Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.08.2017 07:55 | Správy | Zahraničné správy

Bezpečnostný analytik po útoku v Španielsku: Slová, ktoré naháňajú strach

Útoky na starom kontinente neutíchnu! Teroristi si opäť vzali na mušku Európu, a tentoraz udreli v Barcelone a španielskom letovisku Cambrils.

Nový Čas v súvislosti s krvavým masakrom, pri ktorom útočníci ako zbraň použili dodávku, oslovil bezpečnostného analytika Andora Šándora. Podľa odborníka je auto ako zbraň u teroristov veľmi obľúbená technika, ako zabíjať.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

K útokom v malebnom Katalánsku sa prihlásil Islamský štát a zbesilá jazda v druhom najznámejšom meste Španielska si tak vyžiadala 14 životov. Podľa Andora Šándora je k zorganizovaniu útoku, k akému došlo aj na barcelonskej promenáde La Rambla, potrebné naozaj málo. „Stačí, keď máte vodičák a auto si v požičovni skrátka požičiate. Zaručuje vám to takmer 100-percentnú istotu, že nebudete dopredu odhalený,“ podčiarkuje expert na bezpečnosť.

 

Šándor zároveň upozornil, že teroristi si zámerne vyberajú husto zaľudnené lokality. „Počet mŕtvych a zranených je veľký, takže tú hrôzu to medzi ľuďmi automaticky zasialo a toto presne teroristi chcú,“ zanalyzoval situáciu.

CIA útoky predvídalo

Dva mesiace pred katalánskou jazdou smrti mala španielske úrady varovať CIA pred možným incidentom v tejto lokalite. Podľa Šándora aj po takejto pro­gnóze je predvídať útoky veľmi obtiažne. „Takéto indície môžu niečo naznačiť, no Američania asi len ťažko vedeli konkrétny dátum a čas útoku,“ prezradil. Zároveň naznačil, aké preventívne kroky je potrebné v takomto prípade vykonať. „Môžete zisťovať bližšie informácie medzi svojimi nasadenými agentmi alebo na vybraných miestach oboženiete betónové stĺpiky, no aj tak k tomu môže dôjsť úplne niekde inde,“ dodal Šándor.

Otvoriť galériu

Ďalšie útoky

Samotný expert neprognózuje starému kontinentu v tomto smere optimistickú budúcnosť. „Obávam sa, že v útokoch budú pokračovať,“ usúdil. Podľa neho je dôležité popasovať sa a vyriešiť otázku zrodu nenávisti pri tejto skupine ľudí. „Dokým toto nebudeme riešiť a nedôjde k mieru a konflikty sa neupokoja, tak tento problém budeme mať aj naďalej,“ krúti hlavou Šándor.

Čo bude nasledovať?

Samotný Šándor Islamskému štátu, ktorý sa pod útoky podpísal, prognózuje zánik. „Je takmer pred svojou porážkou na území Iraku a aj Sýrie,“ hodnotí. Zároveň sa pýta, čo sa stane s roztrúsenými členmi rozprášenej teroristickej organizácie. „Buď sa presunú do púštnych oblastí, alebo uniknú do nejakého rozpadnutého štátu. Títo bojovníci sa môžu taktiež vrátiť do svojich materských štátov,“ predvída.

Podobné útoky za uplynulý rok

4. júla 2016 Nice - Francúzsko

86 mŕtvych a 200 zranených

Otvoriť galériu

Do davu ľudí oslavujúcich štátny sviatok vrazil nákladiak, útočníkom bol 31-ročný Francúz tuniského pôvodu, polícia ho zastrelila.

19. decembra 2016 Berlín - Nemecko

12 mŕtvych a 50 zranených

Otvoriť galériu

Tunisan Anis Amri vletel s ukradnutým kamiónom do davu ľudí na vianočnom trhu na námestí Breitscheidplatz v centre Berlína.

22. marca 2017 Londýn - Británia

5 mŕtvych  a desiatky zranených

Otvoriť galériu

Khalid Masood najprv narazil do ľudí na chodníku na Westminsterskom moste, následne nožom spôsobil smrteľné zranenia policajtovi.

7. apríla 2017 Štokholm - Švédsko

5 mŕtvych a 15 zranených

Otvoriť galériu

Nákladiak zvalcoval dav ľudí aj v centre švédskej metropoly Štokholm. Útok spáchal Uzbek Rakhmat Akilov sympatizujúci s džihádistami. Akilova nasledujúci deň muži zákona zadržali, k činu sa priznal.

3. júna 2017 Londýn - Británia

8 mŕtvych  a desiatky zranených

Otvoriť galériu

Na moste London Bridge najprv dodávka zrazila niekoľko peších na chodníku, potom traja útočníci napádali ľudí dlhou čepeľou na trhovisku Borough Market.

19. júna 2017 Londýn - Británia

1 mŕtvy a 10 zranených

Otvoriť galériu

Vo Finsbury Park v Londýne vrazila dodávka do ľudí v blízkosti moslimskej mešity. Jeden muž zomrel na mieste. Incident je vyšetrovaný ako teroristický útok.

9. augusta 2017 Paríž - Francúzsko

6 zranených

Otvoriť galériu

Auto vletelo do skupiny vojakov v obci Levallois-Perret na severozápadnom predmestí Paríža. Šesť vojakov bolo pri útoku zranených, traja z nich vážne. Vodič z miesta činu ušiel, no bol zatknutý na diaľnici medzi Boulogne a Calais o pár hodín neskôr.

19. júna 2017 Paríž - Francúzsko

Umrel len útočník

Otvoriť galériu

Vodič ozbrojený pištoľami a výbušninami vrazil do policajného auta na Champs-Élysées v Paríži vo Francúzsku, iba 200 metrov od úradu francúzskeho prezidenta. Útočník, spriatelený s ISIS, bol napokon zabitý políciou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Pavel Knapko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia