Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2017 12:14 | Správy | Peniaze

NBS pripravila nové opatrenie: Poskytovanie spotrebiteľských úverov sa sprísni

Po sprísnení podmienok poskytovania úverov na nehnuteľnosti prichádza Národná banka Slovenska (NBS) s novou reguláciou aj v oblasti spotrebiteľských úverov.

Po novom budú musieť veritelia aj pri tomto type pôžičiek prísnejšie posudzovať príjmy klientov. Dôvodom je rast zadlženia slovenských domácností. NBS už predstavila návrh opatrenia, ktorým chce regulovať oblasť spotrebiteľských úverov. Koncom augusta tohto roka skončilo k nemu medzirezortné pripomienkové konanie, vstúpiť do platnosti má od 1. januára budúceho roka.

Veritelia, teda banky aj nebankové spoločnosti, budú mať nové povinnosti pri overovaní príjmu klientov žiadajúcich o spotrebiteľský úver. K skutočným výdavkom spotrebiteľa budú totiž musieť prirátať rezervu vo výške 20 %. Výšku limitu pre ukazovateľ schopnosti spotrebiteľa splácať úver musí veriteľ určiť minimálne tak, aby výdavky, vrátane splátok poskytovaného úveru, nepresahovali jeho príjmy. Finančná inštitúcia môže určiť prísnejšie kritérium tak, aby výdavky klienta boli nižšie ako jeho príjmy, čím sa podľa NBS vytvorí rezerva na nepredvídané udalosti.

"Celková výška nákladov predstavuje sumu životného minima spotrebiteľa vrátane životného minima osôb výživou odkázaných na spotrebiteľa navýšená o 20 % rozdielu medzi výškou čistého príjmu spotrebiteľa a životným minimom spotrebiteľa vrátane životného minima osoby, voči ktorej má spotrebiteľ vyživovaciu povinnosť. Ak jeden z manželov nie je spoludlžníkom jeho životné minimum sa nezapočítava," približuje NBS v dôvodovej správe k opatreniu.

 

Do celkovej zadlženosti klienta, teda do jeho mesačných výdavkov, majú banky zahŕňať všetky jeho pôžičky, ale aj náklady na život. Veriteľ má byť tiež povinný skúmať, či príjem spotrebiteľa bude dostatočný aj v prípade, že úroková sadzba vzrastie o predpísanú hodnotu. Opatrenie ďalej definuje, ako majú veritelia zohľadňovať možný vplyv navýšenia úrokovej sadzby na schopnosť spotrebiteľa splácať úver.

Cieľom týchto zmien je podľa národnej banky udržať finančnú stabilitu sektora, ako aj ochrániť spotrebiteľov pred enormným zadlžovaním, aby nemali problém svoje záväzky splácať. "Navrhovaným opatrením sa spájajú viaceré ciele, ktoré možno vnímať v dvoch rovinách. Prvou rovinou je oblasť finančnej stability, ktorú je možné posilniť najmä kvalitnou reguláciou v oblasti bankovníctva. Druhou rovinou je oblasť ochrany finančného spotrebiteľa," priblížil regulátor v predkladacej správe k opatreniu. Už v minulosti totiž viackrát NBS upozornila na riziká spojené so zrýchľovaním tempa rastu úverov domácnostiam.

Vo svojej Správe o stave a vývoji finančného sektora za rok 2016 upozornila na to, že ročná miera zlyhania spotrebiteľských úverov sa od roku 2012 viac ako zdvojnásobila. "Zlyhania sa objavujú aj napriek priaznivým podmienkam ekonomiky a trhu práce. Tomuto chceme v budúcnosti venovať zvýšenú pozornosť," upozornila NBS aj v máji tohto roka, kedy avizovala potrebu prijať opatrenia. "Cieľom je zabezpečiť zdravé poskytovanie spotrebiteľských úverov, aby domácnosti boli schopné splácať úvery aj v krízových rokoch," priblížila národná banka.

Nové opatrenia však môžu spôsobiť, že sa niektorí klienti k pôžičkám dostanú ťažšie. "Pre mnohých ľudí sa však môže stať spotrebný úver nedostupný," skonštatoval v rozhovore pre TABLET.TV odborník portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik, ktorý nevylúčil riziko, že ľudia, ktorí po novom nedostanú spotrebný úver, budú hľadať možnosti financovania u nebankových spoločností alebo úžerníkov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko