Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2017 15:57 | Správy | Politika

Richter čelí odvolávaniu, s jeho hlavou môže padnúť aj vláda: Fico a ďalší z mimoriadnej schôdze odišli!

Opozícia sa vo štvrtok popoludní opäť pokúša odvolať z funkcie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD).

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) otvoril mimoriadne zasadnutie pléna. Hlasovanie o nedôvere Richterovi bude aj hlasovaním o dôvere vláde, oznámil to poslancom SNS premiér Robert Fico. Ak teda padne Richter, tak aj vládny kabinet. SNS naďalej nepovedala, ako bude hlasovať. Rokovanie na vyslovenie nedôvery Richterovi iniciovali opoziční poslanci už druhýkrát. Dôvodom je opäť kauza galantského resocializačného zariadenia Čistý deň, pri ktorej vyšetrovaní mal Richter ako minister zlyhať.

Členovia vlády SR a poslanci Smeru-SD sa nezúčastňujú na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR, na ktorej sa opozícia pokúša odvolať ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) pre kauzu Čistý deň. V sále sedí prevažne opozícia a niektorí koaliční poslanci Mosta-Híd a SNS, ktorá má k Richterovi výhrady.

Neúčasť na schôdzi odporučil poslancom a ministrom premiér Robert Fico (Smer-SD). Zároveň zopakoval, že vláda nesúhlasí s odvolaním ministra práce Richtera z funkcie a opozičný návrh považuje za účelový a za pokus zneužívať inštitút odvolávania člena vlády na politické ciele.

"Táto schôdza je zneužitím práva, ktoré je garantované v Ústave SR. A preto opakovane prosím poslancov za Smer-SD, aby sa rozhodli, ale vláda SR nemá dôvod sa tejto špiny zúčastňovať. Nevidím dôvod, aby sme boli súčasťou tejto špiny, ktorá sa tu bude valiť na ministra," odkázal členom vlády a poslancom Smeru-SD Fico v pléne.

Prečo má padnúť hlava ministra?

Netransparentné korupčné správanie, hazardovanie s dôverou verejnosti ako aj samotnej vlády, či pretrvávajúce podozrenia z ignorovania podnetov na porušovanie ľudských práv. Toto sú podľa opozície dôvody, prečo by mal Richter vo svojej funkcii skončiť. Návrh na odvolanie podala strana SaS spolu s hnutiami OĽaNO a Sme rodina. "Bez ohľadu na to, aké podmienky pre odvolanie členov vládneho kabinetu stanovil premiér Robert Fico, sme presvedčení, že Richter nekompetentným riadením ministerstva práce systematicky poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a vzhľadom na jeho doterajšie pôsobenie toto ohrozenie bude pretrvávať, pokiaľ zo svojej funkcie nebude odvolaný," vyhlásila po podaní návrhu predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Opozícia je presvedčená, že premiér Robert Fico odvolaním ministra školstva Petra Plavčana nastavil vyšší štandard politickej kultúry a určil zároveň dôvody, pre ktoré prikročí k personálnym zmenám vo vedení rezortov. "Očakávame, že v zmysle formulovaných podmienok bude premiér pristupovať rovnako striktne ku všetkým členom vládneho kabinetu," podotkla Blahová.

 

Opozícia viní Richtera z netransparentného a korupčného správania, keďže mal byť informovaný o porušovaní práv detí v zariadení Čistý deň a neurobil nič preto, aby ich ochránil. "Ani výsledky kontrol neuviedli kompetentných do činnosti, ktorá by smerovala k ochrane maloletých," podotkla Blahová s tým, že zariadeniu nebola odobratá po týchto upozorneniach akreditácia. Ministerstvo sa rozhodlo akreditáciu zrušiť až v auguste tohto roka po tom, čo to odporučila akreditačná komisia.

Z funkcie by mal odísť aj pre hazardovanie s dôverou verejnosti. "Počas jeho pôsobenia preukázal, že je nad jeho schopnosti viesť ministerstvo tak, aby plnilo zákonom stanovené povinnosti," upozornila Blahová.

Opozícia je zároveň presvedčená, že z kauzy Čistý deň urobil minister práce kauzu politickú. "Odmietol rešpektovať odborníkov v akreditačnej komisii, odmietol výsledky kontroly ústredia práce aj kontrolné nálezy vlastného ministerstva," tvrdí Blahová. Padá tak na neho tieň podozrenia, že jeho nekompetentné kroky boli vedené politickou objednávkou, korupciou a klientelizmom.

Fico bojuje za Richtera

Richtera sa premiér Fico pred opustením sály osobne zastal a označil ho za najúspešnejšieho ministra práce, akého sme kedy mali. Pripomenul napríklad jeho výsledky v oblasti nezamestnanosti. Upozornil, že schôdza pre Čistý deň už raz bola a Richter na nej získal dôveru.
"Získal nadpolovičný počet hlasov, čo len potvrdilo, že má dôveru," vyhlásil Fico. Richter podľa jeho slov potom urobil mnoho krokov v kauze aj s políciou a následne aj navrhol odobratie akreditácie galantskému resocializačnému zariadeniu Čistý deň.

Predkladateľku návrhu Natáliu Blahovú (SaS) premiér skritizoval za používanie slova korupcia. Počas svojej kariéry, kedy sa venoval trestnému právu vrátane trestného činu znásilnenia, podľa vlastných slov nevidel také znásilnenie slova korupcia ako v Blahovej vystúpení.
"Bez akéhokoľvek argumentu tu sypete na ministra práce obvinenia z korupcie, pričom ste nepovedali jeden jediný dôkaz a argument. Viete, pre vás je korupcia už aj to, keď dám myši do pasce väčší kus syra, ako sa patrí. Prosím, prestaňte s tým, lebo je to trápne. Ak niečo máte, tak to povedzte, ale nerobte takéto obvinenia," apeloval na opozíciu predseda vlády.

Otvoriť galériu

Blahová označila jeho vystúpenie za "vrcholne nedôstojné". Odmieta Ficovo vyjadrenie, že schôdza je o ničom.

Richter však opozičný pokus o odvolanie pravdepodobne ustojí. Strany Smer-SD a Most-Híd sú pripravené ho podržať. Vláda označila návrh na jeho odvolanie za neopodstatnený a účelový. Preto s jeho odchodom nesúhlasí. Strany Smer-SD a Most-Híd nezmenili svoje stanovisko ani po rokovaní klubov v parlamente. Podľa premiéra bude hlasovanie o vyslovenie nedôvery Richterovi súčasne aj hlasovaním o páde vlády. Koaličná strana SNS v stredu totiž žiadala Richterovo odvolanie. Nie je preto jasné, ako bude hlasovať. O ďalších krokoch bude strana ešte rokovať na klube počas mimoriadnej schôdze.

Ministrova obhajoba

Tvrdenia opozície, že rezort práce zlyhal vo vyšetrovaní kauzy Čistý deň, sú bezobsažné a bez predložených dôkazov. Na svoju obhajobu to v pléne parlamentu uviedol minister práce Ján Richter (Smer-SD), ktorý čelí odvolávaniu z funkcie. "Je mi ľúto, že tu opäť stojím po štyroch mesiacoch a musím sa brániť nenávistným útokom opozičných poslancov. Nie kvôli sebe, ale kvôli vám, ktorí sa na tejto fraške nepodieľate a kvôli verejnosti, ktorá si zaslúži, aby sme sa všetci sústredili na hľadanie realistických riešení existujúcich problémov," skonštatoval Richter.

Podľa neho sú obvinenia opozície bez obsahu. "Zdôvodnenie návrhu na moje odvolanie obsahuje samé bezobsažné obvinenia, ktoré namiesto racionálnych argumentov stoja na vyvolávaní vášní a hraného neúprimného súcitu s domnelými obeťami, z ktorých sa väčšina cíti byť obeťami hysterického vyčíňania politikov a nie z postupu orgánov sociálnoprávnej ochrany detí," myslí si Richter.

Odmieta tvrdenia, že ministerstvo nekonalo v prípade Čistého dňa kompetentne. "Je na smiech, že mi vyčítate nekompetentnosť, lebo ministerstvo by tak postupovalo práve vtedy, keby sa riadilo náladami a vyvolávanými vášňami, a nie konkrétnymi faktami, ktoré berieme do úvahy pri preukazovaní zistených skutočností," tvrdí Richter. Priblížil, že parlamentný ľudskoprávny výbor viedol celé týždne poslanecký prieskum a pracovníci ministerstva sa opakovane stretávali s poslancami. "Podľa požiadaviek sme predkladali stohy dokumentov, dokonca sme zabezpečili účasť mimorezortných členov akreditačnej komisie, vyhoveli sme pani poslankyni Blahovej na základe paragrafu o slobodnom prístupe k informáciám. Asi ťažko by ste našli prípad, v ktorom ministerstvo postupovalo tak otvorene a transparentne," tvrdí Richter.

Odmieta aj obvinenia opozície týkajúce sa korupcie. "Návrh opozície ignoruje totálne realitu. Vyhlásil som, že budem reagovať na všetky nové skutočnosti, ktoré sa v prípade objavia. Vyhlásil som, že ponechanie akreditácie je podmienené," zdôvodnil Richter zdĺhavé odobratie akreditácie zariadeniu s tým, že do úvahy boli brané zistenia ministerstva a aj orgánov činných v trestnom konaní. Minister práce tiež informoval o tom, že rezort dva týždne po tom, ako bolo ohlásené zrušenie akreditácie Čistému dňu, navrhol presunúť dvoch maloletých do iných zariadení. Siedmich navrhol poslať do domáceho prostredia alebo do ambulantnej liečby.

Maďarič nevedel, že Richterovo odvolanie má byť pádom vlády

Minister kultúry a podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič nevedel o tom, že premiér, šéf Smeru-SD Robert Fico oznámil poslancom SNS, že ak padne minister práce Ján Richter (Smer-SD), padne aj vláda. "Nevedel som o tom," povedal novinárom Maďarič s tým, že ho prekvapilo aj vyhlásenie, ktoré SNS poslala v stredu večer. Žiada v ňom premiéra, aby vymenil Richtera.

Maďarič zopakoval, že Smer-SD za Richterom stojí a nepredpokladá, že by premiér ustúpil a ministra odvolal. Podpredseda Smeru-SD nevie, ako bude SNS hlasovať. Zároveň si nemyslí, že by zotrvanie Richtera vo funkcii ohrozovalo dôveru vlády. Minister pripomenul, že na začiatku koaličnej krízy bolo "nečakané a šokujúce" vypovedanie koaličnej zmluvy, ktoré doteraz "dosť dobre nepochopil".

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí