Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2017 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Neprestávajte sa hýbať ani po lete: 7 tipov na interiérové aktivity

Chlad, silný vietor a dážď. Počasie v posledných dňoch ukazuje, že s letom sme sa, pokiaľ nepríde to babie, už pre tento rok rozlúčili.

To by sme však nemali urobiť so športovými aktivitami, ktorým sme sa venovali počas teplých mesiacov. Pohyb je pre naše zdravie veľmi dôležitý, a preto by sme zo zabehnutého režimu nemali poľavovať. Ak vás však upršané počasie predsa len od aktivít vonku odrádza, môžete sa s nimi presunúť dovnútra. Aké pohybové činnosti sú najlepšie a pre koho sú vhodné? Poradia vám kondiční tréneri Patrik Hubek, Peter Obžera a Andrej Seidl.

 

Squash/tenis/bedminton

Obľube sa tešia najmä v lete, vzdať sa ich však nemusíte ani v takomto počasí. Stačí sa len presunúť do krytej haly.

Odborník: Pestrá pohybová aktivita s meniacou sa intenzitou zaťaženia poskytuje výhody nielen v zlepšovaní kondície, ale aj pri chudnutí.

 

Vhodné: Pre všetky vekové skupiny, ktoré preferujú aktívnejší pohyb, jednotlivcov či menšie skupinky. Treba byť opatrnejší, ak máte citlivejšie kĺby, keďže môžu spôsobovať väčšiu záťaž kolien alebo členkových kĺbov.

Cena: 7 - 13 €/1 h, požičanie rakety 2 €.

 

 

Kolektívne športy

Máte radi volejbal či futbal, no v daždi a v chlade sa vám po ihrisku behať nechce? Alebo by ste si už najradšej obuli hokejové korčule, no do zimy je ešte ďaleko? Vezmite priateľov alebo svoju rodinku a presuňte sa spoločne do haly.

Odborník: Rovnako ako predchádzajúce sú aj kolektívne športy dobré najmä pre pestrosť pohybov a intenzitu zaťaženia. Plusom je intenzívne prežívanie radosti z hry či nadväzovanie kontaktov a udržovanie medziľudských vzťahov.

Vhodné: Pre skupiny ľudí, ale aj pre jednotlivcov, mladších či starších, aj pre rodiny s deťmi. Pre tých, ktorí majú radšej dynamickejšie aktivity.

Cena: Prenájom haly na sálový futbal, prenájom haly s umelým trávnikom 120 €/90 min, prenájom ľadovej plochy na štadióne 50 – 130 €/h.

 

Plávanie

Napriek tomu, že v chladnom počasí sa nám veľmi do bazéna nechce, je plávanie jedna z najvďačnejších aktivít. Pomáha totiž pri rôznych problémoch. Ak teda nemáte čľapkania sa v bazéne po lete dosť, určite skúste kryté plavárne.

Odborník: Pri správnej technike prehlbuje dýchanie,pretože sme dlhší čas pod vodou. V dnešnej dobe je to veľmi dôležité, keďže väčšina ľudí dýcha plytko. Uvoľňuje svaly, a tým zväčšuje kĺbový rozsah. Pomáha pri problémoch s chrbticou alebo kolenami.

Vhodné: Aj pre obéznejších ľudí, pretože odľahčí kĺby. Po konzultácii s fyzioterapeutom alebo lekárom, ktorý odporučí konkrétny plavecký štýl, pomáha aj pri viacerých poruchách pohybového aparátu.

Cena: Vstup do plaveckého bazénu 1,30 – 2 €/h.

 

Joga

Výhod jogy je naozaj veľmi veľa a v súčasnosti sa teší stále väčšej popularite.

Odborník: Výborne uvoľňuje telo, ale aj psychiku. Učí sebaovládaniu a schopnosti relaxovať. Výborná je na naťahovanie a uvoľnenie skrátených a stuhnutých svalov.

Vhodné: Najmä pre ľudí, ktorí po hektickom a náročnom dni potrebujú zvoľniť a upokojiť myseľ. Takisto aj pre tých, ktorým dynamická aktivita nie je až tak blízka.

