Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2017 09:55 | Správy | Politika

Sociálne siete sú plné nenávistných prejavov: Počítačovou hrou bojujú proti extrémizmu

Boj na internete! Po sociálnych sieťach koluje množstvo nenávistných prejavov. Väčšinou ide o útoky na určité skupiny obyvateľov.

Identifikuje ich odbor prevencie kriminality ministerstva vnútra. Ich úlohou nie je iba ľudí zatvárať, ale najmä učiť mladú generáciu tolerancii.

Kancelária ministra vnútra SR, odbor prevencie kriminality - riaditeľ Jozef Halcin.

Čím sa hlavne zaoberáte?

 

- Každé ministerstvo je zodpovedné za prípravu dokumentov a koncepčných materiálov, stratégie v oblasti prevencie kriminality.

Váš odbor sa zaoberá aj extrémizmom, obchodom s ľuďmi alebo šmejdmi. Ako sa dá chrániť pred extrémizmom?

- Pripravili sme koncepciu boja proti extrémizmu pre jednotlivé útvary a všetky ministerstvá. Ďalej osvetové kampane najmä pre mladú generáciu. Máme rozpracovaný moderný projekt na tému holokaustu. Je to 3D virtuálna pomôcka venovaná koncentračnému a zbernému táboru v Seredi.

Otvoriť galériu

V parlamente sedí Kotleba, ktorého volí veľa mladých ľudí. Ako bojovať s tým, že mladí ľudia volili stranu, ktorá spochybňuje holokaust?

- Veľký predpoklad na rozširovanie týchto nálad prinášajú sociálne siete, ktoré otvorili nové možnosti pre tieto zoskupenia. Vedia komunikovať s cieľovou skupinou a presviedčať ich o svojich pravdách. Tie sa dovtedy možno rozprávali v krčmách či na námestiach, ale v malom množstve. Dnes dá niekto odkaz na sociálnu sieť a vidíte stovky nenávistných prejavov, čo nebolo dovtedy možné a nebola anonymita.

Ako s tým bojovať?

- Musíme komunikovať s mladými ľuďmi tam, kde sa to dá a v primeranom veku, a to už na základných školách. Ako si pomáhať a ako sa správať ku kamarátovi, že dieťa s inou farbou pleti nie je automaticky náš nepriateľ. Komunikovať témy, ako sú 2. svetová vojna, Slovenský štát, holokaust. Treba identifikovať nenávistné prejavy na internete, čo nie je jednoduché nielen pre ich počet. Spracovanie údajov bude zamerané na to, aby sme ich poskytovali orgánom činným v trestnom konaní, lebo pri veľkom počte týchto prejavov nie je možné , aby ich jeden útvar dokázal zbierať a spracúvať.

Ako zabrániť tomu, že si Kotleba vytvára zadné vrátka vznikom ďalšej strany, ako je teraz Pevnosť Slovensko?

- Nie som politik, ale všeobecne, ak niekto spácha trestný čin, malo by mu byť zabránené byť v politike. Toto nie je téma na mňa. Nie je otázkou prevencie kriminality. To je skôr otázka útvarov, ktoré pripravujú legislatívu k voľbám alebo zakladaniu politických strán a občianskych združení. No zakladanie takýchto subjektov by malo byť sprísnené a malo by podliehať prísnejšej kontrole vstupných dát ako stanovy.

Aká je cesta, aby sa takíto ľudia nenachádzali v parlamente?

- Na to je veľmi jednoduchá odpoveď. Ak títo ľudia môžu kandidovať, tak je to len otázka občianskej spoločnosti, kto ich bude voliť alebo nie.

Vy ako šéf odboru prevencie by ste s tým nemali niečo robiť?

- Preto vzdelávame policajtov, robíme informačné kampane, spolupracujeme so školami, kde hovoríme o moderných nástrojoch. Vysvetľujeme, čo je vlastne extrém, ako sa samotní žiaci a mladí ľudia môžu ohradzovať proti extrémizmu.

Otvoriť galériu

Som teraz študent a poviem, že chcem voliť Kotlebu, lebo treba skoncovať so zlodejmi. Čo mi na to poviete?

- Argumenty sa dajú jednoducho získať a ak dáte človeku dostatok informácií, môže sa relevantne rozhodnúť. Je však na človeku, či je ochotný prijať kritické myslenie a chce počúvať.

Takéto strany volia ľudia aj v tzv. hladových dolinách. Šírite osvetu aj do regiónov, kde fašisti často agitujú?

- Názor človeka nezmeníte pri hodinovom stretnutí, je dôležité ísť medzi ľudí, ale nie je to jediné riešenie. Obrovská zodpovednosť je na školskom prostredí, po rodičoch je škola najdôležitejšia. No celá spoločnosť musí pracovať na tom a bojovať, aby nedemokraticky zmýšľajúci ľudia nevyhrali nad tými demokratickými.

Inšpirovali sa udalosťami v Seredi

Základom počítačovej hry je koncentračný tábor v Seredi. V úvode uvidia hráči fotografie koncentráka, príslušníkov Hlinkovej gardy. Hra chce oboznámiť mladých s históriou holokaustu. Aby bol príbeh uveriteľný, pomáhali im pamätníci. Mladí ľudia sa dozvedia o histórii tábora a môžu si ho pozrieť presne tak, ako vyzeral v časoch druhej svetovej vojny. Uvidia aj jedinú nemocnicu na Slovensku, kde mohli ošetriť židovských pacientov. Tá bola súčasťou tábora. Spolu s katedrou histórie univerzity v Nitre dopĺňajú všetky informácie o tábore v Seredi, aby bol príbeh čo najvernejší. Hru už vyskúšali medzi mladými a veľmi ich zaujala. Na internet by sa mala dostať v priebehu mesiaca.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pavel Knapko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?