Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.08.2017 20:21 | Správy | Zahraničné správy

Najhoršie domnienky sa potvrdili: Zadržaný priznal, ktoré miesto v Barcelone malo byť hlavným terčom, plánovali oveľa viac!

Hrozivé domnienky o pripravovanom útoku omnoho väčších rozmerov sa potvrdili.

Jeden zo štyroch zadržaných členov teroristickej bunky z Katalánska, 21-ročný Mohamed Houli Chemlal v utorok pred vyšetrujúcim sudcom v Madride priznal prípravu bombových útokov na ciele v Barcelone vrátane katedrály Sagrada Família a ďalších významných objektov katalánskej metropoly. S odvolaním sa na justičné zdroje o tom informovali internetové vydania denníkov El Mundo a El País. Podľa nich Chemlal označil za ideológa skupiny zosnulého imáma z Ripollu a konštatoval, že osobne sa o plánoch útokov dozvedel pred dvoma mesiacmi.

Chemlal je tým z teroristov, ktorý utrpel pri explózii v Alcanare zranenia, s ktorými skončil napokon v rukách polície. Po jeho výsluchu vyšetrujúci sudca Fernando Abreu vypočul v utorok aj troch ďalších zadržaných - Drissa Oukabira, Mohammeda Aallu a Salaha el Kariba. Driss Oukabir poprel možné členstvo v teroristickej bunke a konštatoval, že nevedel ani o tom, na aký účel bude využitá prenajatá dodávka.

Otvoriť galériu
Mohammed Aalla vypovedal, že jeho motorové vozidlo typu Audi A3 využité pri útokoch v Cambrilse mu odcudzili. Salah el Karib zasa uviedol, že jediným jeho zámerom pri nákupe dvoch leteniek pre dvoch členov teroristickej bunky bolo zarobiť na tom, vyplýva z dostupných informácií s odvolaním sa na nemenovaných informátorov. Španielska polícia ešte počas víkendu potvrdila, že teroristi, ktorí majú na konte štvrtkový útok z Barcelony i následný pokus o útok v letovisku Cambrils, chceli tri prenajaté dodávky naplniť trhavinou a mali v úmysle zaútočiť nimi buď paralelne alebo s minimálnym časovým odstupom na tri ciele v katalánskej metropole.
Otvoriť galériu
Hlavným cieľom teroristov bola svetoznáma katedrála Sagrada Família, dielo budované podľa návrhov architekta Antoniho Gaudího (1852-1926), ktoré je jedným zo symbolov Barcelony a ktorého dokončenie je naplánované na rok 2026. Práve v jej priestoroch sa v nedeľu konal spomienkový obrad a omša za obete za účasti kráľa Filipa VI. a kráľovnej Letizie, ako aj premiéra Mariana Rajoya. Druhým cieľom teroristov bola najznámejšia ulica mesta La Rambla, kde napokon útok aj realizovali s využitím dodávky vrážajúcej do chodcov. Aj tam by však auto naložené trhavinou zrejme spôsobilo ešte tragickejšie následky.
Otvoriť galériu
O treťom cieli ešte vyšetrovatelia nemali istotu. Javilo sa im však pravdepodobné, že by sa ním bola stala zábavná štvrť pri barcelonskom prístave, ktorú navštevujú hlavne mladí ľudia a turisti a v ktorej sa nachádza množstvo nočných podnikov predstavujúcich trne v očiach radikálnych islamistov. Informácie o faktickom pláne A, ktorý teroristi nahradili realizovaným plánom B, priniesli exkluzívne s odvolaním sa na zdroje vyšetrovateľov španielske internetové noviny El Espaňol.

Pôvodný plán teroristov zničila stredajšia explózia v dome v Alcanare, ktorú pôvodne považovali vyšetrovatelia za nešťastnú udalosť. Po útoku v Barcelone však vyšli najavo súvislosti a fakt, že práve tento dom bol zrejme miestom výroby náloží teroristov a ich útočiskom. Bunka tam skladovala najmenej 120 plynových fliaš, navyše tam objavili i stopy trhavín TATP, ktorú iní teroristi využili už v minulosti pri útokoch v Londýne i v Paríži, ako aj biologické stopy troch osôb. Teroristické aktivity bunky boli podľa obsahu utorňajších výpovedí pred vyšetrujúcim sudcom financované z predaja šperkov.

 

Popri štyroch zadržaných boli súčasťou teroristickej bunky piati muži, ktorých polícia zastrelila v letovisku Cambrils, kde v piatok pri útoku autom prišla o život jedna žena. Dvaja ďalší vrátane možnej hlavy bunky imáma Abdelbakiho Es Sattyho zahynuli pri explózii v dome v meste Alcanar ležiacom juhozápadne od Barcelony ešte v stredu večer.

Otvoriť galériu
Posledným z tejto skupiny teroristov na slobode bol Younes Abouyaaqoub. Tohto medzinárodne hľadaného 22-ročného Maročana v pondelok zastrelili policajti pri obci Subirats západne od Barcelony. Práve on šoféroval dodávku, s ktorou vo štvrtok vrážal do ľudí na rušnej barcelonskej ulici La Rambla, pričom najmenej 13 z nich zabil a viac ako 120 zranil. Potom ukradol auto a jeho vodiča dobodal na smrť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať