Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.08.2017 12:30 | Správy | Politika
ExkluzívneVideo

Andrej Danko prehovoril uprostred najvážnejšej vládnej krízy: Exkluzívny rozhovor 10 minút pred Ficovým ultimátom!

Slovenská politická scéna je pred veľkým zemetrasením. Zdá sa, že krok Andreja Danka (43) vypovedať koaličnú zmluvu sa obrátil proti nemu, keďže premiér Robert Fico (52) vzápätí bez varovania odvolal jeho ministra školstva Plavčana (57). Nový Čas sedel počas osudných minút v Dankovej kancelárii, kde predseda parlamentu v otvorenom interview hovoril o zlých vzťahoch s premiérom. Šéfovi SNS ostávalo presne desať minút, kým zistil, že premiér naňho našil podraz. Čo stihol Danko Novému Času prezradiť, kým zistil, že už nič nebude ako predtým?

Do akej miery sú na stole predčasné voľby? 

- SNS išla po veľmi ťažkom rozhodovaní do vlády. Viete dobre, že bolo za nami ťažké obdobie a myslím si, že sme dokázali byť takým stmeľovacím prvkom. V tom najťažšom období, kedy Slovensko potrebovalo byť jednotné - predsedníctvo v Rade EÚ - sme ani svojimi nominantami, ani mojou prácou neurobili hanbu pred predstaviteľmi iných štátov. Teraz prichádza obdobie, kedy dochádza k prirodzenému ozdravovaniu našich vzťahov a vyjasňovaniu si pozícií. Lebo máme aj svoje volebné programy. Vždy sú v politike predčasné voľby. Sú štáty, kde sú predčasné voľby oveľa častejšie, nemôžete nikdy nič vylúčiť. Na politickej scéne to však vyzerá tak, že nemáte sa s kým v opozícii ani porozprávať a je pravda, že jedine so stranami, s ktorými sme v koalícii, dokážeme vytvoriť synergiu z pohľadu naplnenia vízií SNS. Naučil som sa, že nikdy nehovor nikdy, ale urobím všetko preto, aby sa zvláštni jednotlivci, ktorí sú v parlamente na čele politických strán, nedotkli politickej moci. Ale to neznamená, že nechám zničiť politickú stranu, že sa nechám zľava sprava otrepávať, urážať a potláčať v koalícii. 

Otvoriť galériu

 

Na stôl sa po tom, čo ste vypovedali koaličnú zmluvu, dostali požiadavky SNS. Stáli práve tie za týmto vašim impulzívnym krokom alebo to bolo niečo iné?

 

- Neviem, kto tvrdí, že išlo o impulzívny krok. Niekto sa snaží zo mňa robiť impulzívneho človeka, ktorý nedokáže kalkulovať. Chcem verejne povedať, že keď som tento krok urobil, tak som to okamžite oznámil predsedovi Mosta. Druhý človek, ktorého som kontaktoval, bol podpredseda Smeru. Ja dopredu vždy veci v politike predvídam. Nekonám pudovo, preto som žasol nad vyjadreniami ľudí, ktorí to hodnotili ako niečo neštandardné.  

Môžete konkretizovať, ktorému?

- Samozrejme, ministrovi Kaliňákovi. 

Prečo jemu? 

- Urobil som to preto tak, lebo nemám vždy šťastie na priamu komunikáciu s predsedom vlády. Robím všetko preto, aby som obhajoval záujmy SNS a dlho som avizoval, že niektoré veci v našich vzťahoch, pri napĺňaní našich bodov programu, škrípu. Máme teraz voľby vo VÚC, kde sa menil zákon na jednokolové voľby. Ja som hovoril svojim partnerom, aby sme nemenili dvojkolový systém, lebo si zabuchneme dvere do niektorých koalícií. A dnes som tlačený k tomu, že pokiaľ SNS neurobí koalíciu v Nitre, bude zodpovedná za to, že sa tam môže strana, ktorá je na periférii spoločnosti, dotknúť druhého úradu VÚC. 

 

Čo vám prekáža najviac?

- Koaličná zmluva neobsahuje situácie, ktoré vznikajú v bežnom živote koalície. My sme tu doteraz mali vládu jednej strany, ale v politickom živote vznikajú situácie, kedy je treba riešiť určité problémy a dohodnúť pravidelné termíny stretávania. Táto zmluva je len zmluva pre zmluvu. Neobsahuje pravidlá správania sa jednotlivých politických lídrov, aj iné pravidlá, ktoré sú dôležité. Teraz nebudeme hovoriť o programových veciach, ktoré patria do programového vyhlásenia vlády, v ktorom by sme mali byť ambicióznejší. Žasnem nad niektorými vecami, že by som chcel zatvárať ústa v rámci demokracie ministrom. Vo fungujúcich demokraciách má byť medzi ministrami vzájomná úcta. Vo Švajčiarsku sa to volá princíp kolegiality a je zakotvený v ústave, kde hovorí, že sa rezortní ministri navzájom nekritizujú. Nemôžete byť v koalícii, keď sa začnete vzájomne urážať a my nemáme mechanizmy, ako na takéto situácie reagovať. 

 

Prečo ste to neriešili len medzi očami predsedov?

- Robím všetko pre ozdravenie koaličných vzťahov a je to jedno, či to bude novou koaličnou zmluvou, alebo dodatkom. Sú niektoré veci, ktoré sa rozoberajú v kuchyni, a keď to prerastie určité hranice, tak dáte signál svojim koaličným partnerom, že musíme niečo robiť a ja si myslím, že máme cestu si usporiadať naše koaličné vzťahy. Som si plne vedomý zodpovednosti SNS aj za to, aby sme sa dostali do jadra Európy. Ale v prvom rade som zodpovedný voči svojim voličom a sú určité hranice, kedy nemôžem byť pod touto zámienkou tlačený k veciam, ktoré sa nepáčia mojim členom politickej strany. Veľkým problémom je, že Smer sa naučil vládnuť sám, on sa tiež učí vládnuť v koalícii a existujú ľudia, ktorí s tým nie sú stotožnení. Ale nebudem sa pozerať na to, ako nedokážem napĺňať svoje programové veci. Bolo mi až na zamyslenie, keď som niekedy videl, že musíme s vypätím síl bojovať o financie, ktoré nám z hľadiska naplnenia vízií prináležia. Predsa nemôžem pozerať na to, že nebudeme mať v štáte peniaze na diaľnice. Pri platoch učiteľov odmietam, aby sme s vypätím síl bojovali o tieto zdroje. Stojí nás to neskutočne veľa síl a v niektorých veciach som sa prestal cítiť komfortne.

 

Čo všetko ešte chcete predložiť na stôl?

- Neriešime problémy sociálne najslabších ľudí. Považujem za tému generálnu amnestiu, ktorú by mala urobiť Sociálna poisťovňa pri individuálnych dlhoch a považujem tento proces za liknavý, lebo už v apríli sme sa bavili, že poisťovňa odpustí dlžoby a zastaví exekúcie, ktoré vedia. Tiež stále hovoriť, že 2024 - 2028 bude diaľnica... Išiel som do politiky s nadšením, že si raz budem môcť sadnúť za stôl s Robertom Ficom a budem ho môcť presviedčať o veciach, ako sa to dá robiť inak. 

Aký máte teraz vzťah s premiérom Ficom? Videli ste sa?

- Jasné, že sme sa videli za posledný týždeň. Smer je silná politická strana a nekompromisne ide za svojím cieľom. SNS prišla do parlamentu po dlhšom období s odretými ušami. Môj vzťah k Robertovi Ficovi musí byť ako mladšieho kolegu k staršiemu, ale to, čo viem doniesť do nášho vzťahu v koalícii, je to, že som človek z praxe. Ja viem, ako veci fungujú z hľadiska trhu a podnikania. Robert Fico je dlhšie politik - kladie väčší dôraz na komunikáciu, na výstupy, ja sa často zašijem v procesoch. Snažím sa to riadiť tak, ako sa má riadiť štát. A štát sa raz bude musieť riadiť ako firma. A to napriek tomu, že musí plniť aj veľa spoločenských úloh. Považujem vzťah s Robertom Ficom za vyvážený, aj keď toto obdobie nás dostáva do stavu, keď musíme oveľa viac diskutovať. Z hľadiska toho, kde je skutočná pravda, čo na ktorom ministerstve sa deje a dialo. 

 

Vnímate problematicky aj podobného voliča Smeru a SNS?

- Máme strety volebných programov, my otvárame sociálne témy - 13., 14. platy, väčší systém sociálneho zabezpečenia, čo ťažko vníma minister práce. Hovorím, že potrebujeme postupné znižovanie daní a odvodov. A to sa bije. Fico je premiér s väčším mocenským dopadom, pretože Smeru patrí aj ministerstvo financií a vnútra. Veľmi ťažko sa tak napĺňa môj program a jeho program a dochádza aj k takýmto prienikom. Sú veci, ktoré otvoríme za SNS - téma kvality potravín a pokiaľ je tam synergia, tak nemám problém, aby to otváral aj Robert Fico na úrovni V4. Ale tiež, že keď teraz napríklad otvárame tému národnej dotácie poľnohospodárom zelenej nafty, nemôžem byť blokovaný ministrom financií na naplnenie tohto programu, a potom to bude odkomunikované, že to vymyslel niekto iný. Máme nádej, aby sme politický dialóg s Robertom Ficom rozvíjali, fungovali popri sebe, ale takéto situácie ako aj teraz nás nútia k tomu, aby sme si sadli oveľa dlhšie, asi tak, ako pri uzatváraní koalície. Vidím medzi nami generačný rozdiel, aj v tom, že má určitú skúsenosť, že dokáže veci odkomunikovať tak bezbolestne, že mu to niekedy závidím.

 

Na čom ste sa teda dohodli? Úrad vlády poslal len stručné stanovisko o časovom harmonograme. 

- Zatiaľ rokovania prebiehajú, preto to bola len stručná správa a musím povedať, že SNS nemá záujem na inej vláde. Máme teraz pred sebou niekoľko etáp. Prvá bude o nastavení dodatku, ktorý bude obsahovať zlepšenie mechanizmu stretávania a fungovania našich strán. Druhá je určitý „refreš“ programového vyhlásenia, pretože ak hovoríme, že ekonomike sa darí, tak to ľudia musia pocítiť. Tretia oblasť je ako ďalej s vládou, s určitými ministrami.

 

Budete nastoľovať personálne výmeny? 

- Myslím si, že to nie je nič neobvyklé, že dôjde aj k personálnym výmenám. Ale každý sa musíme vedieť pozrieť do zrkadla a je na mieste, aby sme sa bavili o zodpovednosti za rezorty a svojich nominantov a dokázali povedať aj aké opatrenia urobíme. 

 

Môžete konkretizovať, či to bude pán Plavčan, Kaliňák alebo Maďarič? 

- Tieto procesy sú krehké. Nebudem hovoriť o detailoch. Hovorím o všeobecných veciach, ktoré nás dostali za stôl, ak chceme prežiť do roku 2020. Nevnímal som niektoré vyjadrenia podpredsedov Smeru dobre. Ak by sa takto vyjadrovali pri Čistom dni moji ministri alebo poslanci, tak táto vláda neexistuje. Sú veci, ktoré si koalícia musí nechať v kuchyni, a ktoré si musím vydebatovať zoči-voči s premiérom Ficom. Ale to, že chcem prirodzené miesto na existenciu SNS a plnenie programu, to je moje prirodzené právo. SNS si neuzurpovala viac, ako by jej podľa percent prináležalo, ale chceme tu byť aj po roku 2020, či už v tejto koalícii alebo v opozícii chceme, aby značka zotrvala. Čo sa týka personálnych vecí, nebol by som rád, keby sme sa dostali do mediálnej prestrelky. Vždy som hovoril, že keď budú niektoré výsledky rezortu zlé, tak budem konať. Ja viem, že konať budem, ale všetko má svoj čas, ale odmietam podliehať hystérii. Som človek, ktorý dokáže veci riešiť racionálne a bez émocií.

 

Minister školstva čelí najvážnejšej kauze od ministra Kaliňáka. Neuvažovali ste, že pod ťarchou všetkých obvinení by minister mal niesť zodpovednosť za celú kauzu?

- Akékoľvek napojenie firiem na SNS je klamstvo. Neexistuje prepojenie SNS ani s hodnotiteľom, ani s firmami. Keď som vyberal ministrov, vyberal som tých, ktorí pracujú na ministerstvách práve preto, že SNS mala za sebou históriu korupcie a pošpinenia. Nedovolím, aby taká špina bola na SNS hádzaná. Nikto nedokázal akúkoľvek spojitosť týchto vecí s ministrom Plavčanom. On je profesor, nie kaderník, a poznal tieto procesy a celý život venoval vysokým školám. Nemusia však byť vždy ľudia mediálne zdatní, pretože sú aj takí, ktorí sa dokážu postaviť a odkomunikovať vec, ktorá nie je pravdivá, pravdivo. Dokážu s kamennou tvárou klamať. Minister Plavčan je dobrý človek, profesor, zdatný vo svojej oblasti a to, že možno komunikačne neodpovedá tak, ako by si niektorí novinári žiadali, je naozaj len otázka mediálnych tréningov. 

 

Otvoriť galériu

Čo teda bude s Plavčanom?

- Pán minister Plavčan bude pozvaný na predsedníctvo SNS, pretože strana nie som ja a členovia majú k nemu otázky a bude to musieť vysvetliť. Ja som poskytoval školstvu maximálnu politickú ochranu z hľadiska napĺňania programu. Ani pán Plavčan tam však nie je doživotne, nemám najmenší problém urobiť personálne opatrenia vo vzťahu k nemu, ale chcem mať na to relevantné dôvody. Naozaj ma vždy mrzí, že takáto kauza nastane, keď som v zahraničí a vyzerá to tak, že človek nechce problémy riešiť. Budúci štvrtok mám niekoľko stretnutí, aby som tento problém pochopil a rozhodol. SNS niektoré rezorty prebrala v určitom stave a na základe toho som schopný prijať opatrenia, ale nebudem ľudí odstavovať na základe argumentov, ktoré niekto podstrkuje verejnosti. Za ten rok a pol som videl naozaj veľa situácií, kedy sa pravda ukázala úplne inak.

 

Ako teda beriete, že ho kritizovali aj ministri Smeru?

- Beriem to ako zasahovanie do koaličných vzťahov, ak sa vyjadrujú ministri ku svojmu koaličnému partnerovi spôsobom, akým sa vyjadroval napríklad pán Richter. Možno ste zabudli na sifóny na ministerstve školstva, na to, aké tu boli korekcie pri eurofondoch. My sme tu rok. Nikto nič zlé nerobil, procesy na školstve sú nastavené z hľadiska čerpania eurofondov predchádzajúcou vládou. Fungovanie koalície si predstavujem inak - menej alibisticky, musíme začať robiť pre ľudí. Preto som do politiky šiel, aby som ľuďom, ktorí sú 27 rokov v politike, aj Béla Bugár, aj Robert Fico, ukázal, že problémy v praxi sú úplne iné. Či v politike budem alebo nie, závisí od môjho zdravia a podpory ľudí. Myslím si, že ak sa niečo v tejto spoločnosti nestane, tak práve tí ľudia, ako sa dnes zamýšľame nad tým, ako im môžu narastať percentá, sa raz tej politiky dotknú, pretože takéto zbavovania sa zodpovednosti týchto politikov je jednoducho v konečnom dôsledku veľmi zlé pre túto koalíciu. 

 

Uprostred krízy ste sa stretli s pánom Gučíkom. V akých otázkach vám radí? Neporadil vám on vypovedanie koaličnej zmluvy?

- Môžem absolutne vylúčiť, aby mi niekto toto vypovedanie poradil. Nový Čas priniesol to, že u pána Gučíka sa stretávajú všetci politici - od pani Radičovej cez pána Fica, pretože je to osoba, ktorá sa hýbe v médiách. Nevidím na tom nič zlé. A každý, kto sa dnes od týchto návštev dištancuje, klame a nech sa pozrie do zrkadla. Bola to zhoda náhod. Kto hľadá v mojom zákulisí nejakú konšpiráciu, len zavádza, pretože také niečo neexistuje. 

 

Ako viete zaručiť, že sa podobná vec ako vypovedanie koaličnej zmluvy o pár mesiacov znova nezopakuje? 

- Na to, aby bol vyvážený vzťah, musia dať záruky aj koaliční partneri. Mne pripadalo trápne, ak musí pán Bugár ísť štrajkovať na Sorošku a žiadať peniaze na R2. Pán Bugár bol o mojich krokoch podrobne informovaný a vedel o tom, z čoho moje kroky vyplynuli a aké sú ďalšie požiadavky SNS pre ďalšiu existenciu vlády. Nemôžeme sa nechať vykrádať svojim koaličným partnerom, pošpiňovať. To všetko, čo sa deje v kontexte tlaku na mňa, že nakoniec budem ja zodpovedný paradoxne za to, či budeme v jadre EÚ, keby boli predčasné voľby. Predčasné voľby nie sú ničím výnimočné a nastanú vždy vtedy, keď nastane nemožnosť spolupráce štandardných strán a je tu nejaká alternatíva. SNS nevidí alternatívu s SaS, OĽaNO, ani inými stranami, ale to neznamená, že za každú cenu budeme fackovací panák v koalícii. Aj keď som mladší a viem prejaviť úctu premiérovi, tak si myslím, že SNS si tiež zaslúži úctu od svojich kolegov. Hovorím to jasne a chladnokrvne a to sú ešte veci, ktoré vám v tomto rozhovore povedať nemôžem.

 

 
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!