Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.09.2017 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Rytmus chystá veľkú hudobnú šou so symfonickým orchestrom: Raper priznal, že s týmto nepočítal!

Patrikovi Vrbovskému (40), ktorému nik nepovie inak ako Rytmus, ide ako vždy karta. Náš najlepší raper získal nedávno v Amerike prestížne ocenenie, nie však za hudobnú produkciu, ale za krátky film.

Pre fanúšikov, ktorí milujú jeho hudbu, pripravuje znovu niečo výnimočné. Na koncerte, ku ktorému pre veľký záujem pridal ďalší termín, budú znieť Rytmusove pesničky so sláčikovým orchestrom.

 

Slovenský raper dostal dve ceny na prestížnom hiphopovom filmovom festivale v New Yorku, na ktorom sa zúčastnil aj známy režisér Quentin Tarantino. Rytmusove dve snímky Priepasť a Eternal boli ocenené v kategóriách Najlepšia réžia a Najlepšie vizuálne efekty. V skoro 20-minútových krátkych filmoch je počuť zopár ukážok rapu, úprimné výpovede aj názory. Hudbu dodal už dobre známy Maiky Beatz a hovorené slovo sám Patrik. „Oceneniu som sa, samozrejme, potešil, ale neprežíval som to nejako intenzívne. Akurát som si len tak pomyslel, že na to, aby som získal ocenenie, tak musím ísť do zahraničia,“ dodal so smiechom.

Rap s orchestrom

Patrik však nezaspal na vavrínoch a urobil znovu to, čo by nikto nečakal. Svoju hudbu sa rozhodol podať v úplne inom šate. Jeho pesničky budú znieť totiž so symfonickým orchestrom. Dva dni po Vianociach si ich budú môcť vychutnať nielen milovníci rapu, ale všetci tí, ktorí majú radi netradičné spojenia. „Nápad ako taký bol v mojej hlave už asi od roku 2009, keď som robil na albume Král. Odvtedy som mal iba také chvíľkové nadchnutia, ktoré neboli dotiahnuté do konca. Každý rok bola nejaká ponuka, ale vždy s odlišným konceptom a víziou,“ hovorí Rytmus a pokračuje.

Otvoriť galériu

„Potreboval som dorásť, a tak isto potrebovalo dorásť viac generácií, ktoré žijú so mnou alebo s mojou hudbou. Jednoducho povedané na takýto projekt treba interpreta s bohatou a úspešnou históriou, na ktorom vyrastalo viac generácií.“ A tú Rytmus rozhodne má. Spolu s jeho skupinou Kontrafakt sú na scéne už vyše 16 rokov. Každý album dosahuje rekordnú predajnosť a na sociálnych sieťach základňa jeho fanúšikov presahuje milión.

Elegantný Rytmus?

I keď umelci zvyknú niektoré svoje pesničky nahrávať so sláčikovým orchestrom, rap je predsa len iná kategória. Vie si Rytmus toto netradičné spojenie už teraz predstaviť? „Jasné, že viem. Nie som jediný interpret iného žánru, ktorý robil s orchestrom,“ hovorí presvedčivo. „Rozhodol som sa z veľmi jednoduchých dôvodov pre progres. Spojenie ja a symfonický orchester je nevídaná vec a každý vie, že keď sa do niečoho pustím, tak sa snažím, aby to bolo na najvyššej úrovni.“ Aranž celého projektu má na starosti klavirista Ľuboš Šramek, ktorý vyučuje na konzervatóriu, a venuje sa džezu. „Momentálne je to v procese aranžovania a písania mojej hudby do nôt. Veľmi sa na to teším.“ Či uvidia fanúšikovia rapera v elegantnom oblečení namiesto značkových tričiek, ešte odpovedať nevie. „Musím sa priznať, že toto zatiaľ neriešim. Momentálne mi ide o to, aby sa to do decembra s prehľadom pripravilo.“

Poradí sa s Darou

Priateľke Dare Rolins, s ktorou tvorí Rytmus pár už takmer šesť rokov, sa myšlienka spojiť sa so sláčikovým orchestrom páčila. „Keď som jej ukázal plagát, tak ho pochválila. Ona už taký koncert mala, takže určite to ešte v priebehu príprav budeme spolu rozoberať.“ Dočkajú sa tohto zaujímavého spojenia aj fanúšikovia v iných mestách? „Na toto teraz neviem odpovedať, pretože to vypálilo tak, že som naozaj nepočítal s takým veľkým záujmom,“ uzatvára Patrik.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Karin Brodňanová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii