Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.08.2017 12:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
FotoVideo

Účastníci Dúhového pochodu vs. ich odporcovia: Otvorené spovede, ktoré rozdelia Slovensko!

Neodradilo ich ani zlé počasie. V Bratislave sa v sobotu konali dve rozdielne akcie. Zatiaľ čo na 7. ročníku Dúhového pochodu na podporu práv gejov a lesbičiek sa stretli tisícky ľudí, na pochod za tradičné rodiny prišlo len pár desiatok osôb.

Napriek rozdielnym hodnotám sa obišli bez násilností a konfliktov. Slovensko na rozdiel od Česka nezaviedlo inštitút registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia. Gejovia a lesbičky tak dlhodobo upozorňujú na nedostatočnú právnu úpravu párov, ktoré u nás nežijú v manželskom zväzku. Nový Čas si od účastníkov pochodov vypočul rozličné názory. 

Fotogaléria
17
fotiek v galérii

Za tradičné rodiny

Benjamín Kosnáč, 47 rokov, Bratislava

- Na tomto pochode som prvýkrát, keďže som pôsobil v zahraničí. Ako katolíckeho kňaza môj život formuje Biblia, ktorá učí, že treba milovať aj ľudí vyznávajúcich tradičné hodnoty, ale aj tých zvyšných. Vo Svätom Písme sa však jednoznačne píše, že rodina má svoj základ v manželstve, ktoré je medzi mužom a ženou. Rodina je pre mňa základnou bunkou spoločnosti.

Anton Čulen, 52 rokov, Bratislava

- Boh stvoril muža a ženu, aby naplnil zem. Pánboh nestvoril ani dvoch mužov, ani dve ženy, pretože tí dvaja spolu nesplodia žiadne dieťa. Dúhový pochod označujem za vzburu proti bohu, lebo idú meniť poriadok. Ja proti homosexuálom nič nemám, treba odsudzovať hriech a nie hriešnika. Mám veľa známych, ktorí sú inak orientovaní, no nejdú s tým na verejnosť. Keď je aj niekto homosexuál, má to držať medzi sebou.

Otvoriť galériu

Rodina Martišovičovcov, Šenkvice

- Tešíme sa, že môžeme byť na takejto akcii a vyjadriť radosť z rodiny. Na tomto pochode sme už tretíkrát. Tento pochod neberieme ako reakciu na Dúhový pochod, aj to sú ľudia, aj pre nich svieti a vychádza slnko. My sa za nich modlíme, aby pocítili božiu lásku a boží dotyk. Aj im patrí tento svet.

Za homosexuálov

Natália Kimličková (20), Záhorie

- Na tento pochod som prišla preto, aby som ukázala, že sa nemám za čo hanbiť. To, že som iná, som zistila v 13 rokoch, keď som hrala s chlapcami futbal a nepáčili sa mi. Mamina hneď vedela, že som nejaká iná a otec až do mojich 18-ich rokov dúfal, že sa zmením, no potom to prijal. Ľudia by nás mali viac chápať a správať sa k nám ako k normálnym ľuďom.

Michal (27) Bratislava

- Nad tým, že som iný, som sa musel veľmi veľa zamýšľať, trvalo mi to roky. Nemal som s tým našťastie veľký problém, väčšina ľudí to brala v poriadku. Hlúpe narážky si veľmi k telu nepripúšťam. Na Slovensku by to však mohlo byť trošku lepšie, aj keď sa to pomaly hýbe. Na túto akciu som prišiel preto, aby som ukázal, že sme takí ako všetci ostatní.

Matia Lednická (33), Bratislava

- Situácia sa vo veľa veciach z roka na rok lepší. V Bratislave je to určite jednoduchšie ako v iných mestách. Veľa ľudí z trans komunity nedokáže byť úplne priehľadnými, nech sa oblečú ako chcú, takýchto ľudí budú súdiť. Nikdy to nezmizne úplne, no čím viac sa s nami budú ľudia rozprávať, čím viac nás budú vidieť, budú chápať, že nám nejde o nič viac, ako o to žiť šťastný život.

 

Otvoriť galériu

Gejovia a lesbičky rozhádali politikov

Politik Boris Kollár napísal pred pár dňami pod kontroverznú fotku dvoch mužov v maskách a obojkoch tvrdú kritiku. „Je to zvrátené. Nesúhlasím s tým, a nemienim to v uliciach rešpektovať, ani nič podobné. Dúhový pochod! Tolerancia k tomuto? Nikdy! Oni patria do ústavu a nie na ulicu,“ uviedol Kollár. Keď ho Nový Čas k tejto téme oslovil, tak sa bránil. „Nie som proti Dúhovému pochodu. Som proti takýmto prejavom úchylnosti. Mne neprekáža, keď je niekto gej alebo lesba,“ vyjadril sa. Kollára podporila aj poslankyňa NR SR Martina Šimkovičová (45), ktorá Dúhový pochod na sociálnej sieti zatratila. „Čo dosiahnete maškarným plesom, ktorý predvádzate, kde pohoršujete slušných ľudí a deti nemravnosťou?“ napísala bývalá moderátorka. Podobne reagoval aj podpredseda SNS Jaroslav Paška, ktorý skritizoval ombudsmanku Máriu Patakyovú. „Predvádzanie sa verejnej ochrankyne práv na PRIDE, pochode LGBTI komunity, za mlčania (tichého súhlasu) Úradu vlády SR či verejne deklarovaná podpora Mosta-Híd pre takéto správanie sa ombudsmanky je nielen poburujúce, ale nám tiež otvorilo nový, zásadný ideologický konflikt vnútri koalície,“ napísal Paška.

Béla Bugár Paškovi odkázal, že podobné vyjadrenia „svedčia o jeho mentálnej vyspelosti“. Homosexuálnej komunity sa zastala aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „Naša ústava chráni práva a dôstojnosť každého človeka. Bez ohľadu na to, či patrí k väčšine, alebo k niektorej z menšín. Všetci sme ľudia a občania toho istého štátu. A už vôbec by v nej nemalo mať miesto zneužívanie menšín na politické ciele,“ odkázala. Samotná ombudsmanka vystúpila na pochode aj s prejavom. „Ochrana základných práv a slobôd naráža na rôzne prekážky. Ignorovanie takýchto párov je neakceptovateľné. Keď dve ľudské bytosti žiadajú ochranu svojho partnerského vzťahu, s tým by sme na Slovensku nemali mať problém,“ povedala ombudsmanka za súhlasného potlesku prítomných. Na pochode sa zúčastnil aj liberál Martin Poliačik.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas Nedela, mač, vmk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Zrazenému cyklistovi letel na pomoc záchranársky vrtuľník (ilustračné foto).
Seniora zrazil v Kútoch autobus: Vážne zranenia! Na pomoc mu letel záchranársky vrtuľník
Domácim
násilím
trpia
častejšie
ženy.
Zažívate domáce násilie a neviete, ako ďalej? Odpoveď môžete nájsť na týchto miestach na Slovensku
Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie
Vysoké Tatry.
Aprílové počasie úraduje: Hory sa zahalia späť do zimy! Pre zvyšok krajiny to tiež nevyzerá ružovo
Schindlerová zapózovala v posilňovni. Na cvičenie zvolila pomerne netradičný spodný diel.
Foto
Schindlerová dráždi vo fitku: BUJNÝ dekolt natlačený v podprsenke a... Uff, pozrite sa DOLE!
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Juraj Blanár podporuje vstup Srbska do EÚ: Toto je podľa neho kľúčovým bodom
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode
Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?
Ilustračné foto
Rekordná policajná razia: To, čo ich čakalo v dodávke, sa ešte nikdy nepodarilo nájsť
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Útočník v Púchove dopichal muža takmer po celom tele! Napadnutý chlap prežíval nočný horor