Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.09.2017 03:00 | Správy | Domáce správy

Slovensko má viac ako 7000 jaskýň, nájdete v nich skutočné skvosty: Vyberte sa za krásnym aragonitom!

Ak chcete ísť na výlety, vyberte sa do jaskýň. Na Slovensku je ich viac ako 7 000 a v rožňavskom okrese hneď niekoľko.

A sú to skutočné skvosty. Jednou z nich je Ochtinská jaskyňa typická svojou aragonitovou výzdobou. Na svete sú sprístupnené už len ďalšie dve. Jedna v Argentíne a druhá v Mexiku.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Útroby zeme odjakživa priťahovali pozornosť ľudí. Kým pred miliónmi rokov hľadali naši predkovia v jaskyniach príbytok či útočište, dnes nás fascinujú svojou krásou. Ich rôznorodosť, svojráznosť aj unikátne črty umocňujú tajuplnosť podzemia. A tak nečudo, že Ochtinská aragonitová jaskyňa, ktorá sa nachádza v Slovenskom Rudohorí, v čase prázdnin praská vo švíkoch. „Len za mesiac júl si ju bolo pozrieť 8 645 návštevníkov a každý mesiac počet ľudí oproti minulému roku stúpa,“ prezrádza nám správca Alexander Csunyo, ktorý nás privítal.

 

Aragonit je zriedkavejšia modifikácia uhličitanu vápenatého a od bežného kalcitu sa dá odlíšiť len za pomoci röntgenovej analýzy. Môže mať rozmanitý tvar, a to stĺpcovitý, kvapľovitý, vláknitý, lúčovitý alebo podobný koralom. V takom prípade sa nazýva železný kvet.

Otvoriť galériu

Milióny rokov

Prehliadka jaskyne sa začína každú celú hodinu, a to v čase od 9.00 hod. do 16.00 hod. popoludní. My sme stihli hneď prvú.

Pred vstupom sa nás nazbieralo takmer tridsať poznávaniachtivých zvedavcov. Vzápätí prichádzajú dve mladé sprievodkyne. Po pokynoch, ako sa treba správať v jaskyni s najvyšším stupňom ochrany prírody, vchádzame do umelo vytvoreného vchodu. „Dlhý je 144 m a prekonáva výškový rozdiel 19 m, ktorý zdoláme pomocou 104 schodov,“ dozvedáme sa od sprievodkyne.

Otvoriť galériu

„Aragonitovú jaskyňu náhodne objavili baníci pri razení prieskumnej banskej štôlne 7. decembra v roku 1954. Verejnosti ju však sprístupnili až v roku 1972 a má odlišné geologické prostredie ako ostatné kvapľové jaskyne na Slovensku. Materská hornina jaskyne vznikla v období prvohôr a je stará približne 400 až 460 miliónov rokov. Jaskyňa je dlhá 300 m, teplota vzduchu sa v nej pohybuje od 7 °C do 9 °C a relatívna vlhkosť vzduchu dosahuje 98 až 100 %,“ vysvetľuje sprievodkyňa.

Srdce jaskyne

Medzitým sa dostávame do majestátnej Mramorovej siene, v ktorej nájdeme tri druhy sfarbenia mramoru – biele alebo mliečne, hnedé a sivé. Steny však stále formuje voda, ktorá do nich neustále presakuje z povrchu. Celou sieňou sa tiahne prvá z celkovo troch tektonických porúch, ktoré vznikali vrásnením zemskej kôry. Za jaskynné priestory vďačíme aj im. A to už prichádzame do Hviezdnej siene. Pomenovanie dostala podľa tmavosivého mramoru na strope, ktorý je posiaty drobnou bielou aragonitovou výzdobou. Pri troche fantázie pripomína nočnú hviezdnu oblohu. Je tu však aj aragonitový vodopád s jazierkom a za ním ešte niečo - symbol jaskyne.

Otvoriť galériu

„Je ním krásny aragonitový útvar visiaci zo stropu, ktorý nesie pomenovanie Srdce jaskyne,“ upozorňuje návštevníkov sprievodkyňa. Od Hviezdnej siene je to už len na skok k sieni Veľkej mliečnej cesty so stropom bohato zdobeným dvoma druhmi aragonitu. „Jedným sú ihlicovité útvary tvorené rovnými priesvitnými kryštálmi, druhým je špirálovitá výzdoba z rôzne pozahýbaných aragonitových útvarov.“

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?