Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.08.2017 12:00 | Správy | Politika
Video

Veľké zmierenie koaličných lídrov Bugára, Danka a Fica: Čo skrývali ich úškrny?

Z rozhádaných chlapcov na pieskovisku najlepší priatelia. Vystúpenie vládneho trojlístka po piatkovej koaličnej rade pripomínalo srdcervúce zmierenie.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Hoci ešte ráno pri príchode lídrov do hotela Bôrik v Bratislave to vyzeralo na predčasné voľby, popoludní si už Robert Fico (52) s Andrejom Dankom (43) vymieňali komplimenty a spoločne vtipkovali. Trojtýždňovú krízu zahnali vyhlásením o príprave dodatku ku koaličnej zmluve či snahe zlepšiť vzájomnú komunikáciu, keď si budú kauzy vysvetľovať potichu za zatvorenými dverami. V čom si Fico, Bugár (59) a Danko dali za pravdu?

Šéf parlamentu Danko prišiel na rokovanie s troma požiadavkami, pričom bola splnená len jedna - dodatok koaličnej zmluvy, kde si mimo iné nastavia pravidelné stretnutia koaličnej rady. „Dohodli sme sa na tom, že zostavíme pracovnú skupinu, do ktorej každý z nás dá jedného človeka a bude pripravovať dodatok ku koaličnej zmluve. Chceme zaviesť nové mechanizmy riešenia prípadných sporov,“ oznámil po trojhodinovom stretnutí Robert Fico. No šéf národniarov ešte vo štvrtok chcel, aby ministrov nemohol odstreliť premiér, ale len strany, ktoré ich dosadili a zároveň žiadal vymeniť niektorých ministrov.

Otvoriť galériu

Po rokovaní Danko len povedal, že piatkové stretnutie nebolo o personálnych otázkach, ale o nastavení vzťahov, aby medzi partnermi fungovala chémia. „Táto vláda je takou zvláštnou koalíciou skúsenosti, politickej prezieravosti a možno aj niekedy politickej nerozvážnosti a naivnosti refrešnutej politickej strany,“ sypal si popol na hlavu Danko, ktorý už zrejme schladol po tom, ako mu Fico odvolal ministra školstva Petra Plavčana. Práve pre škandál s eurofondami pod Plavčanom celá vládna kríza začala.

Otvoriť galériu

 

Národniari mali pocit, že všetka vina je hádzaná len na nich a Smer tomu prikuroval. Danko podľa Denníka N u Fica nepochodil ani so žiadosťou odvolať šéfa rezortu práce Jána Richtera. Neskôr povedal, že žiaden minister nestojí za to, aby padla vláda. Samotný Fico Dankovu štvrtkovú žiadosť na refreš vlády ironicky odbil vyhlásením: „Ja už som sa refrešol v jazere.“

Strašidlo Sulík

Koalíční lídri okrem dodatku o vzájomnom rešpekte a slušnosti budú dávať dokopy priority svojich strán tak, aby ich vedeli zakomponovať do rozpočtu. Trojlístok zároveň neraz zopakoval, že Slovensko nemá inú alternatívu, ako je súčasná vláda. „Ak by vládol Sulík, ťahal by túto krajinu do pekla,“ nechal sa počuť Fico, ktorý si spolu s Dankom do šéfa liberálov viackrát kopol. „Ak raz niekto pre boha povie, že Francúzsko a Nemecko sú okresná liga, tak sa pýtam, čo toto je za človeka. Má čistú hlavu? Je v poriadku? Ja mám teraz povedať, že Angela, Emmanuel nehnevajte sa, vy ste taká okresná liga. Vy ste Tvrdošovce, vy hráte s Hrušovanmi futbal a vyhrávate 2:1, veď je to trápne,“ pomohol si Fico svojou rodnou dedinou.

O čom však celá kríza bola, zhodnotil na záver šéf Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý bol celé tri týždne skôr v zákulisí a snažil sa roztržku medzi Ficom a Dankom vyžehliť. „Čo je ale dôležité, pevne verím, že sme ukľudnili rozvírenú koaličnú hladinu. Všetky chúlostivé veci budeme riešiť pri koaličnom stole, a to je najdôležitejší odkaz,“ uzavrel Bugár.

Na čom sa dohodli

1. ypracovanie dodatku ku koaličnej zmluve najlepšie do 1. 9. 2017 - k 25. výročiu Ústavy SR

2. ravidelné stretnutia koaličnej rady

3. Rokovania strán aj na regionálnej úrovni

4. Dohoda na doplnení priorít strán do rozpočtu

Čo ešte tlačia pred sebou

  • odvolanie niektorých smeráckych ministrov
  • ministra môže odvolať len materská strana
  • prísnejšie majetkové priznanie
  • dobrovoľný 13. a 14. plat
  • štátne aerolinky
  • podpora kúpeľnictva
  • zvýšenie minimálnej mzdy v štátnej správe

Popoludní napätie opadlo

Dušan Straňák, odborník na neverbálnu komunikáciu

Otvoriť galériu

Na rozdiel od atmosféry, ktorá medzi nimi panovala ráno, po pár hodinách už neverbálna komunikácia Danka a Fica vyzerala inak. Na pätie z nich viditeľne opadlo.

Je po búrke v pohári!

Eduard Chmelár, politológ

Toto ešte neznamená nič, je to len prímerie. Je po búrke v pohári, no najväčším otáznikom neostáva to, na čom sa dohodli, ale ako sa bude Andrej Danko správať ďalej. Stabilita koalície je preč a opozícia si môže teraz vychutnať, ako sa bude Fico triasť, či mu Danko nezahlasuje za odvolanie Kaliňáka. To bude prvým testom. Tam sa ukáže pevnosť koalície. Uvidí sa, či si Danko dokázal vyjednať nejaké ústupky, alebo to je len Ficova čivava. Ak má byť preňho táto kríza akýmsi politickým školením, SNS musí nájsť spôsob, ako sa vyhraniť. Na to by však musel byť odvážnejší.

Čo o vládnom trojlístku prezradila reč tela?

Dušan Straňák, odborník na neverbálnu komunikáciu

Nonšalantný Bugár

Otvoriť galériu

Béla Bugár prišiel nonšalantne a ležérne so sakom preveseným cez rameno. Pôsobí v pohode a uvoľnene, akoby chcel naznačiť, že nech si svoje nezhody vyriešia jeho koaliční partneri. Rovnako tiež najviac komunikoval s médiami, usmieval sa... On má neverbálku výbornú, a ak aj je v strese, vie to dobre zamaskovať.

Fico má reč tela ako Putin

Otvoriť galériu

Premiér Fico ako zvyčajne svoje emócie veľmi neprejavuje. Pôsobí však razantne a odhodlane. Novinárov prebehol, neudržiaval očný kontakt, nasadil rýchle tempo a bolo jasné, že sa s nimi nechce rozprávať. Fico má dlhodobo vystupovanie a neverbálku blízku Putinovi, na razantnosti mu pridáva aj to, že sa udržuje vo forme a pravideľne cvičí.

U Danka vidieť smútok a rezignáciu

Otvoriť galériu

Andrej Danko má v poslednom čase ustaraný a smutný výraz. Častejšie môžeme pozorovať zvraštené čelo, čo môže byť prejavom smútku a rezignácie. Pôsobí, že už to chce mať za sebou a je vidieť, že situáciu nenesie veľmi dobre. Prezrádza to aj jeho držanie tela, má sklesnuté ramená, a snaží sa nenadviazať očný kontakt s novinármi. Danko chce pôsobiť rovnako rozhodne ako premiér, no v jeho prejave sú drobné zaváhania, čo spôsobuje, že jeho prejav je nerozhodnejší.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!