Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.08.2017 09:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Kontroverzná výstava mŕtvych tiel: Body Exhibition rozdelila verejnosť!

Výstava ešte nezačala a už poriadne rozvírila hladiny! Reč je o Body Exhibition, ktorá sa má konať od 10. augusta v bratislavskej Inchebe.

Návštevníci si budú môcť detailne prezrieť ľudské telá od kostrového systému cez svalstvo a orgány až po genitálie. Kým organizátori hovoria, že cieľom je poučiť o kráse a funkčnosti tela, odborníci sú zdesení. Kontroverzná výstava podľa nich hrubo porušuje ľudskú dôstojnosť, ale aj zákony. Zasiahnu kompetentné orgány?

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Podujatie má podľa organizátorov ľuďom priblížiť, čo sa deje v ich tele pri pohybe, športe i odpočinku. Výstavu považujú za najmodernejšiu učebnicu ľudskej anatómie na svete. Exponáty majú ukazovať poškodenie tela následkom civilizačných chorôb a zlej životosprávy. Môžete vidieť pľúca fajčiara, tepny zasiahnuté aterosklerózou či zhubné aj nezhubné nádory.

 

Podľa odborníkov je však toto znázornenie ne­etické, zavádzajúce a protizákonné. „Mal by konať hlavný hygienik, do ktorého kompetencie spadajú otázky pohrebníctva či nakladania s ľudskými telami. Keď vydá rozhodnutie, ktorým by zakázal túto výstavu a toto rozhodnutie nebude rešpektované, sú tu ďalšie orgány, ktoré sú povinné vynútiť si, aby bol zákaz rešpektovaný,“ tvrdí právny poradca SLK Ondrej Škodler. Zakročiť by podľa neho malo aj ministerstvo zdravotníctva či samospráva.

Otvoriť galériu

Katarína Nosálová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) prezradila, že budú postupovať v zmysle stanoviska z roku 2012, ktoré hovorí, že ochrana verejného zdravia výstavou nie je ohrozená a nie je potrebné prijímať opatrenia na jeho ochranu. „Ľudstvo sa počas mnohých storočí snažilo zachovať ľudské pozostatky úpravou, napríklad balzamovaním, a zachovať‘ ich pred rozkladom v zemi. Snahu zachovať a ukázať ľudské telo na výstave je podobným krokom,“ uvádza stanovisko.

Výstava podľa úradu poburujúca nie je, o čom má svedčiť účasť na nej. „Je nám ľúto, že lekári odsúdili výstavu, ktorú ešte nevideli. Je etická a nejde o žiadne morbídne divadlo. Identity darcov a ich súhlasy sú súčasťou medzinárodných zmlúv, ktoré nie sú verejné," uzavrela hovorkyňa organizátora Květa Havelková.

Telá sa upravujú plastináciou

  • ide o unikátnu konzervačná metódu
  • pomocou nej sa dá preparovať celé ľudské telo, ale aj jeho jednotlivé časti
  • najprv sa z tela odsaje voda, ktorá sa nahradí acetónom
  • ten je napokon nahradený plastickou látkou, ktorá stvrdne a dáva preparovanému predmetu konečnú podobu
  • najčastejšie sa používa silikónový kaučuk

Proti

Môže vyvolať traumu

Gabriela Herényiová, detská psychologička

Otvoriť galériu

Pre deti je táto výstava nevhodná. Určite minimálne do 10. roku života, pre citlivejšie povahy vôbec. Tejto výstave nerozumiem, sú predsa atlasy, kde sa to dá citlivejšie a civilizovanejšie vysvetliť. Mne to príde ako návrat do stredoveku. U detí môže táto výstava vyvolať traumy, nočné pomočovanie či nespavosť. Pre deti je totiž smrť ťažko pochopiteľná a majú z nej strach.

Prišlo k porušeniu zákona

Ondrej Škodler, právny poradca Slovenskej lekárskej komory

Otvoriť galériu

Takáto výstava na území SR nie je možná. Môžu o ňu požiadať kohokoľvek, ale nie je taká právna norma, ktorá by im ju povolila. Ak existuje nejaká zmluva, ktorú uzatvorili v Číne, tak odporuje slovenskému právu a nemôže tu byť rešpektovaná. Prišlo k porušeniu zákona už len tým, že telá boli dovezené sem a akým spôsobom sa s nimi nakladá. Vystavovanie na komerčné účely je absolútne neprípustné. SR ratifikovala Dohovor o ľudských právach a biomedicíne a je ním viazaná.

Porušuje ľudskú dôstojnosť

Jozef Glasa, prednosta Ústavu zdravotníckej etiky SZU

Otvoriť galériu

Nejde o edukáciu. Ak, tak potom o skôr opovážlivú až brutálnu „anti-edukáciu“, ktorá prezentuje nepravdivý a hrubo znevažujúci obraz o ľudskom tele. Ide o bezohľadnú komerčnú aktivitu, čiže o získavanie nekalého finančného prospechu zneužitím mŕtveho ľudského tela. Porušuje ľudskú dôstojnosť.

Za

Aj laici si môžu pozrieť krásu ľudského tela

Miloš Bubán, gastroenterológ

Otvoriť galériu

Ľudské telo je zázrakom prírody. Ale je dôležité, aby nebolo zneužívané na komerčné ciele. Ak ľudia pred smrťou súhlasili s presne definovanou exhibíciou po ich smrti, je úžasné, že vďaka ich rozhodnutiu a práci špecialistov si aj laici môžu pozrieť krásu ľudského tela.

Človek aspoň vidí, ako všetko funguje

František Skokan, psychológ

Otvoriť galériu

Osobne som na tej výstave bol. Je to pre ľudí, ktorý majú potrebu širšieho poľa poznania. Neprišlo mi, že by bola výstava nejak dehonestujúca, a pri návšteve som predpokladal, že etické zásady sú dodržané. Človek aspoň vidí, ako všetko funguje, a potom ťažšie naletí na nejaké hlúposti, čo sa dočíta. Netreba zbytočne nad všetkým moralizovať.

Je zbytočné moralizovať

Silvia Porubänová, sociologička

Otvoriť galériu

Rešpektujem, že z vedeckého hľadiska to môže byť nesmierne atraktívne. Asi sa pôjdem aj pozrieť. Možno mám trošku zábrany z hľadiska dôstojnosti, či si telesná schránka nezaslúži pokoj a intimitu po smrti. Z odborného hľadiska treba povedať, že pokrok ide vpred, a je zbytočné moralizovať, lebo hlad po takýchto podujatiach sa nedá zastaviť.

Väčšina lekárov má pozitívny názor

Viliam Fischer, kardiochirurg

Otvoriť galériu

Ponuka spoluotvárania výstavy ma zaskočila. Telefonoval som s viacerými lekármi a väčšina z nich mala pozitívny názor. Výstava možno zvýši záujem mladých ľudí o štúdium medicíny. Som presvedčený, že pozitívne trendy skúmania nezastavíme. Lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť.

Ľudia nevedia, kde je pečeň

Igor Vozár, internista

Otvoriť galériu

Anatómia ľudského tela je zložitý systém, preto len vítam možnosť bližšie sa oboznámiť s touto formou, kým vlastne sme a ako vyzeráme zvnútra. Je až zarážajúce, keď sa nás pacienti pýtajú, na ktorej strane je pečeň, žlčník a slezina. Vyriešená otázka týkajúca sa probantov je nevyhnutnou podmienkou organizovania tejto výstavy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, nin, gal

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú