Ochutnať ho a kúpiť si ho môžete od Stupavy v smere na Pezinok a Modru. Cesty sú lemované stánkami s bohatou ponukou obľúbeného hroznového moku. Nový Čas prináša prehľad ich cien, ale aj kritické zhodnotenie ich kvality profesionálnym vinohradníkom a vinárom Fedorom Malíkom mladším (39). Ktorý v hodnotení dopadol najlepšie?
Ako piť burčiak?
vinár Fedor Malík ml.
- Z kvalitného burčiaku zvyčajne hlava nebolí. Ak však máte strach, či je ten, ktorý ste kúpili, dostatočne kvalitný, treba ho piť pomaly, striedmo a popri tom prijímať aj dostatočné množstvo vody. Čím je burčiak svetlejší, tým je lepší.
Najchutnejší je z voňavého hrozna
Peter Matyšák – majiteľ vinárstva Matyšák
- Je to víno v počiatočnom štádiu kvasenia, kedy sa v tomto procese premieňa cukor na alkohol a kysličník uhličitý. Najlepšie sú z aromatických alebo modrých odrôd hrozna. V burčiaku sa nachádza v priemere 6 percent alkoholu, čo je menej ako vo víne. Ideálne skladovanie burčiaku je na tmavom a chladnom mieste. Mal by sa vypiť do 24 hodín.
Hodnotenie:
1. Michal Sadloň (55) so synom, Limbach/Senec
Cena za 1,5 litra: 2 €
Farba: najsvetlejší, čo značí starostlivejší proces výroby
Celkové hodnotenie: aróma najbližšie k hroznu, trošku oxidovaná, čo je ale bežný jav pri burčiaku vo fľaškách, chuťovo čistejší, najjemnejší, vyvážený, kyselkavý, šťavnatý
Hodnotenie ako v škole: 2
Celkovo z 10 bodov: 7
2. Oliver, Slovenský Grob
Cena za 1,5 litra: 1,80 €
Farba: má štandardnú farbu a vyzerá ako z odkaleného muštu
Celkové hodnotenie: nečistý, akoby s prímesou kvasníc, nedostatok výživy, prítomnosť sulfánových aróm, sladšie, kyseliny vyvážené, tvrdý burčiak
Hodnotenie ako v škole: 3
Celkovo z 10 bodov: 4
3. Katarína Tureničová (24), Viničné
Cena za 1,5 litra: 3 €
Farba: štandardná žltkastá farba
Celkové hodnotenie: chlebová aróma, akoby kvasené s pekárenskými kvasinkami, fádne, veľa cukru, menej kyselín, nevyvážené, nečistá, netypická vôňa
Hodnotenie ako v škole: 4
Celkovo z 10 bodov: 3