Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.08.2017 14:45 | Správy | Domáce správy

V hlavnom meste prijmú nové opatrenia: Takto chcú známe námestie v Bratislave chrániť pred vandalmi

Intenzívnejšie kontroly mestskej i štátnej polície, bezpečnostné kamery a tiež užšia spolupráca mesta s inštitúciami a majiteľmi prevádzok, ktoré sú súčasťou bratislavského Námestia slobody.

To sú opatrenia, ktoré majú na jednom z najznámejších miest hlavného mesta zabrániť podobným prejavom vandalizmu, ktoré sa stali pred pár dňami a ktoré poškodili obnovený a opravený mobiliár i architektúru. O opatreniach v utorok informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Šéf bratislavskej samosprávy netajil rozčarovanie nad vandalstvom, ktorému padli za obeť opravené prvky námestia. Grafiti poškodilo stĺpy verejného osvetlenia, lavičky i fontánu. Nesrovnal je presvedčený, že ide o aktivity organizovanej skupiny. "Preto podávame i trestné oznámenie na neznámeho páchateľa," uviedol Nesrovnal.

Mesto námestie po sprejeroch znovu vyčistí, ešte v utorok by mali byť grafiti odstránené. Primátor však chce dôraznejšie zabezpečiť následný monitoring. "Boli preto posilnené hliadky mestskej i štátnej polície a na námestie sme nainštalovali bezpečnostné kamery. Oslovil som takisto inštitúcie, ktorých sídla sú na námestí, resp. v jeho blízkosti – Úrad vlády SR, Slovenskú technickú univerzitu, Ministerstvo dopravy a výstavby SR i majiteľov súkromných prevádzok a požiadal som ich o spoluprácu pri využívaní a ochrane tohto priestoru," uviedol Nesrovnal.

 

Za dôležité pri vytláčaní negatívnych javov označil primátor aj to, aby sa na námestie "vrátil život". Avizoval preto podujatia, ktoré sa v pravidelnej periodicite budú na námestí organizovať s cieľom vytvoriť z priestoru opätovne obľúbené miesto stretnutí a spoločenského života.

Pripomenul, že po prvej etape revitalizácie, v rámci ktorej sa odstraňovala burina, orezávali kroviny, čistili grafiti, natierali lavičky i opravovali múriky a dlažba, pripravuje mesto druhú etapu. Tá by prostredníctvom verejnej architektonickej súťaže mala priniesť nový koncept urbanistického rázu námestia. "Súťaž architektonických návrhov vyhlásime v septembri, dúfam, že prinesie čo najviac nápadov a podnetov ako ďalej s kompozíciou námestie a jeho jednotlivými prvkami," povedal Nesrovnal. Realizáciu nového konceptu mesto plánuje realizovať v roku 2018.

Hlavné mesto v súvislosti s revitalizáciou Námestia slobody podpísalo v máji tohto roka zmluvu o spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a občianskym združením Dobré m(i)esto, založeným Nadáciou HB Reavis. Práce majú byť ukončené do konca roka 2018, pričom z rozpočtu mesta by mala byť vyčlenená suma 120.000 eur, ďalších 500.000 eur má dať investor.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši