Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2017 08:57 | Šport | Šport mix

Otvorená spoveď olympionika Mateja Tótha: Špina v športe!

Ide mu o veľa. Po tom, ako na atléta Mateja Tótha padol tieň podozrenia z dopingu, nemôže pretekať na žiadnych podujatiach.

Viacnásobný zlatý medailista a olympionik však trvá na tom, že nedopoval a odchýlky v jeho biologickom pase majú iné pozadie. Ako sa vyrovnáva s touto situáciou, ktorá môže nadobro ukončiť jeho vrcholovú športovú kariéru?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Ako vlastne vznikol váš problém s dopingom? Čo znamená, že ste mali nezrovnalosti v biologickom pase? Našli vám v moči nežiaduce látky?

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) a Svetová antidopingová agentúra (WADA) napriek množstvu antidopingových testov - a počas mojej kariéry ich bolo vyše sto - u mňa nikdy nezistili žiadnu zakázanú látku testovanú analytickou metódou, či už z moču alebo krvi. Všetky obvinenia proti mojej osobe vznikli len na základe štatistických odchýlok v biologickom pase, ktoré neprihliadajú na moju individuálnu variabilitu a okolnosti, ktoré odberom predchádzali. Vysvetlím to: Antidopingoví komisári mi brali vzorky krvi počas ôsmich rokov. V tejto krvi neskúmali priamo zakázané látky, ale len bežné krvné hodnoty, ktoré aj vám zisťuje lekár z krvného obrazu pri prehliadke. Podľa matematického modelu vypočítali, aké hodnoty by som mal mať, a keď nejaká hodnota vybočuje z tohto modelu, tak ju pokladajú za podozrivú.

 

To môžu len na základe podozrenia, že vám nesedia krvné testy, vyšachovať z hry vrcholového športovca?

Úplne jednoduché to nie je, ale stáva sa relatívne často, že športovci vychádzajú z noriem, ktoré im určil softvér. Potom záleží na posúdení odborníkov, či dané nezrovnalosti mohli byť spôsobené fyziologicky alebo dopingom. Ale v podstate žiaden exaktný dôkaz neexistuje. Všetko sú to len vedecké polemiky, štatistika a miera pravdepodobnosti.

Kým na súde nie je človeku dokázaná vina, je nevinný. V športe to tak neplatí?

V antidopingových pravidlách je to tak, že keď vychádzate z daných noriem a vaše vysvetlenie expertom nestačí, je to dostatočný dôkaz na obvinenie a následne aj na potrestanie.

Aký je rozdiel medzi podpornými a zakázanými látkami? Kto a čo o tom rozhoduje, aká je povolená miera a kedy je to už zakázané?

Rozdiel je jasne definovaný na základe antidopingového kódexu, kde je zoznam zakázaných látok (liekov) a metód, ako sú krvné transfúzie, génový doping, manipulácia s odbermi a podobne. Takisto existuje zoznam liečiv, ktoré sú dovolené. Každý športovec si musí overiť všetko, čo chce užiť.

Nemáte podozrenie, že by vám dal niekto niečo nežiaduce do jedla alebo pitia?

Určite nie. Opakujem, nikdy mi žiadnu látku v tele nenašli. Výkyvy v krvných hodnotách môže spôsobiť obrovské množstvo okolností - hydratácia, dehydratácia, tréning, choroba, zranenie, lieky...

Otvoriť galériu

Ako si teda vysvetľujete odchýlky v testoch?

To je kľúčové, prísť na tieto odpovede. Samozrejme, že my argumenty máme a z môjho pohľadu úplne jasne vysvetľujú dané odchýlky. Rovnaký názor majú aj odborníci. Konkrétne sa k tomu vyjadrím a všetky fakty predostriem verejnosti po rozhodnutí Disciplinárnej komisie SAZ.

Naznačili ste, že za tým môže byť aj nejaká choroba. Diagnostikovali vám nejakú?

Musím len zopakovať predchádzajúcu odpoveď. Všetky detaily sa, dúfam, čoskoro dozviete.

Čo sa vám ako prvé premietlo pred očami, keď ste v júni dostali výsledky z dopingovej kontroly s pozitívnym nálezom?

Ja som nedostal žiadny pozitívny nález. Prišlo mi len vyjadrenie, že moje krvné hodnoty z biologického pasu vykazujú známky dopingu a mám možnosť danú vec vysvetliť. Ale aj tak to bol šok, keďže som nič zakázané nerobil.

Ako túto správu prijala vaša rodina? Ako ste situáciu vysvetlili dcérkam Emmke a Ninke?

Rodina bola rozčarovaná rovnako ako ja. Poznajú ma a vedia, že tie obvinenia sú nezmysel. S deťmi sme sa spolu s manželkou rozprávali a vysvetlili im situáciu. Sú rozumné, pochopili to a ďalej sme to neriešili.

Nedávno svet rozdelili aj názory na diskvalifikáciu cyklistu Petra Sagana na Tour de France. Teraz s podobným problémom zápasíte vy. Nie je to tým, že svetové mocnosti nerady vidia a nedoprajú vrcholové pozície športovcom z malých krajín?

Aj v športe je politika, relatívne veľké peniaze a vplyv veľkých a silných krajín je určite väčší ako malých. Ale pevne verím, že ešte stále je to viac o duchu fair play ako o politike. Aj keď tých prípadov, ktoré svedčia o opaku, pribúda.

Neprepadli vás čierne myšlienky, či je šport stále férovou disciplínou?

Určite ma prepadli. Už sa pozerám na celý šport viac realisticky ako idealisticky.

Nepremýšľali ste, či nejde o komplot namierený proti vám? 

Konšpirácií sa mi dostalo do uší viac, ale ja sa koncentrujem na svoj prípad a svoju obhajobu.

Znamená pre vás dištanc aj existenčné problémy? Nižšie platové ohodnotenie?

Na tejto kauze určite nezarobím. Skôr naopak, bude to stáť veľa. Aj moje priame náklady, ale aj nemožnosť zarobiť si na pretekoch. Našťastie do doriešenia prípadu je z pohľadu môjho zamestnávateľa, čiže Ozbrojených síl SR, prihliadané na mňa ako na nevinného.

Otvoriť galériu

Ste jediným živiteľom rodiny? Čo budete robiť?

Prepáčte, ale k súkromným veciam sa nebudem vyjadrovať.

Ako trávite leto? Chodíte aj športovať a trénovať? S akými pocitmi?

Nedá sa povedať, že je to tréning, ale ak mi to čas dovolí, tak si idem zašportovať. Povinností s prípadom bolo toľko, že som si leto veľmi neužil. Ale aspoň sem-tam sa mi podarilo ísť s rodinkou na kúpalisko alebo do prírody.

Zmenil sa váš doterajší pohľad na športovcov obvinených z dopingu?

Pochopil som, že ak je aj niekto potrestaný, neznamená to automaticky, že je vinný. Aj keby sa to týkalo len jedného z tisíc športovcov. Stále si však myslím, že proti dopingu treba bojovať. Ale v dnešnej vedeckej dobe by sa nemalo stávať, aby bol potrestaný nevinný športovec.

Nemáte obavy, že by ste mohli prísť aj o zlaté medaily z Pekingu 2015, Ria de Janeiro 2016 či striebro z Zürichu z roku 2014?

Momentálne mi ide hlavne o moju česť. To je pre mňa dôležitejšie ako všetky medaily.

Prešetrenie vášho prípadu a konečný verdikt, ktorý by vás mohol očistiť, môže trvať aj dva roky. Taký čas bez vrcholových podujatí môže znamenať aj koniec kariéry. Pripravujete sa aj na túto alternatívu?

Verím, že to tak dlho trvať nebude, ale hlavou mi chodili všelijaké myšlienky.

Matej Tóth (10. 2. 1983, Nitra)

Je slovenský atlét, venujúci sa chôdzi na 20 a 50 km. Je pretekárom klubu VČS Dukla Banská Bystrica. Matej Tóth je profesionálny vojak Ozbrojených síl SR s hodnosťou nadporučíka. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí zlato z OH 2016 v Riu de Janeiro (50 km), zlato z MS 2015 v Pekingu (50 km) či zlato na Svetovom pohári 2010 v Chihuahue (50 km)... V roku 2016 bol vyhlásený za slovenského Športovca roka, je viacnásobným Atlétom roka. Matej je šťastne ženatý, spolu s manželkou Lenkou a dcérami Emmou (10) a Ninou (8) žijú v Banskej Bystrici.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?