Cena: 4 – 6 €/h.

 

Lezenie na umelej stene

Lezenie je skvelou aktivitou, ak chcete zapojiť celé svoje telo.

Odborník: Využívame pri ňom prirodzené pohybové vzory, ktoré v bežnom živote často nepoužívame a vieme ich tu výrazne posilniť. Je výborné na odreagovanie, pretože si vyžaduje našu stopercentnú pozornosť a zvýšenú vnímavosť nášho tela.

Vhodné: Neodporúča sa veľmi ľuďom s veľkou nadváhou. Takisto by sa do lezenia mal pustiť len človek, ktorý zvládne technicky správne vykonaný zhyb na hrazde.

Cena: 2 – 6 € jednorazový vstup, požičanie výstroja 10 €.

 

Bojové športy/bojové umenie

Ponuka bojových športov či umení na Slovensku je naozaj pestrá. Od klasického karate cez box až po menej tradičné ako krav maga či capoeira.

Odborník: Bojové športy sú vynikajúce najmä pre svoj obrovský energetický výdaj. Naučíte sa aj základne princípy sebaobrany. Niektoré, ako napríklad aikido, sú vyslovene obrannými umeniami.

Vhodné: Pre tých, čo chcú po práci vypnúť a takpovediac vyprázdniť hlavu, či sa poriadne fyzicky zničiť. Samozrejme sú vhodné aj vtedy, ak sa chcete priučiť základom sebaobrany.

Cena: Väčšina klubov ponúka prvý tréning zadarmo, neskôr sa platí členské alebo jednorazový vstup v rozpätí od 3 až do 10 €/h.

 

Spoločenské tance

Rovnako ako pri bojových športoch aj výber tanca je naozaj veľký. Či už preferujete klasické spoločenské tance, alebo rytmickejšie latinskoamerické tance.

Odborník: Spoločenské tance sú úžasná forma interakcie a možnosť spoznať nových ľudí. Je to v podstate zábava v pohybe a o tom, že sa pri nich riadne zapotíte, netreba pochybovať. Sú skvelé na zlepšenie ohybnosti, správne držanie tela či zlepšenie kondície.

Vhodné: Asi najviac pre tých, ktorých baví samotný tanec, no vyžadujú viac ako voľné pohyby a klasickú disko hudbu.

Cena: Tanečné kluby majú cenníky rozdelené podľa rôznych typov kurzov, ktoré sa pohybujú od 30 až do 80 €, cena za tanečné topánky 20 - 80 €.

 

Pobyt vonku úplne nevynechávajte

Etela Janeková, internistka

- Ak sa niekto bojí športovať v takomto počasí, je dobré pokračovať so športom v rámci indoorových aktivít. Nemalo by to však skĺznuť k tomu, že pobytu vonku sa budete úplne vyhýbať. Najmä v chladnejšom a škaredšom počasí totiž majú ľudia tendenciu tráviť čas najmä vnútri. Celé dni sedia doma a ak aj niekam idú, odvezú sa autom. Najlepšie preto je doplniť interiérové aktivity aj nejakou vonkajšou. Úplne stačí prechádzka na čerstvom vzduchu, ktorá je vhodná aj v daždi.

 

Obéznych ľudí pribúda

Igor Vozár, internista

- Čím kratšie a chladnejšie sú dni, tým väčšiu máme tendenciu menej sa hýbať. Energetický príjem často prevýši výdaj, čo spôsobuje priberanie na váhe. Každé kilo navyše sa však s pribúdajúcim vekom ťažšie zhadzuje. Jediným riešením je preto naozaj sa nedať opantať tmou, vypnúť počítače, mobily a televízor a ísť sa hýbať. Organizmus to určite ocení, zlepšia sa nálada, spánok, trávenie aj imunita. V opačnom prípade hrozia zadýchavanie pri záťaži, chrípky a u rizikových osôb zvýšenie tlaku, zhoršenie cuktrovky a cholesterolu.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jana Pšenková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob