Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2017 18:24 | Prominenti | Domáci Prominenti
FotoVideo

Emotívna rozlúčka s Vargom († 70): Génia odprevadila do neba čestná stráž, Bezák a celý zástup osobností!

Smútočný obrad plný bolesti a spomienok! V bratislavskom kostole Cirkvi bratskej sa v nedeľu uskutočnila posledná rozlúčka s geniálnym hudobníkom Mariánom Vargom († 70), ktorého srdce navždy dotĺklo v stredu.

Fotogaléria
35
fotiek v galérii

Emotívna ceremónia dohnala k slzám množstvo prítomných, no najmä muzikantovu manželku Janku (56), ktorá sa rozhodla svojej láske spríjemniť cestu na druhý svet piesňou Ľalia poľná. Tú v chráme božom na žiadosť užialenej Janky zaspieval Vargov blízky kamarát Pavol Hammel (68) so slovami, že krajšou pesničkou by česť jeho pamiatke ani nedokázal vzdať hold.

Rozlúčiť sa s Mariánom Vargom († 70) a odprevadiť ho na jeho poslednú cestu prišlo do bratislavského kostola Cirkvi bratskej množstvo známych ľudí. Nechýbali hudobníci Janko Lehotský, Martin Valihora či Laco Lučenič, speváčka Beáta Dubasová, herečka Anna Šišková, herec Vlado Černý, režisér Juraj Nvota aj Róbert Bezák.

Otvoriť galériu
Pri rakve s ostatkami hudobného velikána sa uklonil a ako prvý sa mu prihovoril jeho najlepší priateľ a kazateľ Daniel Pastirčák, či publicista Peter Uličný. „Mojej generácii si dal vzpriamenú chôdzu. Si jeden z mála ľudí, ktorí sa vedia dotknúť osudu, ty si to dokázal svojou hudbou. Nelúčim sa s tebou, veď večer prídem domov a pustím si platňu od teba,“ povedal dojatý publicista. Po ňom dal Mariánovi zbohom svojimi slovami bývalý minister kultúry Ladislav Snopko. Toho ešte skladateľ Vladimír Godár. Počas rozlúčky sa kostolom niesli tóny piesní Pavla Hammela a zaznela aj hudba Mojzesovho kvarteta či tóny klavíra. Kamarátovi zaspieval Pavol Hammel aj naživo pieseň Ľalia poľná. „Zaspievať Ľaliu poľnú ma poprosila Mariánova manželka. Krajšiu pesničku ako túto som mu ani nemohol zaspievať,“ priznal Novému Času Hammel.

Otvoriť galériu

Vargova manželka Janka, s ktorou prežil dlhé roky života, sa počas celej doby bránila slzám a v tvári sa jej zračil smútok za milovaným mužom. Až do poslednej chvíle totiž verila, že o svoju lásku, ktorú trápila obštrukčná choroba pľúc a zákerná rakovina, ešte nepríde. „Nedá sa na to pripraviť. Človek aj niečo tušil, ale tá nádej je vždy taká silná, že sa nazdáva, že sa z toho ešte dá nejako vykľučkovať. Bola preňho pripravená aj ďalšia liečba. Tešil sa, že mu pomôže,“ vyznala sa Novému Času vdova. Smútku sa neubránil ani muzikantov synovec Jakub, ktorý sa spolu s Jankou starali o legendárneho umelca do posledných chvíľ. Ostatky velikána po obrade previezli do bratislavského krematória. Miestom jeho posledného odpočinku sa stane jeho rodná Skalica.

 


Odišiel potichu

Varga naposledy vydýchol v stredu ráno. „V utorok večer sme ho priviezli z nemocnice. Poslali ho domov, lebo ten stav bol zjavný a Marián si to veľmi želal. V noci sme pri ňom striedavo bdeli so synovcom,“ prezradila užialená Janka chvíle pred smrťou svojho manžela. „Spal pokojne ešte ráno o deviatej, nebudila som ho. Potom mi to začalo byť podozrivé a pochopila som, že asi už nie je celkom pri vedomí,“ uviedla Vargová s tým, že chorobou unaveného muža začali preberať. „Nešlo to, tak sme mu dali umelé dýchanie a zavolali záchranku. Žiaľ, medzičasom skolaboval,“ dodala smutne Janka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Richard Gonda

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia