Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Simonka si pri havárii vážne zranila chrbát: Po roku sa stalo niečo neuveriteľné!

Víťazstvo neuveriteľnej vôle a chuti žiť! Simonka Krajcárová (18) zažila prvý deň v škole už mnohokrát, ale ten tohtoročný jej utkvie v pamäti navždy.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Ešte vlani bojovala o život po ťažkej autonehode. Keď tento boj vyhrala, hrozilo, že kvôli poškodenej mieche a zlomeným stavcom nebude nikdy chodiť. Lekári jej nedávali takmer žiadnu nádej. Simonka sa však vzoprela osudu a po roku liečby odkráčala do školy po vlastných. Pomohlo jej v tom aj Srdce pre deti - charitatívny projekt denníka Nový Čas spravovaný Nadáciou Pontis, vďaka ktorému mohla absolvovať potrebné rehabilitácie.

Simonka (18) vlani v auguste utrpela ako spolujazdkyňa pri autohavárii ťažké zranenia. Mala zlomené dva krčné stavce, poškodenú miechu a doráňanú bedrovú kosť. Lekári vtedy rodinu pripravovali na to, že môže ostať od krku úplne ochrnutá. Musela podstúpiť náročný zákrok a v krčnej chrbtici má dodnes titánový implantát. Dievča sa však ani na moment nezmierilo s tým, že by sa už nikdy nevrátilo do normálneho života. Rozhodlo sa bojovať a už v septembri akoby zázrakom urobilo prvé neisté kroky.

 

Všetci jej držali palce

Po 7 dlhých týždňoch strávených v nemocnici a následných rehabilitáciách nastúpila Simonka včera znova do školy. „Ráno som sa bála a mala som veľkú trému. Rok som v škole nebola, nevedela som si predstaviť, ako to tu bude vyzerať,“ priznala po príchode na Súkromnú pedagogickú a sociálnu akadémiu v Košiciach stredoškoláčka, ktorá pre ročnú absenciu nastúpila do nového kolektívu druhákov. „To mi ale vôbec neprekáža po tom, čím som si prešla... Spolužiaci vyzerajú byť v pohode. Myslím, že si budeme rozumieť. Tak veľmi sa teším, že sa mi podarilo vrátiť sa do školy,“ povedala natešene.

Pri náročnej liečbe jej držali palce kamaráti aj učitelia. „Simonkina nehoda bola pre mňa veľkým šokom. Celý čas som sledovala, ako sa má. Bola som veľmi rada, keď som zistila, že absolvovala liečenie a jej stav sa z minúty na minútu zlepšoval. Teší ma, že už mohla nastúpiť,“ hovorí s úľavou riaditeľka Irena Adamová.

Otvoriť galériu

Simonka sa vďaka svojej pevnej vôle nezastavila pred ničím. Usilovne cvičila aj doma, aj pod vedením odborníkov v Kováčovej. Vďaka Srdcu pre deti - charitatívnemu projektu denníka Nový Čas mohla absolvovať aj účinné rehabilitácie v košickom centre Liberta. „Tam mi veľmi pomohli, cítila som sa oveľa lepšie. V pravej ruke už udržím pero. Viem písať, síce trošku pomalšie, ale ide to! Dokážem aj celkom sama chodiť, zvládam cestovať autobusom a kráčam aj po schodoch. Ďakujem všetkým za podporu,“ vraví Simonka, ktorá po strednej plánuje pokračovať na vysokej škole. „Chcem byť učiteľkou a učiť malých školákov tak ako moja mamka!“ predsavzala si.

Mala obrovské šťastie

Ortopéd Tomáš Jakubík, Clinica Orthopedica

Mala neuveriteľné šťastie, k tomu nie je čo dodať! Obrovská výhoda u mladých je v tom, že ich organizmus je schopný tolerovať relatívne veľkú záťaž a má veľmi dobré regeneračné schopnosti. Učenie pohybových návykov a rekonvalescencia sú oveľa rýchlejšie. Pri takýchto ťažkých zraneniach je priebeh liečby aj prístup k rehabilitáciám individuálny. Hoci pacientom ostávajú isté obmedzenia, mladí majú omnoho väčšiu nádej na vyzdravenie. Dievča malo šťastie aj v tom, že sa dostalo do rúk expertom, akých tu na Slovensku máme.

Otvoriť galériu

Urobila veľké pokroky

Simona Nosáľová fyzioterapeutka z košického Centra Liberta

Nie je bežné, že po vážnych zraneniach sa pacient tak rýchlo zotaví. Simonka sa z najhorších následkov havárie dostala veľmi rýchlo, u nás urobila veľké pokroky. Precvičili sme pravú ruku, uvoľnila sa spasticita a zlepšila jemná motorika, chôdza a rovnováha. Veľmi sa snažila.

Zázračné uzdravenie za jediný rok

5. augusta 2016

Otvoriť galériu

Simonka Krajcárová (18) z Košíc vlani zázračne prežila autonehodu. Utrpela však zlomeniny krčných stavcov a poškodenie miechy.

September 2016

Otvoriť galériu

Lekári dievčine nedávali šancu, že bude ešte chodiť. Po 7 týždňoch v nemocnici však Simonka urobila prvé neisté kroky.

Február 2017

Otvoriť galériu

Tínedžerka s pomocou mamy usilovne trénovala chôdzu aj doma na bežiacom páse.

Máj 2017

Otvoriť galériu

Rehabilitácie v košickom cente Liberta, ktoré podstúpila vďaka projektu Srdce pre deti, Simonkin zdravotný stav výrazne zlepšili.

September 2017

Otvoriť galériu

Stredoškoláčka po ročnej absencii opäť prekročila prah svojej školy.

 

Ako požiadať o pomoc?

Zahral sa osud kruto aj s vašou rodinou a sami si nedokážete pomôcť? Ste zo sociálne znevýhodnených rodín, alebo máte dieťatko, ktoré trpí zdravotnými problémami? Môžete požiadať o podporu vyplnením a poslaním oficiálnej žiadosti o nefinančnú pomoc. Podmienky nájdete na www.srdcepredeti.sk.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká, Eva Eperješiová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, mimo kamier výstrih takmer po pupok!
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 40) a manželský pár
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
(ilustračné foto)
Čo sa deje? Zásah stoviek stovky policajtov: Na nohách je celé Nemecko!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