Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2017 12:00 | Správy | Domáce správy

Nový Čas odvážil školské batohy: Z tej záťaže, čo musí Karolína nosiť na chrbte, sa vám zastaví rozum!

Spoza školských tašiek ich často ani nevidieť! Naši školáci na drobných plieckach vláčia batohy plné učebníc, zošitov, peračníkov a ďalších pomôcok.

Hmotnosť školskej tašky pritom mnohokrát nezodpovedá váhe a výške dieťaťa. Rodičia pri jej kúpe často nedbajú na vhodný tvar či materiál a detské chrbátiky na to bolestivo doplácajú. Nový Čas preto odvážil batohy žiakov od prvej triedy až po deviatu. Ich vysoká hmotnosť je šokujúca. Čo na to hovoria odborníci?

 

Premýšľali ste niekedy nad tým, koľko vážia školské tašky, ktoré naše deti denne vláčia na chrbtoch? Hoci hmotnosť batohu by nemala prevýšiť 10 % váhy dieťaťa, neúmerne ťažký náklad nosia aj najmenší žiaci. ,,Rodičia by mali pravidelne kontrolovať, či dieťa v školskej aktovke nenosí zbytočnosti. Odľahčeniu tašky pomáha aj to, ak deti nemusia nosiť všetky knihy a pomôcky, prípadne ak by školy mali k dispozícii dve sady učebníc pre každého žiaka,“ hovorí Jana Hamade z Úradu verejného zdravotníctva SR s tým, že príliš ťažká taška zvyšuje riziko chybného držania tela a vzniku skoliózy. „Ak sa nelieči včas, môže sa chrbtica poškodiť tak, že sa v dospelom veku už nebude dať napraviť,“ varuje Hamade.

Ťašky vážia aj 6 kg

Nový Čas odvážil každodenné náklady žiakov v ZŠ M. R. Štefánika v Lučenci. Od prvákov až po deviatakov bola ich priemerná váha tesne nad 4 kilogramy. Medzi 9 žiakmi nemali prekvapujúco najťažšie tašky dvaja najstarší, ale siedmačka Karolína. Váha, ktorú nosí denne útla dievčina na chrbte, je neuveriteľných 6,1 kilogramu. „Aj som si myslela, že môj vak bude vážiť najviac, pretože musíme nosiť veľa školských učebníc, a to sme v škole len pár dní. Dnes sme pritom mali v škole len 5 hodín, takže toho nebolo až tak veľa, ako keď ich budeme mať viacej,“ prezradila Karolína a posťažovala sa na boľavý chrbát. „Cítim, že ma bolí chrbtica, pretože môj školský vak nemá výplň, objednala som si ho totiž cez internet, pretože sa mi páčil,“ dodala siedmačka, ktorá vo svojej taške nemala žiadne zbytočné veci.

Otvoriť galériu

 

 

Čo nosí v taške siedmačka Karolínka?

Otvoriť galériu

 

Ako si správne vybrať

Rozhodujúci je aj materiál, z akého je taška vyrobená. Pri kúpe si treba overiť, či má certifi kát a či je vyrobená z neškodných materiálov. Podľa Úradu verejného zdravotníctva je ideálne, ak je aktovka čo najľahšia, kopíruje prirodzený tvar chrbtice a zaisťuje dieťaťu stabilitu. Popruhynesmú byť úzke a majú byť nastaviteľné. Die- ťa má tašku stále nosiť na oboch pleciach.

 

Čo hrozí preťaženej chrbtici

Dagmar Lizáková, rehabilitačná lekárka z Polikliniky Falck v Bratislave

Rodičia si môžu všimnúť, že dieťa sa viac hrbí, plecia drží ochabnuté či v nerovnakej výške, predsúva hlavu, alebo postrehnete zakrivenie chrbtice. Príliš ťažká taška spôsobuje bolesti chrbta či hlavy a deformuje chrbticu. Následkom býva skolióza, ktorú sprevádza svalová nerovnováha.

 

Čo je skolióza

Dana Jurečková, primárka Pediatrického odd. nemocnice v Michalovciach

Nesprávne alebo nadmerné zaťaženie chrbtice môže spôsobiť skoliózu. Teda keď dieťa zlým spôsobom alebo dlhodobo nosí ťažkú tašku. Skolióza je deformita trupu charakterizovaná najmä vybočením do strany, i keď je prítomný aj určitý stupeň zaguľatenia chrbtice a rotácie jednotlivých stavcov. Príčina je v prevažnej väčšine prípadov neznáma, v ostatných ide o vrodené zmeny na chrbtici, neuromuskulárne ochorenia, svalové ochorenia, poúrazové stavy atď. Podľa tvaru krivky je najčastejšia esovitá krivka „S“ a veľkooblúková krivka tvaru „C“.

Otvoriť galériu
Ako nosiť tašku.
Zdroj: infografika NČ

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká, Denisa Horváthová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo