Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.08.2017 13:25 | Správy | Politika

Minister Plavčan prelomil mlčanie o škandále s eurofondami: Neodišlo ani jedno euro

Minister školstva Peter Plavčan sa po neúspešnej tlačovke opäť postavil pred novinárov, aby vysvetlil okolnosti šafárenia s eurofondami. Obvinenia odmieta a odstúpiť zo svojej funkcie sa nechystá.

Plavčan prvýkrát o tejto kauze hovoril 26. júla, lenže z tlačovej besedy odišiel bez zodpovedania otázok. Minister školstva v pondelok teda opäť vysvetľoval podozrenia, ktoré sa týkajú rozdeľovania eurofondov na vedu a inovácie. „Je neuveriteľné čo sa dokázalo popísať za posledné týždne. O zlodejstve a korupcii. Je zaujímavé ako sa táto téma spolitizovala. Okamžite som zastavil obidve výzvy a neodišlo ani jedno euro. Preverovanie znamená toľko, že sa k prvej výzve vyjdarí kontrolný rad a riadici výbor. Požiadal som takisto o preverenie EK. V médiách zaniklo, že z EK prišlo, že operačný program pokračuje ďalej. Preverovanie ešte pokračuje. Treba si počkať na výsledky,” uviedol Plačan počas pondelňajšej tlačovej konferencii. Dodal, že personálne dôsledky vyvodí až po preverení kauzy.

Na rad sa dostala aj téma výberu hodnotiteľov. Podľa veroniky Remišovej z Oľano totiž ministerstvo tvári, že projekty hodnotia nezávislí odboríci. „Dlhodobo je problém s hodnotiteľmi v tom, že sú pod veľkým tlakom. Slovensko je veľmi malá krajina a v rámci výberových komisií si hodnotia navzájom projekty. Nemôžete vyhovieť každému...,” povedal Plavčan prítomným novinárom. Dodal, že keď sa spraví nová výzva na hodnotiteľov, bude to veľmi zložité.

Minister taktiež potvrdil, že zruší výzvu na dlhodobý strategický výskum, o čom hovoril ešte pred dvoma týždňami predseda SNS Andrej Danko. Na otázku, či neplánuje po tom všetkom odstúpiť, bol jeho postoj jasný: "Neodstúpim, pretože pochybenia vznikli z procesov, ktoré začíname naprávať. Neviem, ako mám odpovedať na takéto otázky.." Obvinenia z korupcie rázne odmieta: "Nikto mi nedal úplatok a ani ja som nikomu nedal, " dodal minister.

Opozícia chce ministrovu hlavu

Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Opozícia pre túto kauzu žiada odchod ministra školstva Plavčana, aj to, aby sa SNS vzdala ministerstva školstva. Informovala, že už má zozbierané podpisy na mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra školstva Petra Plavčana. Problémy s eurofondami sú aj jedným z dôvodov aktuálnej vládnej krízy.

 

Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Ministerstvo školstva podľa vyjadrení momentálne preveruje technické a odborné otázky problematiky a pripravuje potrebné opatrenia. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu