Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2017 00:05 | Správy | Servis | Cestovanie

Za rozprávkovým kúpaním v prírode nemusíte cestovať ďaleko: Toto sú najkrajšie jazierka na Slovensku!

Scenéria Plitvických jazier v Chorvátsku vyráža dych. Vedeli ste však, že za takou krásou nemusíte cestovať príliš ďaleko?

Nie všetci tušia, že jazierka s nádhernou tyrkysovou farbou vody nájdeme aj na Slovensku. Ak je vašou tohtoročnou dovolenkovou destináciou práve naša krajina, určite by ste tieto okúzľujúce zákutia nemali na svojej ceste vynechať.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Ako u Winnetoua

Otvoriť galériu
Lom Beňatina (Košický kraj)
Zdroj: Kristína Štúriková,tasr
Na samom konci Slovenska, iba pár kilometrov od slovensko-ukrajinských hraníc, sa nachádza dychberúce miesto. Scenéria s priezračnou smaragdovou vodou a kamenistými svahmi je ako vystrihnutá z fimu Poklad na Striebornom jazere. Niet divu, že lom za východoslovenskou obcou Beňatina miestni prezývajú Slovenské Plitvice alebo Malé Chorvátsko. V lome, ktorý je dnes prírodnou pamiatkou, sa približne do roku 2000 ťažil travertín. Potom ho začala zalievať spodná voda a po čase bolo jasné, že sa stane miestnou atrakciou. Aj v horúce augustové popoludnie sa v priezračnej vode chladia návštevníci. Je medzi nimi aj Veronika (26) s manželom Jozefom (26) z Michaloviec. „Chodíme sem veľmi radi, lebo je tu výborná voda a pokoj. Veľa ľudí totiž o tejto kráse netuší, poznajú to najmä domáci,“ pochvaľuje si Veronika. Ľudia sa kedysi obávali, že prekrásne sfarbenie vody spôsobili ťažké kovy, no testy túto možnosť vylúčili. Naopak, je veľmi čistá, avšak možno sa v nej kúpať iba na vlastnú zodpovednosť. V okolí jazierka nenájdete žiadne občerstvenie, tak si niečo chutné vezmite z domu.

 

Najobľúbenejšie

Otvoriť galériu
Kráľovanské jazero (Žilinský kraj)
Zdroj: Kristína Štúriková,tasr
Azda najznámejšou lokalitou z našej „plitvickej“ štvorky je zatopený kameňolom Rieka, ktorému ľudia nepovedia inak ako Šútovo. Na mapách ho však hľadajte ako Kraľovanské jazero. Už roky sa jeho vody využívajú ako prírodné kúpalisko, preto je aj sociálna vybavenosť okolia jazera väčšia ako v iných spomínaných lokalitách. Čakajú na vás bufety s príjemným občerstvením. Vode dodáva tú správnu farbu vápenec, ktorý sa tu oficiálne ťažil do roku 1985. Jazero nájdete pri hlavnej ceste spájajúcej Martin a Kraľovany. Môžete sa tešiť na viacero pláží, medzi nimi aj na nudistickú.  

Klenot z lesa

Otvoriť galériu
Tajch Veľká Vodárenská (Banskobystrický kraj)
Zdroj: Kristína Štúriková,tasr
Tajchy v okolí Banskej Štiavnice očaria aj tú najmenej romantickú dušu. Nádrž Veľká Vodárenská patrí medzi tie najstaršie, pretože vznikla ešte v roku 1510. Voda z nej sa používala na pohon vodočerpacích strojov a ťažných strojov pre baníctvo a po výstavbe ostatných vodných nádrží slúžila ako zdroj pitnej a požiarnej vody pre mesto. Dnes, je tajch ukrytý v lesoch iba 15 minút od Námestia svätej Trojice v Banskej Štiavnici obľúbeným miestom na kúpanie. Nádherná tyrkysová farba jazierka, ktorú majú pravdepodobne na svedomí jemné ílovité čiastočky vo vode, musí okúzliť každého. Koniec koncov rovnako ako celý región Banskej Štiavnice. Na niektorých tajchoch v letnej sezóne fungujú aj stánky s občerstvením.

Nebezpečná krása

Otvoriť galériu
Lom pri obci Skrabské nadchne každého, kto toto miesto navštívi. Kamenné svahy, vyprahnutá zem a priezračná, azúrová voda vytvárajú atmosféru ako z westernových filmov. A to všetko iba pár metrov od asfaltky. Zaujímavý lom nájdeme na východe Slovenska, 20 kilometrov od Vranova nad Topľou. Ľudí je tu pomenej, za čo môžu strmé svahy, krkolomný prístup do vody, no najmä nebezpečenstvo, ktoré návštevníkom môže hroziť. Idylické miesto, kde sa už od 17. storočia ťažili vápenité sliene a v roku 1856 tu Jozef Bencúr založil jednu z prvých moderných cementární v Uhorsku, nie je určené na rekreačné účely. V niektorých častiach lomu, ktorý približne pred 12 rokmi zatopila spodná voda a vdýchla mu romantickú atmosféru, sa aj dnes ešte stále ťaží. Preto by všetci návštevníci nemali zabúdať, že do vody vstupujú na vlastné riziko. Vedia o tom aj Marek (26) s Blankou (27), ktorí sa po hladine plavia na nafukovačkách. „Toto leto sme tu po prvýkrát, no celkovo je to už asi naša desiata návšteva. Voda je tu naozaj výborná, čistejšia ako inde, ale hlboká. My sa radšej kúpeme iba s nafukovačkami,“ hovorí Marek.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Z basy ušli väzni, odpadnete, ako to spravili: Jedného stále nenašli!
Okatá Linduška sa napriek neľahkej diagnóze teší zo života.
Foto
Linduška z Hlohovca trpí zriedkavým ochorením: Problémy s liekom! V ťažkej situácii pomáhajú dobrí ľudia
Kramár si prišiel po svoju novopečenú dcérku a jej mamičku.
FotoVáš Tip
Dojatý Maroš Kramár s novorodenou dcérkou: Nechcel som si na tomto stavať popularitu
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a ruský prezident Vladimir Putin
Blinkenov drsný odkaz do Kremľa: Putin sa v tomto MÝLIL!
Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka odcestovala na rozlúčkovú návštevu: Zamieri k našim susedom! Dočká sa obrovskej pocty
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany vojenský vrtuľník Ka-52 ruských vzdušných síl vystreľuje rakety na cieľ na Ukrajinu z neznámeho miesta 12. apríla 2024.
Rokovanie o „spravodlivom mieri“ na Ukrajine: Podarí sa docieliť ukončenie vojny?
Filling glass with tap water. Modern faucet and sink in home kitchen. Man pouring fresh drink to cup.
Východoslovenské mesto ostalo bez vody! Dokedy problém potrvá, podarí sa ho odstrániť?
V Rusku čelia prírodnej katastrofe už niekoľko dní.
Katastrofa v Rusku: Pri Urale sa schyľuje k najhoršiemu, stovky ľudí ostali bez domova
Podľa autora videa nejde o žraloka.
V chorvátskom Dubrovníku natočili zvláštneho tvora: Objaví sa len RAZ za pár rokov!
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Nad konfliktom medzi Izraelom a Iránom sa zaťahujú mraky: Svetoví lídri upozorňujú, dôjde k najhoršiemu?
(ilustračné foto)
Prudká zmena počasia dá Slovensku zabrať: Platí výstraha a pozor, v noci to bude ťažké!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Chystá sa hlasovanie, na ktoré čaká celý svet: Dočká sa Ukrajina a Izrael pomoci od Spojených štátov?