Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.09.2017 18:21 | Správy | Zahraničné správy

Nemecká aerolinka náhle zrušila vyše stovku letov: Je však ich výhovorka naozaj pravdivá?

Nesolventná nemecká letecká spoločnosť Air Berlin musela v utorok zrušiť vyše stovku letov po tom, ako veľký počet pilotov pre údajnú chorobu nenastúpil do práce.

Podľa médií je však za náhlou chorobou v skutočnosti protest pilotov, ktorí sa obávajú, či po zmene majiteľa neprídu o prácu. Druhé najväčšie nemecké aerolínie, ktoré pred mesiacom oznámili bankrot, v utorok uviedli, že približne 200 pilotov z celkového počtu 1500, najmä kapitánov, pre chorobu nenastúpilo do práce. Vedenie spoločnosti tento krok pilotov odsúdilo a uviedlo, že priamo ohrozuje existenciu Air Berlin.

"Pravdepodobne žiadna firma nie je momentálne v horšom svetle než Air Berlin," povedal v reakcii na novú situáciu v spoločnosti prevádzkový riaditeľ firmy Oliver Iffert. Ako dodal, spoločnosť sa musí vrátiť k stabilnej prevádzke, ak chce, aby rokovania s investormi viedli k úspešnému výsledku. "Dnešná situácia priamo ohrozuje existenciu Air Berlin," varoval.

Zrušené lety znamenajú pre firmu stratu, čo znižuje jej atraktivitu v očiach potenciálnych kupcov. Výkonný riaditeľ Air Berlin Thomas Winkelmann z tohto dôvodu obvinil pilotov, že "sa zahrávajú s ohňom". Ako uviedol, práve úspešné rokovania dávajú šancu na udržanie čo najväčšieho počtu pracovných miest.

 

Air Berlin oznámil, že z približne 750 plánovaných letov musel vyše 100 zrušiť a požiadal pasažierov, aby si pred odchodom na letisko skontrolovali údaje o lete na webovej stránke spoločnosti. Zároveň dodal, že poškodeným cestujúcim ponúkne "najlepšiu možnú alternatívu".

Denník Bild, ktorý utorňajšiu situáciu označil za "revoltu pilotov," napísal, že skutočným dôvodom "náhleho ochorenia veľkého počtu pilotov" je spor ohľadne ich budúcnosti po nástupe nového majiteľa. Podobný krok urobili piloti aj palubný personál minulý rok spoločnosti TUIfly, keď rokovala s Air Berlin o čiastočnej fúzii a zamestnanci firmy sa obávali, že by to viedlo k znižovaniu platov a rušeniu pracovných miest.

Záujemcovia o Air Berlin musia svoje ponuky predložiť do 15. septembra a rozhodnutie sa očakáva o šesť dní neskôr. Favoritom je najväčšia letecká spoločnosť v Nemecku Lufthansa, ktorá už uviedla, že má záujem o 90 zo 140 lietadiel. K lukratívnym aktívam patria aj vzletové a pristávacie pozície.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!