Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.08.2017 12:00 | Správy | Domáce správy

Bývalý šéf KDH bojuje so zvláštnym typom rakoviny: Figeľ hľadá pomoc v zahraničí!

Veľké trápenie so zdravím! Bývalý šéf kresťanských demokratov Ján Figeľ (57) sa stiahol z politického života po tom, ako KDH pohorelo v parlamentných voľbách.

Po trpkej prehre na politickom fronte však prišla veľká rana. Parlamentný súboj vystriedal boj so zákernou a zriedkavou diagnózou - zvláštnym typom rakoviny kostnej drene. Figeľa majú v rukách onkológovia v Bratislave, no aby zvýšil svoje šance na úspešnú liečbu, rozhodol sa zveriť svoje zdravie aj špecialistom v USA.

 

Život je úžasný dar, ktorý si ceníme viac, keď sme starší,“ povedal Figeľ v čase, keď sa mu narodilo jedno z jeho krásnych vnúčat - dievčatko Izabelka Mária. Hrdého otca a starkého teraz osud zahnal do kúta. Pred vyše mesiacom sa totiž Figeľ dozvedel najsmutnejšiu správu v jeho živote. Zdroj blízky expolitikovej rodine Novému Času prezradil, že si Ján Figeľ v súčasnosti prechádza naozaj ťažkým obdobím. „Doktori mu pred nejakým časom, asi mesiacom, diagnostikovali rakovinu,“ ozrejmil. Informáciu o náleze oficiálne potvrdili aj z jeho kancelárie. „Môžem vám potvrdiť, že pán Figeľ má zdravotné problémy, ktoré spadajú medzi onkologické ochorenia. Nie je to však nádor,“ priblížila jeho asistentka Anna Gareková. Tá zároveň konkretizovala, o aký druh ochorenia ide. „Je to rakovinové ochorenie týkajúce sa kostnej drene,“ upresnila.

Otvoriť galériu

Podľa Figeľovej pravej ruky Anny Garekovej je evidovaný v odbornom nemocničnom zariadení priamo v hlavnom meste. „Je pacientom v Národnom onkologickom ústave v Bratislave,“ priblížila. V NOÚ v minulosti bol liečený na rakovinu aj exprezident Ivan Gašparovič, ktorý podstúpil dve operácie hrubého čreva. „Môžeme potvrdiť, že pán Figeľ je pacientom NOÚ,“ uistila hovorkyňa ústavu Martina Šoltésová bez bližších podrobností. Podľa slov Figeľovej asistentky sa bývalý minister dopravy nelieči výhradne len v Bratislave a po rady odborníkov a špecialistov sa vybral aj za hranice Slovenska. „Keďže toto ochorenie je na Slovensku zriedkavé, je v súčasnosti na špeciálnom vyšetrení v zahraničí,“ podčiarkla Gareková a informovala, že vrátiť by sa mal približne o pár týždňov. Zdroj Novému Času prezradil, že Figeľ sa zveril do rúk špecialistov v USA, kde momentálne podstupuje obzvlášť náročné vyšetrenia. Nie je to ale prvýkrát, čo exšéf KDH mal problémy so zdravím. V roku 2012 sa podrobil operácii pľúc. Tá súvisela s jeho dávnym poranením pri futbale, keď si zranil krčnú chrbticu.

Otvoriť galériu

Po tom, ako Ján Figeľ odišiel z vedenia KDH po nelichotivých výsledkoch v parlamentných voľbách, sa nadobro stratil z aktívnej politiky. V súčasnosti pôsobí ako osobitný vyslanec pre podporu slobody náboženstva mimo Európskej únie, ktorého vymenoval šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Po ťažkom odchode z poslaneckého života je však Figeľovou jasnou prioritou záchrana zdravia. V zákernom boji sú jeho najväčšou oporou najbližší. S manželkou Máriou má exposlanec 4 deti, z toho jedna dcéra žije v zahraničí. Smutná správa však v ťažkých časoch rodinu pevne zomkla.

Otvoriť galériu

Čo je kostná dreň

Je špongii podobné mäkké tkanivo vypĺňajúce dutiny kostí. Funguje ako továreň na výrobu buniek, ktoré dozrievajú v dreni a potom putujú do krvného obehu. Dospelý človek má 2 druhy kostnej drene - červenú, ktorá vytvára krvinky, a žltú - tukovú. Kostná dreň zdravého človeka vytvára 3 typy krvných buniek, a to červené krvinky (erytrocyty), biele krvinky (leukocyty) a krvné doštičky (trombocyty).

Rakovina kostnej drene

Štěpán Tuček, onkológ, Druhý názor lekára

Ide o onkologické ochorenie kostnej drene. Všeobecne povedané, toto ochorenie vychádza z buniek kostnej drene z ich rôznych vývojových štádií - od základných kmeňových buniek po biele alebo červené krvinky alebo krvné doštičky.

Priebeh ochorenia

To, ako ochorenie prebieha, možnosť ovplyvnenia liečbou aj prognózy pre pacienta môžu byť rôzne, od ochorení s veľmi rýchlym prebiehom (napr. akútna leukémia), ktoré môžu svojho nositeľa zahubiť za pár dní či týždňov, až po chronické ochorenia, s ktorými sa dá žiť aj desiatky rokov (napr. chronická leukémia).

Príznaky ochorenia

  • bolesť v kostiach a kĺboch
  • úbytok hmotnosti
  • zdurenie lymfatických uzlín, ktoré zvyčajne nebolí
  • horúčky alebo nočné potenie
  • časté infekcie
  • pocit slabosti a únavy
  • krvácanie a ľahké tvorenie modrín
  • opuch brucha

Celoživotný kádehák

Vstup do politiky (1990)

Otvoriť galériu

Po revolúcii a páde komunizmu Ján Figeľ vstupuje do politiky, jeho celoživotnou stranou sa stáva KDH.

Vstup do EÚ (1998)

Počas prvej Dzurindovej vlády bol štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí a hlavným vyjednávačom Slovenska pre rokovania o vstupe do Európskej únie.

Prvý eurokomisár (2004)

Otvoriť galériu

Stal sa prvým slovenským eurokomisárom v histórii. Na starosti má tak oblasť vzdelávania, ale aj odbornej prípravy a kultúry.

Na čelo KDH (2009)

Figeľ bol spoluzakladateľom KDH, predsedom KDH sa stal, keď vystriedal Pavla Hrušovského. Na čele strany vydržal 7 rokov.

Šéfovanie na doprave (2010)

Počas vlády Ivety Radičovej zastával post ministra dopravy. Za jeho éry významne klesli súťažené ceny za dopravné megazákazky.

Operácia pľúc (2012)

Otvoriť galériu

Pred piatimi rokmi podstúpil operáciu pľúc. Tá podľa jeho slov súvisela s dávnejším zranením, ktoré sa mu prihodilo pri futbale a zranil si v tom čase krčnú chrbticu.

Koniec s kresťanskými demokratmi (2016)

V minuloročných parlamentných voľbách KDH, na čele ktorého bol Ján Figeľ, úplne pohorelo. Do Národnej rady sa neprekrúžkovalo a skončilo pod 5-percentnou zvoliteľnou hranicou. Figeľ sa vzdal predsedníckej stoličky a neskôr ho nahradil Alojz Hlina.

Nová funkcia (2016)

Európska komisia Figeľa vymenovala za vyslanca pre podporu slobody náboženstva mimo EÚ. Ide o funkciu, ktorá predtým svoje zastúpenie nemala a exkádehák sa stal tak historicky prvým vyslancom v tejto oblasti.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pol, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Mierite na hokejové MS do Ostravy? Dobre čítajte! Organizátori majú dôležité informácie
Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Budova RTVS
Vláda rozhodla o zákone o Slovenskej televízii a rozhlase! Čo sa mení?
Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).
Zákony o strategických investíciách a VO sú podľa SaS nebezpečné: Sme zásadne proti
(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny! Rusi tvrdo udreli: Zasiahli obytné oblasti
Úrad na ochranu osobných údajov uložil hnutiu pokutu, OĽaNO sa odvolalo.
Úradu na ochranu osobných údajov nemá šéfa už 4 roky: nového predsedu navrhnú bez hodnotiacej komisie
Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?
Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Aktualizované
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi