Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.08.2017 09:05 | Správy | Politika

Premiér odvolal ministra školstva, na ťahu je Danko: Za hlavu Plavčana hlava Richtera?! Kto ešte skončí?

Oko za oko, minister za ministra? Po tom ako premiér Robert Fico (52) v stredu šokoval správou, že minister školstva Peter Plavčan (57) vo funkcii končí a Andrej Danko (43) má urýchlene prísť s jeho náhradou, sa koaličná kríza ešte prehĺbila. Ihneď na to sa aj z SNS začali objavovať hlasy, že Danko sa len tak nenechá zatlačiť do kúta a bude požadovať hlavu smeráckeho ministra práce Jána Richtera (60), ktorý sa už rok máča v kauze Čistý deň.

Vzťahy v koaličnom trojlístku sa vyostrujú z hodiny na hodinu. Premiér Fico v stredu vyvodil dôsledky voči ministrovi školstva v kauze pochybného prideľovania eurofondov a oznámil, že Plavčan vo svojej funkcii skončil. „Spolu s predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom som vyvinul maximálne úsilie, aby problém ďalšieho pôsobenia ministra školstva pána Plavčana bol vyriešený vnútri materskej SNS. Je mi ľúto, že naša misia nebola úspešná,“ povedal Fico s tým, že Plavčanovi ďakuje za snahu veci vysvetliť. „Ale tiene podozrenia pretrvávajú, a preto som nútený požiadať predsedu SNS, aby mi predložil návrh na nového ministra, a to v čo najkratšom čase,“ povedal Fico, podľa ktorého koalícia napriek turbulenciám nemá žiadnu alternatívu. Týmto ťahom však Danka poriadne zaskočil. „Podrazil ma.“ tlmočil Dankove slová reportér .týždňa, ktorý s ním bol v čase Plavčanovho odvolávania. Večer Danko pokojne oznámil, že Plavčan podá dnes demisiu. „Beriem to ako životnú skúsenosť. Toto sklamanie chcem prežiť sám s tými najbližšími. Budem štyri dni preč, budem rozmýšľať, ako ďalej v tejto koalícii,“ dodal. Zároveň spomenul, že zvolá rokovanie širšieho predsedníctva SNS. „Budem ďalej zvažovať ako a či vôbec ďalej v politike,“ zakončil Danko.

Otvoriť galériu

Kto ešte skončí?
„Treba konať a na ťahu je SNS,“ vyhlásil šéf Mosta Béla Bugár. Ako však bude Danko na Ficov úder reagovať? „Jedna z alternatív je, že Danko príde s návrhom na odvolanie ministra práce Jána Richtera. U Fica by s tým určite nepochodil, ale môže sa o to pokúsiť,“ myslí si politológ Ján Baránek. „Z úst jednej poslankyne to zaznelo, ale skôr by som povedal, že ministra vnútra - tam je oveľa viac dôvodov,“ reagoval Chmelár. Podľa Bugára by to však Danko so žiadosťou o odvolanie Richtera nemal také jednoduché. „Ak to SNS nastolí, musí mať také dôvody, ktoré vie aj obhájiť,“ povedal Bugár, podľa ktorého je zodpovednosťou koaličných partnerov plniť programové vyhlásenie vlády. „Akékoľvek zahrávanie sa s dôverou občanov aj trpezlivosťou koaličných partnerov je neprípustné. Už teraz vidieť, že predčasné voľby by túto destabilitu nevyriešili,“ myslí si šéf Mosta-Híd, ktorý sa zrejme o Ficovom plánovanom kroku dozvedel len pár minút pred odvolaním Plavčana. „Okolo 10.45 vyšla informácia, že bude brífing. Počas tých 15 minút som mal možnosť aj s pánom premiérom, aj s predsedom SNS hovoriť. Vtedy som sa už dozvedel, o čo ide,“ potvrdil Bugár.

Eduard Chmelár, politológ: Fico s Dankom vytrel podlahu

- Premiér Fico konal logicky v duchu svojich právomocí, pretože dôvodov na odvolanie Plavčana bolo neúrekom. Na druhej strane však s Dankom doslova vytrel podlahu. SNS je teraz veľmi ponížená. Môže buď stiahnuť chvost a až do konca volebného obdobia hrať úlohu Ficovej čivavy, alebo to ťahať k predčasným voľbám. Zdá sa mi, že predčasné voľby sú pre SNS výhodnejšie ako pre Smer.

 

Ján Baránek, politológ: Premiér je odhodlaný ísť do predčasných volieb


-Odvolanie ministra Plavčana je vyostrenie koaličnej krízy. Pravdepodobne to je reakcia na požiadavku SNS, aby Fico zvážil zotrvanie Jána Richtera vo funkcii. Nie je to len o kauze eurofondov, to už je o osobnom súboji medzi Dankom a Ficom. Keď si zoberiete Ficovo vystúpenie, myslím si, že on je odhodlaný ísť do predčasných volieb. X-krát totiž povedal, že „robíme všetko pre to, aby predčasné voľby neboli...“. Dnes si Fico robí alibi pred voličmi, že chcel túto krízu konštruktívne riešiť. To už bol ale politický marketing.



Ako sa vyvíjala koaličná kríza
7. 8. pondelok - Andrej Danko z ničoho nič vypovedal koaličnú zmluvu s tým, že takto si vládnutie v koalícii nepredstavoval
8. 8. utorok - prvé stretnutie koaličnej rady za účasti Danka, Fica a Bugára - trvalo krátko a lídri sa dohodli len na tom, že iná vláda nemá alternatívu
9. 8. streda - podpredseda SNS Jaroslav Paška formuluje požiadavky SNS, medzi ktorými sú aj 13. platy či štátne aerolinky a obviňuje Smer z kolaborácie s OĽaNO
10. 8. štvrtok - Bugár sa naštval a kritizuje SNS, že informácie neriešia oficiálnou cestou, ale cez médiá
11. 8. piatok - plánované rokovanie koaličnej rady ruší pár minút pred začiatkom premiér Fico kvôli chorobe
14. 8. pondelok - minister školstva Peter Plavčan vysvetľuje zlyhania jeho rezortu v otázke eurofondov
15. 8. utorok - ďalšia koaličná rada je zrušená na podnet Danka, premiér tvrdí, že sa dohodli na osobitných konzultáciách o tom, že prijmú dodatok koaličnej zmluvy
16. 8. streda - Premiér Fico oznámil, že minister školstva Peter Plavčan (SNS) končí vo funkcii a Danko má za neho čo najskôr nájsť náhradu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?