Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.09.2017 07:11 | Šport | Tenis
Foto

Nadal po troch rokoch opäť s triumfom na US Open: Bol to výnimočný rok

Španielsky tenista Rafael Nadal (31) sa stal tretíkrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Vo finále si ako nasadená jednotka poradil s dvadsaťosmičkou "pavúka" Juhoafričanom Kevinom Andersonom hladko 6:3, 6:3, 6:4.

Španiel získal celkovo 16. titul z podujatí veľkej štvorky a upevnil si druhé miesto v historických tabuľkách. Na čele je s 19 trofejami Švajčiar Roger Federer.

Nadal v New Yorku nadviazal na triumfy z rokov 2013 a 2010, keď vo finále zdolal Srba Novaka Djokoviča. Po štvrtý raz ukoristil v jednej sezóne minimálne dva grandslamové tituly. V júni vyhral desiatykrát antukový Roland Garros v Paríži. Vo finále bol aj na Australian Open v Melbourne, kde podľahol po päťsetovej dráme Federerovi. Na harde sa naposledy tešil z titulu v januári 2014, keď nenašiel premožiteľa v katarskej Dauhe. Z Flushing Meadows si odnáša prémiu 3,7 milióna dolárov a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. Pred Federerom bude mať v pondelok na čele takmer 2000-bodový náskok.

 

Pre 31-ročného Andersona je už postup do finále životný úspech. V rebríčku sa posunie na 15. miesto. Doposiaľ posledný Juhoafričan, ktorý hral v New Yorku o titul, bol v roku 1965 Cliff Drysdale. V grandslamovom singlovom finále mala JAR naposledy zastúpenie vo Wimbledone 1985 zásluhou Kevina Currena. Na grandslamovú trofej vo dvojhre čakajú Juhoafričania od roku 1981, keď Johan Kriek vyhral Australian Open. Anderson bol najstarším debutantom v grandslamovom finále od júna 1973, keď Chorvát Niki Pilič ako 33-ročný hral o titul na Roland Garros.

"Vedel som, že je to grandslamové finále, že musím vyhrať," povedal Nadal. "V treťom sete som bol nervózny, úvodný brejk mi ale veľmi pomohol. V desiatom geme mohol Kevin vyrovnať na 5:5 a mohlo to byť ešte zaujímavé. Našťastie sa tak nestalo."

Nadal počas slávnostného ceremoniálu označil rok 2017 za výnimočný. "Bol to pre mňa neuveriteľný rok. Na Roland Garros som získal prvý grandslamový titul po trojročnej pauze a teraz som vybojoval ďalšiu trofej. V New Yorku som prežil výnimočné dva týždne, moje výkony sa zlepšovali od zápasu k zápasu. Kevinovi blahoželám k postupu do finále, po vážnom zranení sa dokázal obdivuhodne vrátiť. Veľkú zásluhu na mojom treťom titule na US Open majú fanúšikovia, ktorí mi vždy dávajú veľa energie. Ďakujem celému môjmu tímu, rodine, trénerovi Carlosovi Moyovi i môjmu strýkovi Tonimu, ktorý ma v tenisovom živote viedol od troch rokov. Stál pri mne v dobrom i zlom, posúval ma dopredu, bol pri všetkých mojich úspechoch. Od budúceho roka ma už nebude sprevádzať po turnajoch, no navždy zostane pre mňa jednou z najdôležitejších a najbližších osôb. V závere môjho príhovoru by som si chcel uctiť obete zemetrasenia v Mexiku a hurikánu na Floride i v Karibiku. Je mi veľmi ľúto toho, čo sa stalo, ľudia v týchto oblastiach veľmi trpia."

Anderson v úvode svojho prejavu zablahoželal Nadalovi k titulu. "S Rafom sme rovesníci, musím ti zložiť poklonu. Sledoval som celú tvoju kariéru a si jedným z najlepších ambasádorov tenisu v histórii. Ďakujem za podporu môjmu tímu i fanúšikom, boli ste fantastickí. Nebolo pre mňa ľahké vrátiť sa po sérii zranení. Ďakujem aj všetkým priaznivcom v Juhoafrickej republike, mojej manželke a otcovi, ktorý ma priviedol k tenisu. Prvé grandslamové finále som vnímal veľmi emotívne. Mal som mimoriadne zdatného súpera, ktorý mi toho veľa nedovolil. Urobím všetko pre to, aby som si ešte niekedy zahral o grandslamový titul," povedal Juhoafričan, ktorý dal v mladosti prednosť štúdiu na univerzite v Illinois a do tenisového profikolotoča vstúpil neskôr.

Muži - dvojhra - finále:
Rafael Nadal (1-Šp.) - Kevin Anderson (28-JAR) 6:3, 6:3, 6:4.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko