Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.09.2017 12:00 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Exkluzívna spoveď Markusa, ktorý mal byť treťou obeťou kanibala Čurka ( † 43): Zjedol viac ľudí!

Prípad kanibala Mateja Čurka († 43) z Kysaku otriasol celým Slovenskom.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Polícia ho postrelila počas zatýkania 10. mája 2011, keď namiesto jeho obete Švajčiara Markusa Dubacha (50) prišiel na miesto stretnutia policajný agent. Čurko sa s Dubachom predtým prostredníctvom mailov dohodol, že ho po príchode do Kysaku zavraždí a jeho telo skonzumuje. Neskôr Dubach dostal strach a všetko ohlásil polícii. Postrelený Čurko dva dni po incidente zomrel. Polícia následne zistila, že už predtým zavraždil dve mladé ženy. Úbohé torzá ich tiel našli v lesoch pri Kysaku. Švajčiar Dubach sa o hrôzostrašnej skúsenosti s kanibalom rozhodol napísať knihu, kvôli ktorej prichádza v týchto dňoch na Slovensko. Novému Času poskytol exkluzívne interview.

 

Akým životom ste žili v čase, keď sa začala vaša komunikácia s Čurkom?

- Bol som programátorom v Berne. Na svojom pracovisku som bol neustále podrobovaný mobbingu (šikanovaniu), čo ma priviedlo až na samovražedné myšlienky.

Určite ste však nemali v pláne dať sa zjesť kanibalom...

- To vôbec nie. Dostal som sa k tomu úplne inak. Čítal som článok o kanibalizme a následne som na internete našiel inzerát, že niekto hľadá ľudí, ktorí plánujú spáchať samovraždu. Spočiatku som si myslel, že je to žart. Ale zaujalo ma to. Tento inzerát som si preložil do angličtiny, trocha zmenil a nanovo uverejnil. Nuž a na tento môj inzerát Čurko zareagoval. Bol to pre mňa šok, že niekto hľadá ľudí so samovražednými sklonmi, aby ich potom zjedol.

 

V akej reči ste s Čurkom komunikovali? Jeho rodina totiž tvrdila, že nevie cudzie jazyky.

- Komunikovali sme po anglicky. Robil dosť gramatických chýb, ale naša komunikácia bola bez problémov. Čurko sa mi teda ozval na môj inzerát a napísal mi, že ak mám vážny záujem, tak ma pozýva na Slovensko, kde ma zabije a zje. Vtedy som začal prvýkrát uvažovať, či to myslí vážne a či mám ďalej odpisovať. Ale napokon som v komunikácii pokračoval. V istom momente som si uvedomil, že už nemôžem túto komunikáciu ukončiť, lebo viem príliš veľa. Musím však priznať, že to bolo aj elektrizujúce, nie veľa ľudí má možnosť spoznať ozajstného Hannibala Lectera.

Polícia potvrdila, že Čurkovými obeťami boli dve ženy. Písal vám o nich?

- Samozrejme. Trocha som ho aj provokoval a vtedy mi odpísal, že mi môže poslať dôkazy, že to už v minulosti urobil. A poslal mi fotky! Boli na nich odrezané nohy a rôzne časti tela v lese. V tom momente som si bol na 100 percent istý, že všetko je naozajstné a kontaktoval som políciu.

Mali ste ešte aj vtedy samovražedné sklony?

- Nie, je to zaujímavé, ale počas tejto komunikácie úplne zmizli. Tá komunikácia s Čurkom ich úplne potlačila.

Prečo a kedy ste sa rozhodli kontaktovať políciu?

- Keď som videl fotky, bolo jasné, že musím konať. Kontaktoval som políciu, ale neverili mi. Argumentovali, že fotky môžu byť falošné, a nechceli prijať trestné oznámenie. Napokon som ich doslova prehovoril. Prišli ku mne a ja som im odovzdal celú komunikáciu aj s fotkami. Stále však mali pochybnosti. Pre istotu sa však obrátili na slovenskú políciu a potom udalosti nabrali rýchly spád.

Komunikovali ste s Čurkom naďalej vy, alebo to už celé prebrala polícia?

- Stále ja. Policajti mi povedali, že mi to ide dobre a že s ním mám udržiavať kontakt aj naďalej. Vtedy sme už boli dohodnutí, že sa 10. mája stretneme. A Čurko tomu veril.

Aké vám dal Čurko pokyny na 10. máj?

- Mal som prísť do Kysaku, kde ma mal vyzdvihnúť a potom sme mali zhruba hodinu ísť tam, kde ma mal v pláne omámiť a zabiť tak, ako to urobil aj predošlým obetiam. Udusiť a dobodať. Písal som mu veľa otázok, preveroval som, či sa nezamotá, ale každá jeho odpoveď sedela do najmenších detailov. Mali sme sa stretnúť ráno o deviatej na križovatke v Kysaku pri moste. Toto miesto vybral Čurko, poslal mi dokonca presnú mapu. Túto informáciu som posunul polícii, ktorá sa postarala o zvyšok. Bolo mi jasné, že sa ho pokúsia zadržať a namiesto mňa tam príde nejaký agent, o ktorom si Čurko bude myslieť, že som to ja.

Otvoriť galériu

Čo ste robili vy 10. mája? Dala vám polícia nejaké pokyny?

- Bol som vo Švajčiarsku. Dostal som od polície príkaz, aby som s ním nekomunikoval cez Skype a v prípade, že by chcel v poslednej chvíli zmeniť miesto stretnutia, tak nemám reagovať.

Ako vám polícia oznámila výsledok akcie v Kysaku?

- Najprv mi nakrátko zavolali popoludní a večer mi povedali viac podrobností – že tam bola veľká prestrelka, a že zranil policajta. Toho som sa najviac obával, lebo Čurko hovoril, že je ozbrojený a v prípade nejakej pasce použije zbraň.

Otvoriť galériu

Myslíte si, že Čurko mal viac obetí ako len tie spomínané dve dievčatá?

- Áno, myslím si to. V mojej knihe spomínam, že musela byť ešte minimálne tretia obeť. Čurko mi vtedy v roku 2011 napísal, že pred 2 rokmi to už raz urobil, čiže v roku 2009, a tie dve dievčatá zomreli v roku 2010, takže musí byť ešte tretia obeť.

 

Obeť č.1 

Otvoriť galériu

Jej pozostatky našla polícia v lese v okolí Kysaku. Podľa vyšetrovateľov ju zavraždil Čurko. Časti jej tela, ako aj tela ďalšej zavraždenej Lucie Uchnárovej († 21) našli policajti po tom, ako sa im v Čurkovom počítači podarilo rozlúštiť údaje s GPS súradnicami lokality. Pri hrobe objavili aj pník so sviečkou pripomínajúci oltár a zároveň skoby, laná a čakan. V Čurkovom dome zaistili náboje, zbrane, či koreniny a vo vaku našli tabletky na omámenie, vrecia a nože. „Znaleckým skúmaním z odboru súdneho lekárstva bolo jednoznačne preukázané, že tieto dve ženy boli zavraždené, pričom vykonané vyšetrovanie preukázalo, že páchateľom bol Matej Č.,“ uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

 

Obeť č.2 

Otvoriť galériu

Lucia trpela ťažkými depresiami a pokúsila sa aj o samovraždu. Potom záhadne zmizla. Pri vyšetrovaní kanibala Čurka našli policajti v lese v okolí Kysaku v primitívnom hrobe zvyšky jej tela. V počítači Čurka muži zákona zaistili rozsiahle záznamy, ako s ňou pred jej záhadným zmiznutím komunikoval prostredníctvom so­ciálnej siete. Čurko jej podrobne opisoval, ako ju omámi, usmrtí a následne skonzumuje. Hrôzostrašná komunikácia prenikla aj na verejnosť.

 

Obeť, ktorá prežila

Markus Dubach (50) z Bernu, Švajčiarsko

Otvoriť galériu

Podľa polície si prostredníctvom mailovej komunikácie dohodol s Čurkom, že ho usmrtí, rozštvrtí a jeho telo skonzumuje. Termín stretnutia vytýčili na 10. mája 2011 ráno v Kysaku. Švajčiar však dostal strach a všetko oznámil tamojšej polícii, ktorá kontaktovala našu. „V tejto situácii bol nasadený agent Policajného zboru, ktorý prišiel v zastúpení občana
Švajčiarska,“ uviedol vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic. Počas stretnutia a následného zatýkania došlo k prestrelke, pri ktorej bol ťažko
zranený nielen ozbrojený Čurko, ale aj kukláč chrániaci agenta. Ten sa zo zranení vystrábil, Čurko o dva dni zomrel. U Čurka zaistili štyri legálne držané strelné zbrane.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Martin Hanzel

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo