Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.08.2017 17:10 | Správy | Politika

Polícia ukončila vyšetrovanie Matoviča v kauze Belize: Navrhne jeho obžalobu!

Polícia ukončila vyšetrovanie poslanca Národnej rady SR a predsedu hnutia OĽaNO Igora Matoviča obvineného z ohovárania premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v kauze údajného účtu v daňovom raji Belize.

Vyšetrovateľ navrhne obžalobu Matoviča. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl. „V súčasnosti vyšetrovateľ skonštatoval vyšetrovanie za skončené a jeho výsledky za postačujúce na podanie návrhu na obžalobu,“ uviedol Wäldl. Podľa toho vyšetrovateľ umožnil procesným stranám preštudovať spis a podať návrhy na doplnenie vyšetrovania. „Následne bude vyšetrovanie ukončené podľa § 209 Trestného poriadku predložením spisu prokurátorovi s návrhom na podanie obžaloby,“ ozrejmil. Termín, kedy sa tak stane, nie je možné v súčasnosti určiť, doplnil.

Igor Matovič reagoval, že sa ukončeniu vyšetrovania s takýmto záverom nečuduje. „Vôbec sa nečudujem výkonu vyšetrovateľa Laha, ktorého Kaliňák pravidelne používa na špinavú prácu voči opozičným politikom a ututlanie korupčných káuz vládnych politikov,“ uviedol v stanovisku. „Dozorujúci prokurátor prvú snahu vyšetrovateľa Laha ma obviniť zmietol argumentačne zo stola. Následne zasiahol Ficov človek z Generálnej prokuratúry a môjmu dozorujúcemu prokurátorovi zakázal mať vlastný názor a prikázal opätovné účelové obvinenie,“ doplnil.

Podľa opozičného poslanca do dnešného dňa NAKA ani Generálna prokuratúra neurobili krok na skutočné preverenie, či Robert Fico vlastní v Belize schránkovú firmu so 700 miliónmi eur na účte. „Kaliňákovej NAKA stačilo, že si Fico z Belize zabezpečil papier, že na Belize nemá žiadnu firmu a účet vedený na svoje meno. To je samozrejme 'bluf', lebo žiadny vlastník schránkovej firmy nemá schránkovú firmu a jej účet vedený na svoje meno, ale na meno bieleho koňa,“ objasnil Matovič.

 

Tvrdí, že jeho povinnosťou bolo zverejniť závažné podozrenie, aj keď z anonymného zdroja. "To, že Robert Fico dovolí takto masívne zneužívať políciu a prokuratúru vo svoj prospech, bohužiaľ, svedčí skôr proti nemu samému. Ak si Robert Fico myslí, že pravdu o jeho účtoch takto umlčí, nech si poslúži a strčí ma do basy. Nebojím sa ho,“ vyhlásil Matovič.

Z ohovárania premiéra Fica obvinila polícia Matoviča koncom minulého roka. Obvinenie malo súvisieť s výrokmi opozičného poslanca o schránkovej firme a účte v Belize. S informáciou o Ficovi vyrukoval Matovič v polovici augusta 2015 najprv na sociálnej sieti, potom aj na tlačovej besede. Vychádzal pritom z anonymných informácií, ktoré si našiel v poštovej schránke. Podľa anonymu si mal Fico s manželkou ešte v roku 2008 založiť schránkovú firmu v Belize. Na dvoch účtoch tejto firmy malo byť podľa lídra OĽaNO-NOVA 674 miliónov dolárov. Premiér Fico označil Matovičove vyhlásenia za hlúposti.

Polícia Matovičove informácie preverovala cez finančnú spravodajskú jednotku v Belize. Tá uviedla, že Fico a jeho manželka nemajú a ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty alebo iné finančné produkty vedené vo finančných inštitúciách v Belize.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu