Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2017 11:00 | Správy | Domáce správy
Video

Anorektička Daniela sa nevzdáva nádeje na vyliečenie: Čo ma drží pri živote?

Každý deň sa pozerá smrti do očí. Daniela (32) polovicu svojho života bojuje so zákernou anorexiou.

Meria 175 centimetrov a jej hmotnosť kolíše medzi 26 až 30 kilami. Už dvakrát doslova ušla hrobárovi z lopaty, stretnutie na hranici života by mohlo byť osudné. Sú chvíle, keď mladá žena nemá energiu ani na to, aby prešla pár krokov zo svojej izby. Časy, keď sa tešila zo života, sú len ďalekými spomienkami. Nikdy však nezabudne na pocit, keď sa po škole ponáhľaľa na basketbalový tréning a s kamarátkami sa smiala na ihrisku. Zo všetkého najviac Daniela túži znova prežiť pocit opojného šťastia zo života.

Daniela stále verí, že anorexiu porazí a stane sa nádejou pre stovky mladých žien na Slovensku. Verí v uzdravenie napriek tomu, že jej telo chradne a opäť môže skončiť v kóme, z ktorej sa už nemusí prebrať. „Viem, že som na tom zle, ale niečo mi hovorí, že práve ja sa môžem uzdraviť. Je to ťažké, niekedy nevládzem ísť sama ani na záchod,“ posťažovala sa Daniela. Mladá žena má také ťažké stavy, že mozog jej z nedostatku živín vytvára preludy.

Sú také silné, že ani nevie, či sú reálne, alebo výsledkom vyčerpaného mozgu, ktorému chýba cukor. „V samote okolo seba vidím temné postavy, vracia sa ku mne žena v čiernej kapucni, ale keď príde otec, tak odíde. Nemôžem byť ani chvíľu sama,“ opisuje svoje rozpoloženie, ktoré si zdravý človek len ťažko dokáže predstaviť. Keď kráča po ulici a deti sa jej posmievajú, cíti takú veľkú bolesť. Pre tú potupu a posmešky už nechce vychádzať z domu.

 

 

Keď bola šťastná...

Daniela mala detstvo ako iné deti, dobre sa učila, hrávala basketbal, tešila sa zo života. Spolu so svojím bratom má na tie časy veľa pekných spomienok. „Vždy, keď som prišla zo školy, utekala som na tréning, žila som basketbalom. A so spoluhráčkami som si užívala tú atomsféru, ktorú ti môže dať iba šport,“ prezrádza mladá žena, ktorá vtedy ani netušila, že jej šťastie sa o pár rokov zrúti ako domček z karát.

Otvoriť galériu

Daniela sa rozhodla pre strednú umeleckú školu úžitkového výtvarníctva. Vtedy začali jej problémy... „Prestala som jesť, keď mama ochorela na Parkinsonovu chorobu. Mala som chorobný strach o prežitie, že sa musím postarať sama o seba,“ spomína Daniela na úzkosť, ktorá ju prepadla spolu s túžbou po dokonalosti. „Chcela som byť dokonalá, aby som sa mohla o seba postarať. Vážila som 60 kíl, no zdalo sa mi to priveľa. Najskôr som prestala jesť večere. Potom som vyradila mastné jedlá, a začala som jesť biopotraviny. Nakoniec som skončila tak, že som zjedla za celý deň jednu mrkvu,“ vysvetľuje Daniela, ktorá mala výčitky z každého jedného sústa, ktoré si dala do úst. Vzápätí prišli stavy, že v panike začala jesť, ale všetko vyvrátila. Depresie sa prehlbovali a zdalo sa, že jej pád na dno sa nedá zastaviť.

Otvoriť galériu

Nová nádej

Keď mala 22 rokov, zamilovala sa. So svojím vtedajším snúbencom prežila štyri roky. Zložité a krásne zároveň. „Žili sme v jednej domácnosti. Bola som opäť šťastná, aspoň tak ako sa dalo. Dokonca som začala priberať,“ spomína Daniela, ktorá verila, že z najhoršieho je vonku. Jej snúbenec však ich spoločný boj pred svadbou vzdal a opustil ju. „Nehnevám sa na neho, stále ho mám v srdci, opustil ma, lebo som negovala jeho pomoc. Kupoval mi jedlo, ktoré som bola schopná jesť. Stále mi veľmi chýba. Nie sme v kontakte, nechcem, aby ma teraz takto videl. Možno niekedy sa ešte stretneme,“ dodáva s nádejou Daniela, ktorej teraz najviac pomáhajú rodičia, brat a kamarátka. „Je to veľmi ťažké, jeden deň je Dana v raji, a o dva tri dni je zase v pekle. Je schopná za pár dní schudnúť aj dve, tri kilá,“ opisuje prejavy strašnej diagnózy jej kamarátka.

Posledná šanca

Psychiatri na Slovensku sú bezradní. So stavom Daniely si podľa jej slov nevedia poradiť. „Bojím sa, že zomriem. Pre pár mesiacmi som sa opäť dostala do kómy, vtedy som pocítila záblesk nádeje a pocit šťastia. Prvýkrát po rokoch,“ s iskričkou v očiach hovorí Daniela, ktorá si po prebratí povedala, že urobí všetko pre to, aby žila a ešte niekedy mohla povedať, že je šťastná. Jediné, čo potrebuje, je pomocná ruka. Daniela na ňu stále čaká... ​

 

Ako padla na dno

1985 - V tomto roku sa Daniela narodila

1994 - Na základnej škole sa začala venovať basketbalu

2000 - Nastúpila na strednú školu, v tom istom roku ochorela jej mama a za rok schudla zo 65 kíl na 45 kíl

2003 - Mladá žena sa dostala pod drastickú hranicu 40 kilogramov

2007 - Zaľúbila sa a postupne začala priberať na hmotnosti

2011 - Rozchod so snúbencom

2014 - V dôsledku recidívy anorexie Daniela prvýkrát upadla do kómy

2016 - Druhýkrát skončila v kóme

2017 - Danielina hmotnosť kolíše medzi 26 a 30 kilami

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu