Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.08.2017 15:26 | Správy | Politika

Remišová našla v dokumentoch k eurofondom podozrivý údaj: To sú ale náhody!

Nie je možné, aby ľudia, ktorí vytvorili systém, kde desiatky miliónov eur dostali pochybné firmy, ostali na ministerstve školstva a vypisovali ďalšie výzvy.

Uviedla to opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) na margo podozrení ohľadom rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva na výskum a inovácie. „Títo ľudia musia odísť, pretože to, komu chceli rozdeliť 300 miliónov eur a potom to pred ľuďmi tajiť, sa nedá ničím ospravedlniť,“ uviedla Remišová. Tá upozornila na ďalšie združenie so sídlom v súkromnom byte v Bratislave, ktoré malo dostať z výzvy na dlhodobý strategický výskum a vývoj (DSVV) 30 miliónov eur.

„Agentúra na podporu výskumu a vývoja má na stránke zoznam organizácií, ktoré majú od ministerstva školstva platné osvedčenie o spôsobilosti vykonávať výskum a vývoj. Keď zadáme meno združenia Medical Vision, objaví sa nám okrem iného aj informácia o rezorte, pod ktorý daná organizácia patrí. A hoci je to, samozrejme, súkromné združenie, píše sa tu rezort – 'Kancelária NR SR',“ dodala Remišová.

Opozičná poslankyňa zároveň upozornila, že najviac z celej výzvy na DSVV, takmer 38 miliónov eur, malo dostať Centrum vedecko-technických informácií (CVTI), čo je organizácia podriadená ministerstvu školstva. „Jedna ministerská organizácia tak mala dostať viac, ako je polovica ročného rozpočtu Slovenskej akadémie vied. Cieľom tejto výzvy však bolo podporiť dlhodobú spoluprácu medzi špičkovými výskumníkmi a podnikmi, ktoré by tak mohli inovovať svoju výrobu, dať lepšie platenú prácu svojim zamestnancom. Jej cieľom nebolo presunúť desiatky miliónov eur do podriadených organizácií ministerstiev, keď navyše takýto typ organizácií má veľmi zlé výsledky s projektmi,“ dodala Remišová.

Podľa ministerstva došlo k chybe aplikácie

 

To, že združenie s názvom Medical Vision má v kolónke rezort napísané Kancelária Národnej rady SR, je chyba vo webovej aplikácii. Uviedlo to ministerstvo školstva v reakcii na utorkové vyhlásenia opozičnej poslankyne Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA).

,,Išlo o chybu pri výbere rezortu organizácie z číselníka rezortov. Táto chyba spôsobovala, že organizáciám, ktoré nemali priradený žiadny rezort, sa zobrazoval automaticky rezort, ktorý bol v číselníku prvý v poradí - 'Kancelária NR SR'," uviedol rezort školstva. Ministerstvo už podľa vlastných slov chybu opravilo a v týchto chvíľach sa tak pri daných organizáciách zobrazuje správny údaj – nezadaná hodnota. ,,Takáto chyba sa vyskytla pri 28 organizáciách. V budúcnosti by sme uvítali overenie informácií vopred. Zabránili by sme tak rozširovaniu nepravdivých informácií," dodal rezort školstva.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí