Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.08.2017 13:22 | Šport | Šport mix
FotoVideo

Chodec Matej Tóth už pozná verdikt disciplinárky: Dôkazy o nevine! Prečo TOTO nestačí?

Užitie zakázaných látok nebolo jednoznačne preukázané! Potvrdil to na dnešnom brífingu šéf Disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu (DK SAZ) Ivan Čillík.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Slovenský chodec Matej Tóth (34) dnes DK SAZ predložil nové dôkazy a potom čakal na verdikt, či porušil alebo neporušil antidopingové pravidlá. Komisia však napokon konečný verdikt nevyriekla. Prípad nezrovnalosti v biologickom pase slovenského atléta Mateja Tótha tak pokračuje ďalej.

Disciplinárna komisia konštatovala, že nebolo jednoznačne preukázané, že došlo k užitiu zakázaných látok, alebo využitiu zakázaných metód. Komisia bude žiadať ďalšie expertné vysvetlenia a analýzy od odborníkov," uviedol Ivan Čillík.

Olympijského šampióna z Ria de Janeiro 2016 na päťdesiatke dočasne suspendovali začiatkom júla, prípad na medzinárodnej úrovni vyšetruje novozriadená Jednotka pre integritu atletiky. Hrozí mu dištanc na štyri roky, do uzavretia prípadu nesmie súťažiť. Na uplynulých majstrovstvách sveta v Londýne nemohol obhajovať zlato na päťdesiatke z Pekingu 2015.

"Môžem potvrdiť, disciplinárke som predložil argumenty na moju obhajobu, ktoré odborne a jasne vysvetľujú odchylky v mojom biologickom pase, ktoré mi Medzinárodá federácia vytkla," povedal Matej Tóth, ktorý zároveň uviedol, že všetky detaily nemôže médiám a verejnosti povedať, kým nie je celý prípad doriešený.

"Aby som potvrdil svoju nevinu, som pripravený sa podrobiť ďalším testom. Spis s našimi argumentmi obsahoval 25 príloh, 250 strán, sedem expertných stanovísk odborníkov z oblasti hematológie a metabolomiky zo šiestich krajín sveta. Opakujem, odmietam akékoľvek podozrenia, že by tieto odchylky spôsobil doping alebo iné zakázané látky. IAAF ani WADA u mňa napriek vyše stovke antidopingových testov nikdy nezistili žiadnu zakázanú látku. Všetky obvinenia vznikli na základe štatistických odchýlok, ktoré neprihliadajú na moju individuálnu variabilitu a okolnosti, aké predchádzali odberom. Verím, že vďaka argumentom sa mi podarí očistiť moje meno," dodal Tóth.

Tóthovi pozastavila Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) súťažnú činnosť po tom, čo ho upozornila na odchýlky v jeho biologickom pase a požiadala ho o vysvetlenie.

 

Z tohto dôvodu začiatkom júla Tóth oznámil, že nebude štartovať na majstrovstvách sveta v Londýne. Posledné týždne zbieral dôkazy, ktoré by mali komisiu presvedčiť o jeho nevine. V opačnom prípade mu hrozí až štvorročný dištanc a odobratie zlatej olympijskej medaily z Ria.

"250 strán vedecké textu nebude ľahké preštudovať. Vyžiada si to dlhší čas, verím, že sa nájdu odborníci ochotní vyjadriť sa v relatívne krátkom období. Výsledok DK pôjde na IAAF, tá potom urobí ďalšie kroky podľa jej pravidiel. Lehota bola iba 60 dní na prerokovanie, dodržali sme ju, na ďalšie kroky nie sú žiadne lehoty," ozrejmil Čillík.

"Som rád, že nezaznel verdikt, ktorý by ma hneď potrestal. Nie je konečný, ale už len to, že naše argumenty stáli DK za to, aby ich preverila, je pre mňa pozitívne. Uvedomujem si silu našich argumentov, verím, že dajú rovnaké stanovisko ako naši experti. Najťažšie je za mnou, museli sme dať všetko dokopy. Stálo to mnoho úsilia nehovoriac o psychike, ktorá to sprevádza. Nastal pocit úľavy, že sú argumenty dobre vyskladané. Neviem si predstaviť, ktorý odborník by ma naďalej pokladal za vinného. Som optimista, no oslobodzujúce rozhodnutie je ďaleko," dodal Tóth.

Čo bude nasledovať?

DK SAZ osloví nezávislých odborníkov, aby posúdili závery Tóthovho tímu. Komisia musí prijať jednoznačné stanovisko. Jej šéf si netrúfol povedať, či sa tak stane už na najbližšom zasadnutí. WADA o prípade nerozhoduje, vyslovila podozrenie a športovca dočasne suspendovala. Rozhodnutie DK SAZ poputuje na Jednotku pre integritu atletiky, ktorá sa s ním môže, ale nemusí stotožniť. Nasledujúcou inštanciou je Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: juk, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete