Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.09.2017 13:00 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Alexandra jedla preháňadlá ako lentilky! Anorexia ju ničila od 15-tky: Neuveríte, čo ju zachránilo pred smrťou

Ťažká choroba je dnes pre ňu už len zlou spomienkou. Fitnestrénerka Alexandra Bočková (28) trpela anorexiou osem rokov.

Ruky mala doškriabané od vlastných zubov, keď si vyvolávala vracanie. Stala sa závislou od preháňadiel a niekedy za celý deň nezjedla ani omrvinku jedla. Postupne prestala vychádzať z bytu a v poslednej chvíli ju zachránila láska. Spomienky na hrôzu, ktorú prežila, sa jej vrátili pri pohľade na anorektičku Danielu (32), ktorá váži alarmujúcich 26 kíl a pozerá sa smrti do očí. Alexandra jej chce dodať silu, aby boj s náročným protivníkom nevzdala.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Napriek tomu, že jej telo chradne a hrozí, že opäť skončí v kóme, Daniela (32) túži po jednom - žiť. „Viem, že som na tom zle, ale niečo mi hovorí, že práve ja sa môžem uzdraviť. Je to ťažké, niekedy nevládzem ísť sama ani na záchod,“ vysvetľuje Daniela, ktorá s anorexiou zápasí už 16 rokov.

Ručička váhy u mladej ženy sa zastavila na neuveriteľných 26 kilogramoch a strašná diagnóza z nej každý deň po kúskoch vysáva život. „Je to veľmi ťažké, jeden deň je Dana v raji, o dva-tri dni je zase v pekle. Je schopná za pár dní schudnúť aj dve-tri kilá,“ opisuje jej stav blízka priateľka. Daniela však nestráca nádej a chce byť raz opäť zdravá a šťastná.

Celý deň myslela na jedlo

Mladej žene chce pomôcť svojou životnou skúsenosťou aj fitnestrénerka Alexandra (28), ktorú anorexia stiahla do svojho pekla ako 15-ročnú tínedžerku. Spúšťacím momentom pre krásne mladé dievča bolo to, že pri výške 173 centimetrov vážila 62 kíl. To sa jej zdalo priveľa. Za pár rokov postupne úplne prestávala jesť a maximum boli dve jablká za deň alebo dve lyžičky jogurtu. Jej hmotnosť sa zastavila na 42 kilogramoch, túžba po vytŕčajúcich kostiach však bola napriek alarmujúcej cifre stále obrovská.

 

„Bola som zúfalá, celý deň som myslela na jedlo, ale nedokázala som zjesť ani omrvinku. Bola som bez duše, bez energie,“ spomína na najťažšie chvíle v živote Alexandra, ktorá sa podľa svojich slov stala závislou od preháňadiel, ako to býva pri tvrdých drogách. „Keď užívate preháňadlá ako lentilky, v kuse máte kŕče v bruchu. Vždy musíte mať nablízku toaletu, a tak radšej už nikam nejdete a sedíte doma, čím prichádzate o priateľov. V noci som sa budila s pocitom, že mi horí brucho. Napriek tomu som sa však preháňadiel nedokázala vzdať,“ opisuje strašné roky závislosti.

Plný kufor preháňadiel

Z bludného kruhu, ktorý mohol pre ňu znamenať smutný koniec, ju zachránil nový priateľ. Ten jej bol oporou, hoci dva roky absolútne nič netušil. Komu by napadlo, že Saša celé raňajky vypľúva do vreckovky, ktorú potom šikovne schováva, a večeru vyvráti? Postupne mu však veci začali dochádzať a pochopil, že svojej láske musí rýchlo pomôcť. „Šli sme na dovolenku, mala som plný kufor preháňadiel. Vtedy mi priateľ povedal: ‚Dosť. Buď ja, alebo anorexia,'" spomína na zlomový bod vo svojom živote. Nechcela oňho prísť a vedela, že musí zmeniť najmä myslenie, a to bolo najťažšie. Rozhodla sa preto pre osudové rozhodnutie - zachrániť si holý život a poslúchnuť človeka, ktorý ju nadovšetko miloval a mal o ňu strach.

Otvoriť galériu

Alexandra s vďakou v hlase priznáva, že partner jej veľmi pomohol, keď potrebovala jesť. „Fotila som mu jedlá, hovorila, čo som zjedla. Doteraz nechápem, ako to so mnou vydržal,“ vraví. Dnes má vyštudované právo a vlastné fitnescentrum a radí ostatným ženám, ako jesť zdravo a nepriberať. Daniele odkazuje, že v boji s anorexiou, ktorá z krásnych žien pomaly po kúskoch vysáva život, existuje jedna dôležitá vec. „Treba začať jesť, to je základ všetkého.“

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo