Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.08.2017 15:08 | Správy | Politika
Video

Škandál s eurofondami prinútil Plavčana k veľkým zmenám: Všetko bude nakoniec inak!

Ministerstvo školstva zruší eurofondovú výzvu na dlhodobý strategický výskum a vývoj (DSV). Zároveň v najbližšom období vypíše novú.

Taktiež zruší aktuálnu databázu hodnotiteľov eurofondových projektov a v septembri vypíše výzvu na nových hodnotiteľov. Zároveň sa zmení systém vyhodnocovania projektov. To sú niektoré závery pondelkového stretnutia ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS) so zástupcami výskumných univerzít a priemyslu k téme eurofondov na výskum a inovácie.

Plavčan zdôraznil, že je neuveriteľné, čo bolo medializované za posledný týždeň. Podľa neho sa téma eurofondov spolitizovala. Pripomenul, že z ministerstva neodišlo ani euro. „Prvý deň, keď sa objavil list, ktorý som ešte nedostal, bol zverejnený v jednom denníku, som okamžite zastavil obidve výzvy. A neodišlo ani jedno euro. Všetko bolo zastavené tak, aby sa to mohlo pokojne prehodnotiť,“ dodal Plavčan. Zopakoval, že treba si počkať na výsledky vyšetrovania a potom sa prijmú opatrenia.

Minister zároveň prisľúbil, že firmy, ktoré boli úspešné v ďalšej medializovanej výzve na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier (PVVC), budú verejne prezentovať svoje zámery a ciele, ktoré chcú naplniť. „Ak tam dôjde k nejakým nejasnostiam, bude najlepšie pre nich, aby odstúpili od tohto projektu,“ dodal Plavčan s tým, že táto prezentácia bude otvorená pre verejnosť.

 

Na tému varovného listu, ktorý zaslala Slovensku Európska komisia uviedol, že takéto listy nie sú zriedkavé. „Ale toto je prvýkrát v histórii, že sa stalo, že sme dostali takýto list na základe medializovaných informácií,“ dodal Plavčan. Minister zároveň doplnil, že pre podozrenia pri rozdeľovaní eurofondov sa odstúpiť nechystá. „No neodstúpim. Mám pred sebou úlohy a o tom, či odstúpim alebo neodstúpim, rozhoduje niekto iný,“ dodal.

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Opozícia pre túto kauzu žiada odchod ministra školstva Plavčana, aj to, aby sa SNS vzdala ministerstva školstva. Informovala, že už má zozbierané podpisy na mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra školstva Petra Plavčana. Problémy s eurofondami sú aj jedným z dôvodov aktuálnej vládnej krízy.

Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Ministerstvo školstva podľa vyjadrení momentálne preveruje technické a odborné otázky problematiky a pripravuje potrebné opatrenia. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí