Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.09.2017 18:50 | Správy | Domáce správy
Foto

Letka ministerstva vnútra je kompletná: V Bratislave pristál posledný vládny špeciál

Vládna letka ministerstva vnútra je kompletná.

Na letisku M. R. Štefánika v Bratislave v sobotu popoludní pristálo lietadlo Airbus A319, ktoré doplnilo štvoricu leteckých dopravných špeciálov. Definitívne ju tvoria dva stroje Airbus A319 a dve menšie lietadlá typu Fokker 100. Najnovší Airbus A319 v sobotu absolvoval let z Ostravy, kde stroj dostal identický náter s podobizňou Milana Rastislava Štefánika, ako zvyšné tri špeciály.

Otvoriť galériu
„Vstupuje dnešným dňom do služieb Slovenskej republiky ako náhrada posledného z lietadiel TU-154, ktorý má pred sebou ešte niekoľko letov do konca septembra,“ uviedol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý sa zúčastnil letu. V rámci letu lietadlo absolvovalo aj kontrolu Leteckého úradu SR. Po pristaní prešlo i takzvaným vodným mostom, ktorý pripravili letiskoví hasiči, čím privítali nový prírastok na letisku. Lietadlo pri pristaní sprevádzaj aj jeden z vrtuľníkov ministerskej letky.

Druhý zo slovenských airbusov v minulosti používal bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac. Slovenská republika ho kúpila za 34,9 milióna eur od švajčiarskej spoločnosti Comlux, v cene je zahrnutý aj servis, výcvik pilotov a servisné stredisko pre opravy, ktoré bude môcť využívať aj tretia strana. Oproti prvému airbusu je posledný zo štvorice špeciálov starší, má však väčšiu prepravnú kapacitu do 100 pasažierov. Airbus, ktorý Slovensko kúpilo vlani, odíde v krátkom čase na niekoľkomesačnú plánovanú generálnu opravu do USA, ktorá bola súčasťou kúpnej ceny, vysvetlil Kaliňák. Novší airbus už generálnu opravu a obnovu vnútorného vybavenia absolvoval.

 

„V prípade potreby má variabilnejší interiér, ktorý spočíva v tom, že ho môžeme celý obsadiť štandardnými sedadlami a má aj väčšiu kapacitu pre prevoz zranených osôb. Je tu k dispozícii šesť lôžok pre pacientov so strednými a ťažkými zraneniami použiteľnými ako lietajúca nemocnica,“ vyzdvihol minister s tým, že bude vhodnejší pre evakuačné účely. Celkovú obnovu leteckých špeciálov Kaliňák označil za efektívnu, aj vďaka tomu, že Slovensko nakúpilo staršie stroje.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

„Len pre porovnanie, Nemecko prednedávnom kupovalo o niečo väčší Airbus A320 s rovnakými motormi a systémom za 89 miliónov eur ako 15-ročný, my sme za tú istú sumu vymenili všetky štyri,“ ozrejmil. Fakt, že ide o identické dvojice strojov airbus a fokker sa podľa ministra prejaví aj ich v jednoduchšom a lacnejšom servise. Nové stroje spotrebujú tiež menej paliva a vďaka nižšej hmotnosti za ne Slovensko bude platiť aj menšie pristávacie poplatky, vyrátal benefity Kaliňák.

Ocenil aj fakt, že lietadlá dokážu pristáť aj vo väčších nadmorských výškach a na kratších pristávacích plochách. „Z môjho pohľadu vedia byť všetky efektívne využívané,“ vysvetlil minister, že Slovensko štvoricu dopravných lietadiel potrebuje. „Táto zostava nám dáva možnosť, aby vedeli pokryť všetky úlohy, keďže nemáme národného dopravcu a letka ministerstva vnútra supluje úlohy, ktoré má za štandardných okolností národný dopravca plniť,“ doplnil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásky zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!