Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.09.2017 12:00 | Správy | Politika

Prezident Kiska lieta v škandále, vyšetrovala ho polícia: Krátil dane úmyselne?!

Hlava štátu Andrej Kiska (54) lieta v škandále. Spolu s bratom Jaroslavom šéfuje firme KTAG, na ktorú si pred pár rokmi posvietili prešovskí daniari.

Zistili, že spoločnosť krátila na dani z príjmu a po neľútostnom verdikte kompetentných museli v Kiskovej firme siahnuť hlboko do vrecka. Doplatili daň 27 114 € a penále 2 711 €. Kameňom úrazu malo byť porušenie daňových predpisov, keď KTAG malo zneužiť právomoci a zadotovať kampaň svojho spolumajiteľa z podnikového účtu. Ako prezident vysvetlil prehrešok svojej firmy?

Na povrch vyplávala čierna minulosť firmy KTAG, ktorú vlastní hlava štátu Andrej Kiska spolu so svojím bratom Jaroslavom. Spoločnosť sa dostala na mušku prešovských daniarov prvýkrát v roku 2014. Najskôr sa nestotožnili s procesom účtovania a s odpočtom DPH. Spoločnosť musela zacvakať daň vo výške 9 227 € a zároveň penále mastných 15 543 €. Daniari s Kiskovou firmou neskončili a posvietili si na ňu v roku 2015, tentoraz mala krátiť na dani z príjmu. Za previnenie doplatila daň 27 114 eur a penále v sume 2 711 €. Podnet preverovala aj prešovská polícia, ktorá nakoniec šetrenie zastavila a uzavrela, že nešlo o spáchanie trestného činu. Policajti sa k prípadu do uzávierky nevyjadrili. O celej problematike médiá informoval anonym. „Chcem poprosiť kohokoľvek, že ak má voči mne výhrady, nech mi to povie otvorene, a aby sa tu neposielali anonymy,“ vyjadril sa Kiska.

Otvoriť galériu

 

Kiska sa obhajoval

 

Hlava štátu sa k problému otvorene vyjadrila. „Spoločnosť KTAG fungovala a fakturovala na základe zmlúv a dohôd a daňový úrad na to mal iný názor, čo je absolútne bežné. V podnikateľstve som sa s tým stretol vo viacerých spoločnostiach, že daňový úrad nesúhlasil s daňovými položkami, ktoré uvádza,“ obhajoval Andrej Kiska zakopnutie spoločnosti. Kiska bol v spoločnosti konateľom do roku 2014. Pre prezidentské povinnosti sa stal len spolumajiteľom a jeho flek prevzal Eduard Kučkovský. „O podrobnostiach v daňových záležitostiach hovoriť nemôžem, lebo je to v kategórií daňové tajomstvo. Som prekvapený, že sa takto smelo verejne o nich rozpráva,“ prezradil Novému Času Kučkovský. Kauzu už rieši aj finančná správa. „Úrad sa obráti na orgány činné v trestnom konaní, aby prešetrili tento možný únik daňového tajomstva,“ uviedla hovorkyňa Patrícia Macíková.

 

Kampaň z firemného?

Prípad krátenia daní za dverami firmy KTAG súvisel aj s financovaním Kiskovej prezidentskej kampane. Daňové predpisy mala spoločnosť porušiť, keď firma minula peniaze na Kiskovo zviditeľnenie, ale zaúčtovali si ich do firemných nákladov. „Predpokladal som, že tak, ako je to účtované, je to v poriadku,“ vyhlásil Andrej Kiska. Ten si firmu vybral aj preto, že má 24-ročnú prax, a sám priznal, že netušil, že náklady na kampaň účtujú nesprávne. „A rád by som videl, či podobná kontrola ako u KTAG prebehla aj u iných kandidátov,“ dodal na záver prezident Kiska.

 

Platí inštitút účinnej ľútosti

Marek Benedik, právnik

- V danom prípade bol aplikovaný inštitút účinnej ľútosti. To znamená, že trestný čin sa síce stal, ale nie je považovaný za trestný čin, pretože jeho trestnosť zanikla tým, že dlžná daň bola dodatočne zaplatená. Táto daň musela byť zaplatená po skončení vyšetrovania najneskôr v deň nasledujúci po dni, kedy sa páchateľ dozvedel o výsledku vyšetrovania.

 

Prezident sa stáva vydierateľným

Eduard Chmelár, politológ

- V jeho vyjadrení mi chýbala jedna dôležitá vec, a to slovo prepáčte. Celý čas v podstate tvrdil, že je to úplne normálne a my musíme povedať, že to normálne nie je. Je to veľmi čudná spravodlivosť na slovenský spôsob, keď človek ide do väzenia za to, že ukradne 2 šúlky kukurice. Niekto tu skráti na dani a ukradne nám všetkým takmer milión bývalých slovenských korún, tak to sa obíde s pokrčením pleca - nuž odhalili to, zaplatili sme to a nič sa nestalo. Druhá vec je, že celý prípad má politický kontext, a už sa hovorí, že na prezidenta toho môžu mať oveľa viac, pokiaľ ide o financovanie jeho kampane. To je znepokojujúca správa, pretože to znamená, že prezident je vydierateľný. Otázne je, ako bude teraz Kiska moralizovať o korupcii v tejto spoločnosti.

 

Nepodvádzal pri kampani?

Transparency International Slovensko

- Jeho vysvetlenie nás sklamalo. Je otázne, či okrem podvodu na daniach vtedy Kiska neporušil aj zákon o financovaní volieb a či vykázal všetky výdavky a neporušil zákonný limit. Overiť by sa to dalo tak, keby ukázal verejnosti faktúry a objednávky, ktoré mu na kampaň hradila jeho firma

  

Kauza Kiskovej firmy

2014 - Na kontrolu prišli prešovskí daňováci, ktorí sa nestotožnili s postupmi účtovania a s odpočtom DPH. KTAG tak ihneď uhradil DPH vo výške 9 227 € a penále 15 543 €.

2015 - Prešovskí daniari opäť vykonali na základe tých istých faktúr ďalšiu kontrolu v spoločnosti KTAG, tentoraz na daň z príjmu.

2015 - Daňováci za rok vypočuli dodávateľov a preverili náklady firmy.

2015 - Podnet začali preverovať prešovskí policajti.

2016 - Daniari vyrukovali s verdiktom, podľa ktorého musela firma doplatiť na dani z príjmu 27 114 € a penále 2 711 €.

2016 - Rozhodnutie sa stalo právoplátné a spoločnosť zaplatila.

2016 - Policajti oznámili KTAG, že nevidia dôvod na pokračovanie vyšetrovania.

2017 - Médiá dostali od anonyma podnet na previnenie Kiskovej firmy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu, pkn, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Obľúbené sú aj šmykľavky
Žiakom z Hlohovca môžu ostatní len závidieť: Zábavný park na chodbe školy? Také niečo sa len tak nevidí
Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Ukrajina zasiahla viaceré ciele v Rusku: Medzi nimi aj viaceré elektrické stanice
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Poľsko hovorí o jadrových zbraniach: Hrozby z Ruska silnejú, sme pripravení! Čo sa chystá?
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
Po náročnej liečbe robí veľké pokroky v hokeji.
Foto
Hokejista Martinko strieľa góly, hoci nemal žiť: Lekári mu dávali len 3 týždne! Dojemný príbeh malého bojovníka
Mesto Galanta má mladežnícky parlament.
Váš Tip
Galanta podporuje mladých ľudí: Títo mladí ľudia budú rozhodovať o dôležitých veciach!