Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.08.2017 08:05 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Slovensko hľadelo zoči-voči ničivému orkánu: Prečo nás nikto pred katastrofou nevaroval?

Obyvatelia západného a časti stredného Slovenska zažili vo štvrtok v noci pohromu, o ktorej sa včas nedozvedeli. Krajinou sa prehnala ničivá smršť, ktorá spôsobila obrovské škody. Na Malom Javorníku (okr. Pezinok) namerali silu vetra až 130 km/h. Orkán vyvracal stromy, stŕhal strechy a ulicami lietali smetné koše, konáre aj stavebný materiál. Pováľané stromy zdemolovali desiatky áut, iné popadali na električkové trate. Doprava v hlavnom meste na viacerých miestach úplne skolabovala a vlaky meškali aj 7 hodín. Natíska sa otázka, prečo nás meteorológovia na blížiacu sa pohromu včas neupozornili.

Slováci sa o blížiacej sa hrôze dozvedeli vo chvíli, keď sa už začal zdvíhať nárazový vietor. „Situácia bola veľmi zložitá. Vyzeralo to, že búrka pôjde na Moravu, ale v poslednej chvíli sa otočila na Slovensko,“ vysvetľuje Michal Najman z Meteopressu. Výstrahu pred búrkami vydalo SHMÚ pol hodinu pred víchricou, avšak len na svojej webovej stránke. „Výstraha sa v prvom rade zobrazuje na stránke www.shmu.sk, na facebookovom profile SHMÚ sa výstrahy nezobrazujú. Búrky na západe Slovenska boli predpovedané v našej textovej predpovedi,“ uviedli zo SHMÚ. Avšak pol hodinu pred orkánom bolo počasie ešte pekné a väčšine ľudí ani nenapadlo pátrať na stránke SHMÚ po výstrahách. A tak nepovažovali za nutné preparkovať svoje autá spod stromov či ukryť sa do bezpečia. Vo večernom televíznom vysielaní RTVS moderátor uviedol, že na západe Slovenska sa ojedinele vyskytnú búrky, nie však orkán. Výstrahu nepublikovala ani tlačová agentúra, ani o nej neinformovali online médiá. „SHMÚ splnil zákon, ale len ten zákon. Mohli by ľudí informovať omnoho lepšie, a to pomocou médií, sociálnych sietí či iných moderných nástrojov. Bohužiaľ, v našom regióne majú ústavy pocit, že stačí robiť svoju zákonnú povinnosť a nič navyše,“ myslí si Najman s tým, že meteorológovia v západnej Európe svoje dáta dávajú občanom zdarma omnoho otvorenejšie. „Sú platení z daní všetkých občanov, preto by mali všetkým občanom dávať informácie otvorene,“ hromží Najman. „Myslíme si, že informovanie o nebezpečných javoch je vždy možné zlepšiť. SHMÚ robí pre informovanie verejnosti maximum,“ dodal Michal Lukáč z tlačového odboru ministerstva životného prostredia, pod ktoré SHMÚ spadá.

 

 

BRATISLAVA

Otvoriť galériu

Extrémne počasie atakovalo najmä hlavné mesto. K miestam, ktoré si vyčíňanie búrky odniesli azda najviac, patrila aj bratislavská Hlavná stanica. „Veľmi kritickou lokalitou bolo Námestie Franza Liszta, kde na zastávku MHD spadol strom a poškodil trolejové vedenie linky č. 201,“ uviedla Katarína Kohútiková z Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy. MHD počas smršte skolabovala a prístrešky na stanovištiach za pár minút zdemoloval silný vietor.

 

Malacky

Otvoriť galériu

Silný nárazový vietor strhol počas búrky časť strechy z bytovky na Ceste mládeže v Malackách. Záchranári museli 10 ohrozených ľudí okamžite evakuovať do areálu Hasičského a záchranného zboru v Malackách. „Zrazu sa zdvihol vietor a bolo počuť obrovský rachot. Víchrica strhla strechu a porozbíjala okná. Voda bola v bytoch aj na schodisku,“ opísal škody jeden z obyvateľov bytovky. Stavba má len dva roky. „Škody odhadujeme na 30-tisíc eur. Stalo sa to preto, že fúkal silný vietor. Bol tu statik a architekt a povedali, že všetko ostatné bolo v poriadku, nevedia si to vysvetliť ani oni,“ uviedol v piatok zástupca správcu budovy s tým, že sa ľudia budú môcť domov vrátiť už večer.

Trnava

Otvoriť galériu

Krátko pred 3.00 hod. ráno začala horieť výrobná hala piva v Trnave. Výrobná hala sa chytila po tom, čo mal do strechy udrieť blesk. Predbežná škoda je vyčíslená na 100-tisíc eur. Obrovský požiar hasili hasiči až do skorých ranných hodín. Polícia na mieste preveruje, či požiar vznikol v dôsledku búrky, keďže obrovské plamene zachvátili dymom aj vedľajšiu bytovku a 15 ľudí museli evakuovať.

BRATISLAVA

Otvoriť galériu

 

Nepríjemné prekvapenie čakalo rodinu Lukáčovú z Petržalky.  Podvečer si svoje auto zaparkovali pred bytovkou tak, ako zvyčajne. Keď sa však hlavným mestom prehnala ničivá smršť, ostali im iba oči pre plač. Otec Roman (38) a syn Viktor (17) si krátko po 23. hodine našli na svojom aute spadnutý topoľ. "Parkujem na tomto mieste 20 rokov a nikdy sa mi nič nestalo," povedal Roman. Rodina je nešťastná, pretože na aute sa chystali na dovolenku do Chorvátska. Teraz nevedia, čo si počnú. V servise im po odtiahnutí povedali, že majú zničenú komplet celú karosériu, strechy, plechy.

Otvoriť galériu

Ničivá búrka v číslach

160 000 obyvateľov ostalo vo štvrtok v noci bez elektrickej energie

422 výjazdov hasičov zapríčinila búrka v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji.

130 km/h - takú rýchlosť vetra namerali meteorológovia v Malom Javorníku

7 hodín meškali niektoré vlaky

Otvoriť galériu

 

S takou silnou búrkou meteorológovia nepočítali

Dávid Ščepka a Marek Kučera, Meteoinfo.sk

Výstrahy pred búrkami na štvrtok večer boli síce len 1. a 2. stupňa, štvrtok však bol nezvyčajný tým, že okrem búrok nás trápili aj extrémne teploty a vydanie najvyšších výstrah pred viac ako jedným prvkom je u nás výnimočné. Prakticky žiadny meteorológ na Slovensku nepočítal s tým, že búrky budú vo štvrtok večer až také silné, príchod frontu sa očakával až v piatok a sobotu, no do hry vstúpil nevyspytateľný mezomerítkový konvektívny systém. Ten je javom, na ktorom je ešte veľa čo skúmať, preto s jeho predikciou mali problém aj predpovedné modely.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lab, šiš, mm, mah, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie