Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2017 12:00 | Správy | Zahraničné správy

Severokórejský vodca sa vyhráža použitím jadrových zbraní: Prečo sa treba báť Kima?!

Tučko s vlasmi na ježka, ktorý sa buď stále čudne smeje, alebo sa tvári až príliš dospelácky vážne. Keby to nebol vodca Severnej Kórei, tak by asi málokomu naháňal strach.

Kim Čong-un je však naozajstný diktátor, ktorý sa po terorizovaní vlastných krajanov rozhodol, že potrápi aj zvyšok sveta. Severokórejské testy balistických rakiet, ktoré môžu doviezť jadrovú nálož až tisícky kilometrov ďaleko, sú teraz jednou z najhorúcejších tém rokovaní svetových lídrov. Kto je vlastne tento čudák Kim Čong-un?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Obrázky zo Severnej Kórey, ktoré sa dostanú von do sveta, až nápadne pripomínajú letáky nejakej sekty. Usmievajúci sa a šťastní ľudia vítajú vodcu, alebo vzdávajú fanatický hold jeho predkom, tisícky detí synchronizovane cvičia na obrích štadiónoch, všade je plno kvetov a fešné policajtky riadia dopravu na poloprázdnych štvorprúdových cestách. Skutočný život je však v Kórejskej ľudovodemokratickej republike, ako sa Severná Kórea oficiálne volá, úplne iný. Ide o najhoršiu diktatúru sveta, kde komunistická strana kontroluje úplne všetko a pár vyvolených žije v luxuse, a to aj v časoch, keď krajinu zasiahol hladomor a sú odkázaní na humanitárnu pomoc z cudziny.

Krutý režim

 

Ľudia sa musia naspamäť učiť celé texty, ktoré napísali vodcovia a ak nie, môžu ísť do väzenia. Odhaduje sa, že až 200-tisíc Severokórejčanov je v pracovných táboroch len preto, že sa znepáčili svojimi názormi alebo primalým oduševnením strane. Tých zopár jednotlivcov, ktorým sa z táborov smrti podarilo ujsť za hranice, opísalo, ako režim bez milosti mučí, vraždí, rozbíja rodiny a drží obyvateľov v šachu. Ľudia nemajú ani potuchy, ako sa žije inde a čo sa deje vo svete, lebo štátna televízia im masíruje mozgy tým, ako svet tiež miluje ich vodcu...

Otvoriť galériu

Miláčik tyran

Kto je teda tento „miláčik“? Kim Čong-un je v poradí tretím vládcom z rodovej línie Kimovcov. Prvým bol Kim Ir-sen, ktorý vládol Severnej Kórei v rokoch 1948 - 1994. Potom vládol jeho syn Kim Čong-il a po jeho smrti sa k moci dostal v roku 2012 syn Čong-un.

O jeho živote je známe žalostne málo. Svet presne ani nevie, kedy sa narodil. Buď to bolo 8. januára 1982, alebo o rok neskôr, alebo 5. júla 1984. Otec Kim Čong-il poslal syna na štúdiá do Švajčiarska, kde chodil pod tajným menom na základnú aj strednú školu neďaleko Bernu. Jeho spolužiaci aj učitelia si naňho spomínajú ako na hanblivého chlapca a dobrého študenta, ktorý mal rád basketbal.

Hoci dnes sa doma prezentuje ako silný vodca, ktorý všetko vie a snaží sa nahnať strach, diplomatické zdroje o ňom hovoria ako o mužovi, ktorý si rád vypije, miluje zábavu a spoločnosť mladučkých dievčat. V tomto sa úplne „potatil“ po otcovi Kim Čong-ilovi. Jeho majetok sa v prepočte odhaduje na 5 miliárd eur.

Jadrové zbrane

Kim v posledných týždňoch znervózňuje celý svet. O tom, že sa režim usiluje vyrobiť si jadrové zbrane, sa vie, veď už v roku 2002 ho vtedajší americký prezident George W. Bush zaradil k tzv. Osi zla spolu s Irakom a Iránom. Teraz však pokusy KĽDR nabrali na obrátkach - testovala vodíkovú bombu a oznámila, že má technológie, vďaka ktorým raketami zasiahne nielen americký tichomorský ostrov Guam, ale aj Aljašku či dokonca Európu. Zo sankcií či z rokovania Bezpečnostnej rady OSN si Kim očividne nič nerobí a čo si má o ňom myslieť, nevie ani sám Donald Trump. „Ľudia sa pýtajú: Je duševne zdravý? Nemám potuchy,“ povedal prezident USA a pritom ocenil, že Kim sa dokázal dostať k moci už vo veku 26 či 27 rokov. „Pritom sa ho veľa ľudí nepochybne snažilo zbaviť, či už to bol jeho strýko, alebo niektorí iní. On si s tým však dokázal poradiť, takže je to naozajstný lišiak!“ dodal Trump.

Otvoriť galériu

Turistom v KĽDR

Napriek hermetickému uzavretiu pred svetom Severná Kórea povoľuje vstup turistom. Uvidia však len to, čo im je dovolené, inak hrozí, že sa domov už nikdy nevrátia. Takto opísala svoje skúsenosti Slovenka Lucia Ježeková Havlíková.

- Po prílete do krajiny sme museli sprievodcovi odovzdať mobilné telefóny. Naspäť sme ich dostali až cestou späť po prekročení kórejsko-čínskych hraníc. Do Severnej Kórey je zakázané voziť akékoľvek časopisy alebo knihy. V noci je prakticky celá krajina potme, až na pár štvrtí Pchjongjangu. Zásadne sa s vami nikto okrem sprievodcu nerozpráva. Program pre turistov je naplánovaný s minútovou presnosťou. Neprichádza do úvahy, aby niekto opustil hotel bez sprievodcu alebo sa voľne rozprával s ľuďmi na ulici. V metre sa nám prihovoril miestny obyvateľ, ale náš sprievodca okamžite zasiahol a zatrhol akýkoľvek pokus o rozhovor. Hlavné mesto je obrovská betónová džungľa so šialenými obrovskými sochami, ktorým sa chodia klaňať tisíce ľudí. Pokloniť k soche Kim Ir-sena a Kim Čong-ila sme sa museli ísť aj my turisti.

 

Severokórejské mýty: Toto myslia vážne?

  • Kimov otec Čong-il sa podľa oficiálnej štátnej verzie narodil na kórejskej posvätnej hore Päktusan 16. januára 1942. Narodenie vodcu sprevádzalo čvirikanie lastovičiek, zima sa zmenila na jar a v okolí rozkvitli kvetiny, nad horou sa vytvorila dvojitá dúha a na oblohe sa zjavila nová hviezda. V skutočnosti sa narodil v roku 1941 v sovietskom vojenskom tábore na Sibíri.
  • Ocko súčasného vodcu mal ešte ďalšiu výsadu. Jeho oficiálny životopis trvá na tom, že nikdy nepoužil toaletu. Vodca sa skrátka nemohol vyprázdňovať ako bežní smrteľníci.
  • Podľa režimu Japonci počas okupácie ukradli Kórejčanom čas. A tak v roku 2015 Kim Čong-un rozhodol, že sa hodiny posunú o pol hodiny nazad a vytvoril tak vlastné severokórejské časové pásmo.
  • Severokórejskí muži a ženy majú na výber iba z 15 povolených účesov. Avšak nikto sa nesmie dať ostrihať tak fešácky, ako je vodca Kim.

Čo od neho čakať?

Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď

-Toto všetko Kim robí kvôli vnútornej politike, potrebuje zomknúť svojich ľudí v krajine. Do konečného konfliktu nepôjde, taký blázon nie je. Problémom je však kvalita ich zbraní, pretože sa pokojne môže stať, že nechtiac im to vybuchne nad Japonskom a potom nastane obrovský problém. Celý klan Kimovcov drží svojich obyvateľov vo veľkej bubline. Jediná krajina, ktorá im umožňuje robiť aký-taký obchod, je Čína. Ale aj tam už začínajú mať s KĽDR problémy, pretože mať zariadenie na výrobu jadrových zbraní na vlastných hraniciach im nie je príjemné.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!