Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2017 17:10 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Prehovorili o najťažšom okamihu ich života: Princovia William a Harry otvorene o tom, ako prežívali Dianinu smrť

Princovia William a Harry opísali v sérii rozhovorov pre najnovší dokument z dielne britskej spravodajskej stanice BBC veľmi otvorene, ako pred dvadsiatimi rokmi prežívali smrť svojej matky, princeznej Diany.

Obaja vyjadrili šok, ktorý zažili, keď zistili, že ich mama zahynula pri automobilovej nehode a spomínali, ako sa im kráľovná Alžbeta II. snažila dožičiť čas na to, aby mohli smútiť v súkromí. Harry (32) potvrdil, že so smrťou matky ich oboznámil otec, princ Charles. "Bol tu pre nás... snažil sa vydať zo seba to najlepšie," dodal v tejto súvislosti mladší z princov.

Harry tiež uviedol, že je spätne veľmi rád za to, že mohol kráčať v pohrebnom sprievode za rakvou svojej matky. Princ, ktorý mal v čase Dianinej smrti iba 12 rokov, pritom nedávno túto skúsenosť opísal ako niečo, čo by sa "nemalo vyžadovať od nijakého dieťaťa".

V rámci nového 90-minútového dokumentu - s názvom Diana, sedem dní - mapujúceho týždeň po princezninej smrti, však povedal, že síce nemá názor na to, či to "bolo dobré alebo zlé", keď sa na udalosti díva spätne, je rád, že sa na pohrebnom sprievode zúčastnil. Harry vzdal zároveň úctu svojmu otcovi za to, akým spôsobom sa po smrti matky staral o neho a jeho brata Williama.

 

"Jedna z najťažších vecí, akú musí rodič urobiť, je povedať svojim deťom, že ich druhý rodič zomrel... Ako sa s tým môžete vyrovnať, to neviem... avšak on tu bol pre nás," povedal Harry. Na margo samotnej smrti svojej matky princ uviedol, že jedna z najhorších vecí, s ktorými sa treba vyrovnať je skutočnosť, že "ľudia, ktorí ju prenasledovali do tunela, sú tými istými ľuďmi, ktorí ju následne fotografovali v čase, keď zomierala na zadnom sedadle auta".

Princezná Diana zahynula spoločne so svojím posledným partnerom Dodim al Fayedom 31. augusta 1997 po tom, ako ich auto havarovalo na ceste v parížskom tuneli. Vyšetrovanie z roku 2008 odhalilo, že príčinou smrti páru bola hrubá nedbanlivosť ich podnapitého šoféra Henriho Paula a tiež konanie paparazzov, ktorí ich počas celej jazdy prenasledovali, pripomenula BBC.

Starší z Dianiných synov, princ William (35), v spomínanom dokumente, ktorý BBC odvysiela už túto nedeľu, hovorí, že kráčanie v sprievode za rakvou bolo "jednou z najťažších vecí", aké v živote spravil. Vojvoda z Cambridge, ktorý mal v tom čase 15 rokov, spomenul, ako počas tejto "veľmi dlhej, osamelej prechádzky", využil svoju vtedajšiu ofinu ako ochranu pred okolím.

"Myslel som si, že keď sa pozriem do zeme a vlasy mi padnú do tváre, nikto ma nemôže vidieť," povedal William, ktorý na margo svojej a bratovej účasti na pohrebnom sprievode uviedol, že išlo o rozhodnutie celej rodiny, ktoré nebolo jednoduché. Cítil, že musí nájsť rovnováhu medzi povinnosťami princa a sebou samým, ktorý by sa chcel najradšej zavrieť do izby a plakať, lebo prišiel o mamu.

Harryho a Williama v pohrebnej procesii sprevádzal ich otec princ Charles, starý otec princ Philip a tiež strýko Earl Spencer, brat zosnulej Diany. Práve Spencer nedávno rozhodnutie zahrnúť do sprievodu aj dvoch maloletých princov opísal ako "bizarné a kruté". Samotný princ Harry ešte v júni v rozhovore pre americký týždenník Newsweek túto skúsenosť tiež popísal ako niečo, "čo by za žiadnych okolností" nemalo zažiť nijaké dieťa a uviedol, že rovnaká situácia by už podľa neho dnes nenastala. V aktuálnom rozhovore pre BBC však Harry potvrdil slová svojho staršieho brata Williama, že účasť princov na sprievode bola kolektívnym rozhodnutím rodiny, za ktoré je pri spätnom pohľade rád.

Podľa dlhoročného komentátora diania v britskej kráľovskej rodine, Richarda Fitzwilliamsa, odráža zmena Harryho pohľadu na vec uvedomenie si, že práve jeho účasť poskytla v tom čase útechu miliónom ľudí. "Tento najnovší dokument sa pokúša dať do kontextu to, čo sa stalo. (Harryho vyjadrenia) odhaľujú, že je rád, že spravil niečo, čo hoci jemu to v tom čase nepomohlo, evidentne prinieslo obrovskú útechu miliónom ľudí, ktorí (sprievod) sledovali," povedal Fitzwilliams a dodal, že samotná skutočnosť, že obaja princovia sa na procesii zúčastnili, bez debaty pomohla mnohým ďalším ľuďom.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí