Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.08.2017 10:00 | Prominenti | Nový Čas Víkend

Tamara Heribanová má nezvyčajného koníčka: Doma zhromažďuje skutočné poklady

Spisovateľka Tamara Šimončíková-Heribanová (32), známa aj záujmom o nápaditú módu, trávila ako dieťa prázdniny u starých rodičov v Hornej Strede pri Piešťanoch.

Vďaka nim si postupne vybudovala blízky vzťah k folklóru a k ľudovým tradíciám. Predbehla dobu, keď pred vyše 15 rokmi začala zbierať slovenské kroje, a doma ich má už 30. Nás prekvapila informáciou, že balí kufre a odchádza žiť do cudziny.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Odkiaľ sa zobrala vaša vášeň pre slovenské kroje? Kedy sa prebudila?

Ako dcéra folkloristov som navštevovala folklórne súbory, ale kroj v ktorom sme vystupovali, som nevnímala v spojitosti s históriou či estetikou. Neskôr počas štúdia na viedenskom gymnáziu sme mali v škole projekt, v rámci ktorého som sa rozhodla spracovať tradičné odievanie žien na slovenskej dedine, konkrétne v Hornej Strede, kde dodnes žijú moji starkí. Spolu s babičkou sme vtedy navštívili niekoľko dedinčaniek, ktoré na bežný deň nosili hornostredský kroj. Vysvetľovali mi ako sa vyšíval, ako sa paličkovalo na obojok zvaný kriezel, ako sa správne škrobí, bieli, aký je rozdiel medzi krojom sviatočným, smútočným a ja som to všetko fotila. Dnes už ani jedna z týchto babičiek nežije a hornostredský kroj už na bežný deň v dedine nikto nenosí. Ale fotografie ostali, aj zápisky. Prekrásne vyšívané kroje sa zachovali v mojej zbierke vďaka babičke taktiež.

Dnes zaznamenávame akýsi folklórny boom, ale pred pár rokmi boli kroje v podstate vidieť len na folklórnych slávnostiach. Myslíte si, že sú fenomén, ktorý sa pomaly vytráca?

Presne, čím viac som sa touto témou zaoberala, tým viac som zisťovala, že sú ľudia, ktorí nemajú k tomuto druhu hmotného kultúrneho dedičstva žiaden vzťah. Stretala som sa i s tým, že ak by som neprejavila záujem, skončil by starý kroj v smetiach. Začala som teda črepinky histórie odievania roľníckej triedy postupne zbierať a vďaka ľuďom, ktorí mi radi poradili, som ich vedela neskôr i správne zaradiť a dať do poriadku.

Dá sa povedať, že po tých pätnástich rokoch zberateľstva krojov sa v nich už dokonale vyznáte?

Každý región, každá obec má svoje špecifiká. Napriek tomu, že sa krojom venujem roky, v mnohých prípadoch sa radím s lokalpatriotmi, či už čo sa týka lokalizácie častí, ku ktorým sa dostanem, spôsobu obliekania, ale i čistenia. Vo väčšine prípadov podľa výstavby výšivky, materiálu, strihu, viem určiť oblasť, región, ale mnohé obce majú veľmi podobné kroje a tu si rada nechám poradiť.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas víkend, Karin Brodňanová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať