Janka je však v oveľa vážnejšom stave. „23-ročná pacientka utrpela ťažké poranenia, je hospitalizovaná na klinike úrazovej chirurgie a jej stav je momentálne stabilizovaný,“ povedala hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje.

Otvoriť galériu
Piloti predvádzali akrobacie.
Zdroj: autor, adk-archív David Kocian a als-archív Letiska Slavnica

Skúsený pilot

Čo sa stalo a prečo lietadlo pri akrobatickom manévri spravilo prudšiu otočku, ako malo, ukáže až vyšetrovanie. Kompetentní z aeroklubu v Slavnici tiež nekomentovali fakt, prečo boli v čase akrobacie na palube lietadla okrem pilota ďalší dvaja ľudia.

Miroslav bol skúsený pilot, celý jeho život sa točil okolo lietadiel. Letisko Slavnica pri Ilave bolo jeho druhým domovom. „Bol to výborný pilot so 16-ročnými skúsenosťami, mal nalietaných množstvo hodín. Lietadlá piloti dobre poznali, nevieme, čo sa stalo a nechceme o tom ani špekulovať,“ uviedol Štefan Pohánka z aeroklubu v Slavnici. „Miro po základnej škole odišiel študovať do Trenčína do Leteckých opravovní. Na Letisku v Slavnici doslova žil, bol tam stále, robil tam vedúceho letovej prevádzky. K letectvu pritiahol aj svojho najmladšieho brata Joja. Bol skúsený pilot a mal nalietaných strašne veľa hodín, na vetrone si robil papiere už na strednej škole,“ povedal kamarát z detstva Miroslav Budiač.

 

Tragédia z roku 2015

Len pred mesiacom si členovia aero­klubu v Slavnici pripomenuli tragédiu spred dvoch rokov a dnes smútia opäť. Nešťastie z 20. augusta 2015 patrí k najtragickejším udalostiam športového lietania na Slovensku. Pri zrážke dvoch lietadiel vtedy zahynuli štyria piloti a traja parašutisti. Všetko sa stalo pri nácviku hromadného zoskoku parašutistov.

Leteckí vyšetrovatelia prípad uzavreli s tým, že tragédiu zavinil jeden z pilotov. „Vyšetrovanie sme ukončili a dospeli sme k jednoznačnému záveru, že pilot druhého lietadla, ktoré malo byť vzadu a v polohe nižšie od prvého lietadla, sa nevenoval riadeniu, ale sa venoval foteniu prvého lietadla. Pritom prvé lietadlo dobehol a spôsobil kolíziu,“ uviedol Juraj Gyenes z Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru.

Na palubách oboch strojov bolo po 17 parašutistov a dvaja členovia posádky. Z 38 pasažierov sa podarilo z lietadiel včas vyskočiť 31 parašutistom, štyria členovia posádky a traja parašutisti nehodu neprežili.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mm

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Obetiam domáceho násilia svitá na lepšie časy: Hlava štátu podpísala zákon, ktorý násilníkom nič nedaruje
Na nedatovanej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objekt, ktorý v marci 2024 poškodil dom na Floride.
Mužovi na Floride zničil dom čudný predmet z vesmíru: NASA musela vyjsť s pravdou von!
V meste Poprad rozkvitli tulipány.
FotoVáš Tip
Poprad zažil, čo už dávno nie: Táto nádhera prišla o 3 týždne skôr, pozrite si FOTKY!
Joe Biden so ženou Jill.
Bidenovci prezradili, koľko zarábajú: Jill, oplatí sa ti vôbec pracovať?!
A stock photo of a Police Line 'Do Not Cross' caution tape with a defocused police car with sirens flashing red and blue.
Hororové vyčíňanie v Austrálii: Z desivého incidentu je podozrivý aj 15-ročný chlapec
Líder eurokandidátky za PS Ľudovít Ódor naznačil, že Korčok by mal dostať slušnú ponuku.
Foto
Ódor naznačil záujem progresívcov o Korčoka: Nahradí Šimečku alebo si založí stranu?
Najvyššie prístupné miesto ponúka neuveriteľný výhľad.
Pozrite sa s nami na zrekonštruovaný skvost v Bratislave: Čo Michalská veža (ne)ponúka?
Filip Kuffa odmieta, že by porušil zákon.
Foto
Filip Kuffa čelí vážnym obvineniam: Ohrozuje štátny tajomník envirorezortu prírodu v národných parkoch?
Hana má v obľube prechádzky.
Hana Rapantová prezradila trik na bezchybnú kondíciu: TOTO o nej vedia aj kolegovia v rozhlase!
Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
Ľudia v Teheráne útok na Izrael oslavovali.
Foto
Svet sa obáva vyostrenia konfliktu na Blízkom východe: Ako to vidí slovenský generál? Znepokojivé slová
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!