Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.08.2017 17:25 | Správy | Zahraničné správy
Video

Najhoršie obavy teroru v Barcelone sa potvrdili: Hlásia 13 mŕtvych a stovku zranených!

Najnovšia bilancia teroristického útoku v Barcelone je 13 mŕtvych a 100 zranených, informoval o tom predstaviteľ katalánskej vlády, ktorého citovala agentúra AP. Mnohí zo zranených sú podľa neho vo veľmi vážnom stave, takže počet obetí na životoch ešte nemusí byť konečný.

Boli ste na mieste útoku? Dajte nám o sebe vedieť. Ozvite sa na tip@novycas.sk alebo na telefónnom čísle 0918/620 001.

Incident sa odohral vo štvrtok podvečer. Dodávka vpálila do ľudí na hlavnej obchodnej a zábavnej ulici Las Ramblas. Ide o najznámejšiu turistickú promenádu v španielskej Barcelone. Podľa denníka El País vrazila dodávka do ľudí v plnej rýchlosti. Niektorí svedkovia dokonca začuli explóziu. K útoku sa prihlásilo hnutie Islamský štát. Informovala o tom tlačová agentúra IS Amaq. Vodič z miesta nehody utiekol. Polícia uzavrela okolité stanice metra. 

V kritickom stave zostáva po útoku 15 zranených osôb. Informovali o tom v piatok ráno španielske médiá. Medzi mŕtvymi boli doteraz identifikovaní traja nemeckí občania, Belgičanka a Talian. Podľa francúzskeho ministerstva zahraničia bolo zranených 26 Francúzov. 

Žiaden Slovák v Barcelone zatiaľ neutrpel zranenie, informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. V Barcelone sa nachádza asi desať slovenských dovolenkárov, vyplýva z dobrovoľného registračného formulára rezortu. V Španielsku by ich malo byť 199. "Počet Slovákov v krajine ale môže byť vyšší, keďže nie každý cestovateľ pred odchodom do zahraničia tento bezplatný formulár na oficiálnej stránke rezortu vyplní," povedal hovorca Igor Skoček.

Fotogaléria
17
fotiek v galérii

 

Vodič inkriminovaného vozidla v panike, ktorá vypukla v okolí miesta činu, ušiel. Španielske médiá zverejnili fotku muža, ktorý si prenajal dodávku, ktorú pri útoku použili. El País uviedol i jeho údajné meno - Driss Oukabir.

Bezpečnostné zložky ešte v deň útoku zadržali dvoch podozrivých - jedného španielskeho občana zo severoafrickej enklávy Melilla a jedného Maročana. Ani jeden z nich však nebol vodičom dodávky, ktorá vrážala do ľudí na turistami vyhľadávanej ulici La Rambla, uviedol vysokopostavený policajný predstaviteľ. V piatok ráno polícia zadržala tretieho podozrivého v meste Ripoll, 100 kilometrov severne od katalánskej metropoly. Nie je zatiaľ známa jeho štátna príslušnosť, ani či on bol vodičom dodávky.

Podľa jeho slov išlo jednoznačne o teroristický útok, ktorého cieľom bolo usmrtiť čo najviac ľudí. Štvrtková udalosť podľa neho súvisela s výbuchom, pri ktorom v stredu zahynula jedna osoba.

Aby toho nebolo málo, katalánski policajti zastrelili viacero predpokladaných teroristov počas operácie v pobrežnom meste Cambrils, nachádzajúcom sa približne 120 kilometrov južne od Barcelony. Incident súvisel so štvrtkovým teroristickým útokom v Barcelone. Podľa novín El Mundo boli pri operácii v meste Cambrils zabití štyria ľudia, denník Vanguardia hovorí o piatich zabitých počas prestrelky, ku ktorej došlo v blízkosti miestneho prístavu. 

Z Barcelony sme vám ponúkli online prenos, takto sa udalosti diali minútu po minúte:

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Útok v Barcelone
04:04

Zomrel aj piaty podozrivý terorista z mesta Cambrils, ktorý podľahol zraneniam.

03:47

Katalánske záchranné služby hovoria o tom, že pri útoku v Cambrils sa zranilo šesť civilistov a policajt.

03:25

Katalánska polícia tvrdí, že tri útoky, ktoré sa v stredu a vo štvrtok v Španielsku odohrali, sú prepojené. Ide o zastrelenie teroristov v meste Cambrils, útok v Barcelone a výbuch v dome v stredu večer v meste Alcanar, ktorý zabil jednu osobu.

03:09

Polícia útočníkov objavila pri bezpečnostnej kontrole v oblasti prístavu, ktorý je populárny pre turistov, uviedli noviny La Vanguardia.

03:08

Polícia v Katalánsku tvrdí, že situácia v meste Cambrils je pod kontrolou. Okrem štyroch mŕtvych bola jedna osoba zadržaná.

02:50

Podľa španielskej televízie RTVE sa podozriví pokúšali uskutočniť podobný útok ako v Barcelone. Podľa najnovších správ bolo zranených sedem ľudí, dvaja sa zranili vážne.

02:25

Španielska polícia tvrdí, že štyroch podozrivých teroristov zabili, piaty je vážne zranený.

02:06

Polícia v Katalánsku potvrdila, že v Cambrils zabili páchateľov pripravovaného teroristického útoku.

01:52

Katalánska polícia tvrdí, že policajná operácia v meste Cambrils súvisí s "možným teroristickým útokom". Obyvatelia mesta hovoria, že počuli výstrely.

01:34

Katalánske úrady odkazujú ľuďom v meste Cambrils, aby nevychádzali z domovi, pretože prebieha policajná operácia. Cambrils je pobrežné mesto juhozápadne od Barcelony.

01:32

Medzi obeťami barcelonského útoku je aspoň 18 rôznych národností. Podľa najnovšieho vyhlásení španielskej agentúry medzi postihnutými sú štátni príslušníci z Francúzska, Nemecka, Španielska, Holandska, Argentíny, Venezuely, Belgicka, Austrálie, Maďarska, Peru, Rumunska, Írska, Grécka, Kuby, Macedónska, Číny, Talianska a Alžírska. Nie je však jednoznačné, či ide o zabitých alebo zranených ľudí.

01:18

"Dnes je boj proti terorizmu hlavnou prioritou slobodných a otvorených spoločností, ako je tá naša. Je to globálna hrozba a reakcia musí byť globálna," povedal Rajoy na tlačovej konferencii v Barcelone.

00:57

"Chcem vyjadriť solidaritu Barcelone v mene celého Španielska. Toto mesto bolo vo štvrtok zasiahnuté džihádistickým terorizmom, rovnako ako ostatné mestá na svete." povedal premiér Rajoy novinárom na tlačovej konferencii.

00:31

Španielsky premiér Mariano Rajoy má v týchto chvíľach tlačovú konfereciu.

00:29

Podobné útoky, k akému došlo v španielskej Barcelone majú pre teroristov veľký efekt. Uviedol to pre TASR bezpečnostný analytik a bývalý šéf slovenských ochrankárov Juraj Zábojník.

00:16

Podľa agentúry Reuters prebieha po vodičovi dodávky intenzívne pátranie.

00:10

Pápež František sledoval - podľa hovorcu Vatikánu Grega Burkeho - udalosti v Barcelone so znepokojením, modlí sa za obete tohto atentátu a chcel by celému španielskemu ľudu vyjadriť svoju blízkosť. Hlava katolíckej cirkvi vyjadrila spoluúčasť všetkým, ktorých sa útok dotkol.

00:05

Zhasnutá Eiffelova veža na počesť obetiam barcelonskeho útoku.

00:00

Šofér dodávky, ktorá vrazila do davu ľudí je podľa španielskych médii stále na úteku!

23:51

K útoku sa vyjadril aj slovenský prezident Andrej Kiska.

23:48

Podľa informácií španielskych médií je jednou z obetí útoku belgická turistka. V centre Barcelony zomrel aj Talian a dvaja Nemci.

23:45

Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil teroristický útok v Barcelone ako brutálny a cynický zločin proti mierumilovným občanom a zároveň vyjadril pripravenosť na spoločný boj proti medzinárodnému terorizmu, píše TASR.

23:42

"Už sú potvrdené dve obete, jeden Talian a jeden Belgičan a národnosti zranených - sú to obyvatelia 19 krajín. Môžem zatiaľ povedať, že medzi nimi nie je žiadny Čech," povedala Českej televízii česká konzulka v Barcelone Adela Verner Sýkorová.

23:33

Jeden zo zadržaných je Španiel, ktorý pochádza z africkej enklávy Melilla a druhý zadržaný je z Maroka.

23:29

Výbuch domu ktorý zabil jedného človeka je podľa šéfa polície Josepa Lluísa Trapera spätý s teroristickým útokom v Barcelone. Ďalších sedem ľudí sa zranilo. Dom vybuchol približne 200 kilometrov od Barcelony v Alcanare v stredu večer.

23:19

Policajti spresnili, že dvaja zadržaní muži sa priamo zúčastnili útoku na La Rambla. Neriadili ale dodávku, ktorá vošla do davu ľudí.

23:00

Zranených bolo pri útoku viac ako 100 ľudí, spresnila katalánska vláda. Obetí je zatiaľ 13. Predpokladá sa však, že počet mŕtvych ešte stúpne.

22:51

Carles Puigdemont, prezident katalánskej vlády, vyhlásil tri dni smútku.

22:41

Sekcia pre turistický ruch na radnici v Barcelone ponúkla ubytovanie tým turistom, ktorých hotely alebo prenajaté byty sa nachádzajú v okolí ulice La Rambla, kde auto vrážalo do ľudí. 

22:33

Je určite isté, že dôjde k ďalším podobným teroristickým útokom, aký sa vo štvrtok odohral v španielskej Barcelone. Uviedol to pre TASR bezpečnostný expert Milan Žitný.

22:21

"Zo správ z Barcelony som zdesený," reagoval na útok Portugalčan Cristiano Ronaldo. "Myslím na všetkých v Barcelone. Povedzme nie terorizmu, nie diktatúre a nie násiliu," pridal sa aj jeho spoluhráč z Realu Madrid, Gareth Bale.

22:17

TVE a noviny La Vanguardia uvádzajú, že sa Driss Oukabir udal polícii v mestečku Ripoll v Girone po tom, ako v médiách uvidel svoju vlastnú fotografiu. Dôstojníkom vysvetlil, že jeho doklad totožnosti, ktorý sa zrejme našiel vo vnútri dodávky, bol ukradnutý. Polícia v súčasnosti skúma, či je jeho vysvetlenie pravdivé.

22:13

Lionel Messi, ktorý pôsobí v Barcelone, umiestnil na instagram čiernobielu fotografiu katalánskeho mesta s čiernou stuhou. "Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť, podporu rodinám a priateľom obetí toho hrozného útoku v našej milovanej Barcelone. Úplne odsudzujem akékoľvek násilie. Nevzdáme sa, pretože je nás oveľa viac tých, ktorí chcú žiť v mieri, bez nenávisti, vo svete, kde rešpekt a tolerancia sú základy nášho spolužitia," napísal argentínsky futbalista.

22:08

Atentát s veľkým počtom obetí Španielsko zažilo naposledy 11. marca 2004, keď na madridskej stanici Atocha explodovalo niekoľko nastražených bombových náloží. Zahynulo vtedy 191 ľudí. Španielskej úrady z jeho spáchania spočiatku podozrievali baskických separatistov, prihlásila sa však k nemu teroristická sieť al-Káida.

21:54

Miesto, kde zatkli podozrivého z útoku v Barcelone prehľadáva špecializovaný tím, ktorý pátra po možnej bombe.

21:49

Španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý bol už od popoludňajších hodín v kontakte s vedením Katalánska, prerušil podľa internetového vydania denníka El País dovolenku a vracia sa do Madridu.

21:43

Predseda Európskej rady a bývalý poľský premiér Donald Tusk v reakcii na udalosti v katalánskej metropole takisto na Twitteri uviedol: "Celá Európa je na strane Barcelony. Myšlienkami sme pri obetiach a všetkých, ktorých sa dotkol tento zbabelý útok na nevinných".

21:37

"V piatok na hlavnom námestí v Barcelone minútou ticha ukážeme, že nás tento útok nezastraší," povedala starostka Barcelony Ada Colau.

21:28

K teroristickému útoku sa prihlásilo hnutie Islamský štát. Informovala o tom tlačová agentúra IS Amaq.

21:26

Belgický minister zahraničia Didier Reynders na Twitteri uviedol, že pri útoku zomrel občan Belgicka.

21:13

V dôsledku útoku zasadá krízový štáb, ktorý rozhodne o ďalších vhodných opatreniach.

21:10

Úradník katalánskej vlády uviedol, že po útoku v Barcelone prijali v nemocniciach 80 zranených.

21:05

Polícia zatkla aj druhého muža spojeného s útokom. Stalo sa tak približne 50 kilometrov severne od Barcelony, píšu médiá.

20:57

"Sme hlboko zarmútení nad obeťami odporného útoku v Barcelone a vyjadrujeme Španielom solidaritu a priateľstvo," reagoval hovorca Angely Merkelovej, Steffen Seibert. V podobnom duchu reagoval aj Jean-Claude Juncker, ktorý vyzdvihol hrdinstvo tých, ktorí sa aj napriek nebezpečenstvu ponáhľali pomôcť tým, ktorí sa ocitli v najvyššom ohrození.

20:50

"Spojené štáty odsudzujú teroristický útok v Barcelone a urobia všetko, čo je nevyhnutné na to, aby pomohli. Buďte silní, milujeme vás!" napísal prezident USA, Donald Trump na twitteri.

20:46

"Videl som, ako ľudia lietajú do vzduchu a ako všetci bežia do obchodov na oboch stranách," povedal pre CNN Ali Shirzainia, svedok útoku v Barcelone.

20:44

Podľa denníka La Vanguardia bol jeden z útočníkov zabitý v prestrelke s políciou v mestečku Sant Just Desvern.

20:29

Regionálny minister vnútra Joaquim Forn potvrdil, že pri útoku zahynulo 13 ľudí a 50 ďalších sa zranilo.

20:25

Nielen fotografiu, ale aj meno muža, ktorý si prenajal bielu dodávku typu Fiat zverejnilo internetové vydanie denníka El País s odvolaním sa na zdroje Guardia Civil. Vozidlo si podľa nich prenajal v katalánskom mestečku Santa Perpetua de la Mogada istý Driss Oukabir. Mladý muž severoafrického pôvodu je z juhofrancúzskeho Marseille, ale žije v španielskej Girone. Očití svedkovia však už skôr hovorili o tom, že za volantom dodávky sedel dvadsiatnik. Podľa informácií španielskej verejnoprávnej televízie TVE už hľadaného vodiča zadržali.

20:23

Ako to vyzeralo na mieste útoku. Pozrite si video:

20:18

Svetoví politici odsúdili útok v Barcelone. Smútok nad udalosťou vyjadrili predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, šéf Európskej rady Donald Tusk. Za nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú obdobne reagoval jej hovorca. Účasť a ponuku pomôcť vyslovil americký minister zahraničia Rex Tillerson.

20:16

Najrušnejšia ulica Barcelony sa po útoku vyľudnila. Vystrašení ľudia v panike z miesta utekali.

20:09

Španielsko vyhlásili štvrtý stupeň teroristickej hrozby.

20:07

Verejnoprávna stanica TVE informuje, že vozidlo zasiahlo policajného dôstojníka po tom, čo nezastavilo na kontrolnom stanovišti na ulici Diagonal, neďaleko Las Ramblas. Podľa informácií TVE cestujúci bieleho Fordu Focus vystúpili a vystrelili na políciu predtým, ako utiekli z miesta.

20:02

Ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že medzi zranenými zatiaľ nie sú Slováci.

20:02

Dobrý večer, vítame vás pri online prenose z udalostí v Barcelone.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, ČTK, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu